Coronavirus

25-årig fik covid-19 to gange på tre måneder og blev mere syg anden gang

En ny videnskabelig undersøgelse sår tvivl om, hvor immune mennesker kan blive over for coronavirus.

En amerikansk mand er en af de få, der har prøvet at have covid-19 to gange.

Det tyder på, at en tidligere infektion ikke nødvendigvis beskytter mod en ny infektion

Mark Pandori, læge ved University of Nevada

Nu har amerikanske forskere analyseret hans sygdomsforløb, der udviklede sig langt farligere anden gang, fordi hans lunger ikke kunne forsyne resten af kroppen med nok ilt.

Det skriver det lægefaglige tidsskrift Lancet Infectious Diseases, hvor den nye undersøgelse sætter spørgsmålstegn ved, hvor immune mennesker kan blive over for coronavirus.

Ifølge forskerne fra den amerikanske stat Nevada, hvor den 25-årige patient er fra, led han ikke af nogen sygdomme i forvejen, da han blev syg 25. marts 2020.

Manden fik ondt i halsen, hoste, hovedpine, svimmelhed og diarré.

Sygdommen slap ikke sit tag i ham, og 18. april blev han så testet for smitte med coronavirus. Testen var positiv, men manden kom sig langsomt og var sygdomsfri 27. april.

Han blev testet for coronavirus igen 9. og 26. maj, hvor ingen af prøverne kunne påvise virus i kroppen på ham.

Syg igen

Men 28. maj blev han så syg igen.

Denne gang fik han feber, hovedpine, svimmelhed, hoste, kvalme og diarré.

Han blev først testet for coronasmitte igen 5. juni, hvor han havde underskud af ilt i blodet og svært ved at trække vejret.

Denne test var positiv, og nu kunne forskerne så sammenligne de to virusser, der havde gjort manden syg.

De ville gerne udelukke, at det var den gamle infektion med coronavirus, der var blusset op igen, så de analyserede den genetiske kode fra prøverne den 18. april og 5. juni.

Ifølge forskningsresultaterne i The Lancet viser den genetiske kode i de to virusprøver, at de er så forskellige, at manden er blevet smittet to gange.

- Vores resultater tyder på, at en tidligere infektion ikke nødvendigvis beskytter mod en fremtidig infektion, siger en af lægerne bag undersøgelsen, Mark Pandori fra University of Nevada, til BBC Online.

- Muligheden for at man kan blive smittet igen kan påvirke vores forståelse af immunitet over for covid-19 betydeligt, siger han.

Derfor opfordrer Mark Pandori personer, der har været smittet med coronavirus til fortsat at holde afstand, bruge masker og opretholde god håndhygiejne.

Også eksempel i Danmark

Indtil videre er der kun få kendte eksempler på, at mennesker har udviklet covid-19 flere gange.

Ifølge BBC er der blandt andet kendskab til tilfælde i Hongkong, Belgien, Holland og Ecuador.

I Danmark var den 41-årige sygeplejerske Marie-Louise Kleszewski den første dansker, der stod frem med to positive testsvar. Det gjorde hun i slutningen af august.

På verdensplan har der været over 37 millioner smittetilfælde.