Udland

Lederen af Gyldent Daggry skal 13 år i fængsel

Der er onsdag sat foreløbigt punktum i retssag, der er beskrevet som den vigtigste i græsk politisk historie.

Lederne af det højreorienterede og nationalistiske parti Gyldent Daggry er ved en domstol i Grækenland idømt fængsel for at have drevet en kriminel organisation.

Nikolaos Mikhaloliakos, leder og grundlægger af partiet, skal 13 år i fængsel. Fem øvrige fremtrædende medlemmer er også idømt fængselsstraffe.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

For præcis en uge siden blev i alt 68 personer med tilknytning til Gyldent Daggry dømt for at være medlemmer af en kriminel organisation, og derudover blev en række af de tiltalte dømt for en række enkeltstående forbrydelser.

En af dem, der også skal i fængsel, er Ioannis Lagos, der er medlem af EU-Parlamentet. Det betyder, at græske myndigheder skal sende en anmodning til parlamentet om at få hans immunitet løftet.

Livstid for drab på rapper

Et andet Gyldent Daggry-medlem er ved samme domstol onsdag idømt livstid for at have dræbt den antifascistiske rapper Pavlos Fyssas i 2013.

Det var den sag, der blev startskuddet til det store retslige opgør med hele partiets ledelse.

Retssagen er blevet beskrevet som en af de vigtigste i Grækenlands politiske historie.

Mens modstandere kalder Gyldent Daggry for en nynazistisk bevægelse, har partiet selv afvist den betegnelse. Partiets medlemmer og støtter optræder imidlertid i sorte ”uniformer” og med et parti-logo, der leder tankerne hen på et hagekors.

Partiet har heller aldrig lagt skjul på sin beundring for det græske militærdiktatur, kaldet ”oberst-juntaen”, der styrede Grækenland fra 1967 til 1974.

Partileder Nikos Michaloliakos har også vakt opsigt ved at hilse med nazihilsen – en hævet, strakt højre arm – ved offentlige møder.

Storhedstid under gældskrisen

Gyldent Daggry blev dannet i 1980'erne af en tidligere græsk hærfører.

I en årrække blev partiet ifølge The New York Times betragtet som et kuriøst indslag i det græske politiske billede.

Partiet havde sin storhedstid under den græske gældskrise, som landet først er kommet ud af inden for de seneste år.

Ved parlamentsvalget i 2012 kom partiet i parlamentet for første gang, og ved fire valg i træk fik partiet mellem 17 og 21 medlemmer valgt. Det gjorde på et tidspunkt partiet til Grækenlands tredjestørste.

Men ved valget i 2019 var det slut. Gyldent Daggry røg helt ud af parlamentet og har ikke været repræsenteret siden.