Dansker sigtet for savmord sat på fri fod i Brasilien - slipper for udlevering

Brasilien vil ikke udlevere manden, der er sigtet for det såkaldte savmord. - Vi er dybt skuffede, siger den dræbtes familie.

Den drabssigtede dansker Rasmus Kirkegaard Kristiansen, som Danmark ønsker udleveret fra Brasilien, er blevet løsladt fra sin varetægtsfængsling i Brasilien og bliver dermed ikke sendt til Danmark.

Det bekræfter Rasmus Kirkegaard Kristiansens danske advokat overfor TV 2.

- Jeg har talt med ham, og han fortæller, at han blev løsladt allerede lørdag efter en afgørelse i den brasilianske Højesteret, fortæller advokat Sysette Vinding Kruse.

Dermed er spørgsmålet om udlevering til Danmark afgjort.

- Sagen mod ham er afsluttet, i hvert fald for Brasiliens vedkommende. I Danmark er en drabssag jo åben til evig tid, siger hun.

Eftersøgt siden 1993

Rasmus Kirkegaard Kristiansen har været eftersøgt siden 1993, sigtet for at stå bag det såkaldte ”savmord” på sin danske forretningsforbindelse Erik Højer Christensen i Portugal.

Men Rasmus Kirkegaard Kristiansen har holdt sig under radaren i 27 år, indtil november 2019, da journalister fra TV 2 opsporede ham i Brasilien.

Kort efter blev han anholdt af brasiliansk politi på opfordring fra de danske myndigheder, der begærede ham udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

Siden har han siddet fængslet, mens de brasilianske myndigheder tog stilling til den danske begæring.

Og fredag kom så afgørelsen: Den brasilianske højesteret afviste at udlevere danskeren.

- Som en konsekvens af denne beslutning genoprettes Rasmus Kirkegaard Kristiansens frihedstilstand fuldt ud, hed det i afgørelsen, der kan findes på rettens hjemmeside.

"Vi havde håbet på nogle svar"

Hos familien til den dræbte Erik Højer Christensen bliver den nyhed modtaget med stor skuffelse:

- Jeg er træt af, at det ikke kunne lade sig gøre. Vi havde håbet, at en retssag i Danmark kunne give nogle svar på, hvad der skete med Erik. Men nu er det løb vist kørt. Der er ikke så meget mere at gøre, siger Erik Højer Christensens søster Helle Højer Reckweg i dag til TV 2.

Hun tilføjer, at familien også er skuffet over, at man ikke har fået noget at vide, hverken fra politiet eller Udenrigsministeriet. De så nyheden på Ekstra Bladets hjemmeside, hvor historien om løsladelsen først kom frem.

- For et år siden så det ud til, at han ville blive serveret for de danske myndigheder på et sølvfad. Det er bare så ærgerligt, at det ikke kunne lade sig gøre, siger Helle Højer Reckweg.

Ikke mere end 30 år

Udleveringen gik i vasken på grund af en juridisk uenighed mellem Brasilien og Danmark.

Brasilien krævede i juni en garanti fra Danmark for, at den drabssigtede dansker ikke ville blive idømt livsvarigt fængsel, hvis han blev kendt skyldig.

30 års fængsel er den brasilianske maksimumstraf for drab, og derfor siger landets love, at man ikke kan udlevere drabssigtede udlændinge til andre lande, hvor de risikerer en højere straf.

Domstolenes afgørelse

Dengang fik Danmark en frist på 30 dage til at garantere, at man ikke ville kræve livsvarigt fængsel i en retssag mod Rasmus Kirkegaard Kristiansen.

Sådan en garanti kan de danske myndigheder imidlertid ikke give.

- Kernen i problemet er, at den danske anklagemyndighed ikke uden videre kan garantere, at den eftersøgte ikke idømmes livstidsstraf, eller at en livstidsstraf ikke fører til prøveløsladelse efter senest 30 år. Det er domstolene, der foretager strafudmålingen, og i den sidste ende også domstolene, der afgør spørgsmålet om prøveløsladelse, forklarede professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard i sommer til TV 2.

I stedet sendte Danmark et studie der viser, at ”fængsel på livstid” i Danmark betyder, at de dømte i gennemsnit sidder i fængsel i 17,3 år.

Det er imidlertid ikke nogen garanti. Faktisk sad politimorderen Palle Sørensen, der skød og dræbte fire betjente på Amager i 1965, i fængsel i 33 år, før han blev løsladt.

Så efter fristen udløb i juli har den brasilianske højesteret altså besluttet, at man ikke kan udlevere Rasmus Kirkegaard Kristiansen.

To drab i Portugal

Han blev i 1993 sigtet for drabet på Erik Højer Christensen, der samme år blev dræbt i Portugal og efterfølgende parteret med en fukssvans. Men han var som sunket i jorden og blev først anholdt i 2020.

I 1992 var en anden dansker, Henrik Behrendt Larsen, forsvundet i Portugal. Samme år blev der fundet ligdele i Portugal, som kunne være den 28-årige dansker, men først i marts i år fik Københavns Politi nye oplysninger, der med sikkerhed identificerede Henrik Behrendt Larsen som den afdøde.

Rasmus Kirkegaard Kristiansen blev allerede i 1993 sat i forbindelse med Henrik Behrendt Larsens forsvinden, fordi man på hans adresse i Portugal fandt Henrik Behrendt Larsens bil. Rasmus Kirkegaard Kristiansen er stadig mistænkt for drabet på den 28-årige dansker i 1992. Han har siden over for TV 2 afvist, at han slog Henrik Behrendt Larsen ihjel.

I november 2019 fandt tv-holdet bag 'Savmordet' den drabsmistænkte dansker i Brasilien. Her indvilligede han i at rejse med produktionen hjem til Danmark og havde booket flybillet.

Men han endte med at blive i Brasilien, da de danske myndigheder ikke ville udstede et nødpas til ham. I stedet blev han anholdt i januar i år og har siddet varetægtsfængslet siden.