Boris Johnson indfører nye coronaregler: - Alle advarselslamper blinker

Regeringen opfordrer til, at man ikke rejser ud og ind af Liverpool på grund af smittefare.

Storbritannien oplever nu så mange nye tilfælde af coronasmitte, at nye skrappe forholdsregler er nødvendige.

- Tallene for, hvor mange døde og hospitalsindlagte vi har, står og blinker som advarselslamperne ombord på et passagerfly, og der er behov for at gøre noget nu, sagde premierminister Boris Johnson mandag aften.

Han afviste dog at indføre en generel nedlukning af hele landet. I stedet vil regeringen inddele England i forskellige kategorier med forskellige restriktioner.

Opdelingen sker i tre kategorier med smittefare: 'medium', 'høj' og 'meget høj'. Premierministeren opfordrer samtidig Skotland, Wales og Nordirland til at følge efter.

Liverpool lukker ned

I England er området omkring Liverpool det eneste område med 'meget høj' smittefare. Her lukker barer, pubber, spilleklubber, motionscentre og kasinoer fra på onsdag.

Befolkningen må ikke længere omgås med andre end medlemmer af deres egen husstand, hverken indenfor eller udenfor.

- Og vi beder befolkningen om ikke at rejse ud og ind af området, sagde Boris Johnson.

Områder med 'meget høj' smittefare, det vil i første omgang sige Liverpool med forstæder og opland, blev samtidigt lovet økonomisk støtte fra regeringen og mandskab udefra til smitteopsporing, blandt andet fra militæret.

I den næste kategori med 'høj' smittefare må man ikke længere omgås andre end medlemmer af ens egen husstand indendørs, mens man udendørs må være sammen op til seks personer.

I kategorien 'medium' gælder reglen om højst at omgås seks personer både indendørs og udendørs.

Flere indlagte end i foråret

Storbritannien har oplevet voldsomt stigende smittetal de seneste uger.

På pressemødet gjorde Boris Johnson opmærksom på, at der nu er flere indlagte med covid-19 i England, end der var, da smittespredningen var på sit højeste i foråret.

Den dag, hvor Storbritannien gik i lockdown i foråret – det var 23. marts – var der 3097 indlagte i England, mens der søndag var 3451.

Det skal dog tilføjes, at smittespredningen dengang gik markant hurtigere end nu. Dengang blev antallet af coronasmittede fordoblet hver tredje dag, i dag fordobles antallet på 14 dage.

Storbritannien er med næsten 43.000 døde det land i Europa, der har registreret flest covid-19-dødsfald.