WHO advarer mod at lade virussen løbe løbsk for at opnå flokimmunitet

WHO's generaldirektør kalder det videnskabeligt og etisk problematisk at gå efter at opbygge flokimmunitet mod coronavirus.
Det er uetisk, hvis lande lader coronavirus få frit spil i samfundet i forsøget på at opnå flokimmunitet.
Det sagde Verdenssundhedsorganisationen WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, under et pressemøde mandag.
- Aldrig før i folkesundhedshistorien er flokimmunitet blevet brugt som en strategi til at reagere på udbrud, og i hvert fald ikke på en pandemi, siger generalsekretæren.
Ghebreyesus kalder det videnskabeligt og etisk problematisk, skriver The Guardian.
- At lade et farligt virus, som vi ikke forstår fuldt ud, løbe frit, er simpelthen uetisk. Det er ikke en mulighed, lyder det.
Udmeldingen fra WHO kommer, efter at en gruppe internationale forskere i sidste uge opfordrede til, at man skulle forfølge en strategi med flokimmunitet. Det skulle blandt andet ske ved at lade den sunde og raske del af befolkningen vende tilbage til et normalt liv uden restriktioner, mens man koncentrerede sig om at beskytte de sårbare og ældre.
Hvad er flokimmunitet?
Flokimmunitet er et begreb, der typisk bruges i forbindelse med vaccinationer.
Det dækker over en situation, hvor et så tilpas stort antal personer er beskyttet mod virus, at sygdommen ikke længere kan vandre i befolkningen og inficere de få, der ikke er beskyttet.
Eksperter anslår, at 60 til 70 procent af befolkningen skal smittes med covid-19 for at opnå flokimmunitet.
- Flokimmunitet opnås ved at beskytte folk mod virus, ikke ved at udsætte dem for det, sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus mandag.
Sverige valgte fra starten af pandemien en anderledes tilgang for at bekæmpe coronasmitten. Blandt andet har barer og folkeskoler ikke været lukket i Sverige.
Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har udtalt, at han er overbevist om, at svenskerne er ved at opbygge immunitet mod sygdommen. Det har han sagt i et interview med The Telegraph.
Flere end en million er døde
Siden coronavirussen blev opdaget i slutningen af sidste år, er flere end 37,5 millioner smittetilfælde blevet bekræftet på verdensplan.
Flere end en million dødsfald i år er relateret til virussen.
I sidste uge kom det frem, at det er anslået, at omkring ti procent af befolkningen i de fleste lande menes at have haft virussygdommen.
Langt størstedelen af verdensbefolkningen er dermed fortsat modtagelige for virussen, slog Tedros fast på pressemødet mandag.
0,6 procent af de smittede dør
Tedros siger, at der mangler information om udvikling af immunitet over for covid-19, herunder hvor længe antistoffer bliver i kroppen.
Han peger på, at der findes tilfælde, hvor folk menes at være blevet smittet to gange med coronavirus.
Mandag er det også kommet frem på WHO's pressemøde, at det anslås, at 0,6 procent af de coronasmittede dør af sygdommen.
Det siger Maria Van Kerkhove, WHO's epidemiolog.
- Det lyder måske ikke af meget, siger hun, men understreger, at det "er meget højere end for influenza".
WHO: Hold igen med nedlukninger
Mandag opfordrede WHO også verdens lande til at afstå fra at bruge nedlukninger som en måde at kontrollere virussen på.
- Vi i Verdenssundhedsorganisationen går ikke ind for nedlukninger som det primære middel til at kontrollere denne virus, sagde Dr. David Nabarro fra WHO i et interview med det britiske medie The Spectator.
Udtalelsen fra David Nabarro har rejst spørgsmål om, hvorvidt WHO har ændret kurs med hensyn til nedlukninger. Men det er ikke tilfældet, understreger Nabarro. Det handler om en balance mellem restriktioner og et normalt liv.
Nabarro tilføjer, at nedlukninger kan være berettiget, når lande skal købe sig tid til at omorganisere, omgruppere, genoprette ressourcer og beskytte udmattede sundhedshjælpere.