USA VALG

Republikanere frygter "blodbad" ved valget

Flere partifæller, der kæmper for deres genvalgschancer, har i denne uge lagt større afstand til præsident Trump og håndteringen af coronakrisen.

Med kun lidt over tre uger til det amerikanske præsidentvalg spreder frygten sig blandt nogle republikanere for, at valget kan ende som en katastrofe for partiet.

Den fremtrædende senator Ted Cruz siger i et nyt interview med CNBC, at han er "bekymret", og at meget kommer til at afhænge af, hvordan befolkningen ser på fremtidsudsigterne i skyggen af coronakrisen.

Hvis folk er optimistiske, kan det blive et godt valg for Donald Trump og Det Republikanske Parti. Hvis ikke, kan det tværtimod blive et forfærdeligt valg, siger han i interviewet, som flere amerikanske medier citerer.

- Jeg tror, vi kan tabe Det Hvide Hus og begge kamre i Kongressen. Det kan blive et blodbad af Watergate-dimensioner, siger Ted Cruz.

Efter Watergate-skandalen, der førte til præsident Nixons afgang i 1974, vandt demokraterne ved midtvejsvalget samme år en fremgang på 49 pladser i Repræsentanternes Hus og fik yderligere fire sæder i Senatet. To år senere vandt de også præsidentvalget.

Et skuffende resultat ved valget 3. november vil derfor ikke kun være skidt for partiet, men i særdeleshed også for de mange republikanske politikere, der lige nu kæmper for at opnå valg eller genvalg.

Presset af dårlige målinger

Foruden fremtiden for præsidentembedet er alle 435 sæder i Repræsentanternes Hus samt 35 ud af 100 sæder i Senatet på spil næste måned. Også fordelingen af 13 guvernørposter og en række lokalvalg skal afgøres.

Et hurtigt kig på meningsmålingerne viser en stor demokratisk føring både på nationalt plan og i mange af de afgørende svingstater. Selvom målingerne er forbundet med usikkerheder og kan ændre sig op til valgdagen, er øjebliksbilledet ikke i republikanernes favør.

Selvom de ikke direkte går imod præsident Trump, ser man i disse dage flere republikanere lægge større distance til ham, som det også fremgår af en opgørelse lavet af mediet Politico.

- Det er vel nærmest kun et spørgsmål om tid, før nogen forlader den synkende skude, siger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Partifæller kritiserede Trump

Tidligere har det nærmest været et selvmål at lægge sig ud med præsidenten, og der er fra de foregående år flere eksempler på republikanere, der ikke opnåede valg efter at være faldet i unåde hos Trump. Sådan er det ikke nødvendigvis længere.

Da Trump tirsdag bremsede forhandlingerne i Kongressen om en ny økonomisk hjælpepakke i coronakrisen, gik flere republikanere i offentligheden i rette med præsidentens strategi. Heriblandt senator Lindsey Graham, der kæmper en tæt kamp om genvalg i delstaten South Carolina.

Som bekendt ændrede Trump kurs og åbnede senere tirsdag alligevel for, at der kunne lande en hjælpepakke.

- Lige nu handler det for mange af dem om at finde den rigtige balance, for Trump har stadig stor magt, men der er også behov for at appellere til de mange svingvælgere og moderate republikanere, der måske ikke synes, at Trump gør det så godt, siger Mirco Reimer-Elster.

Senator undveg svar om Trump

Som USA-analytikeren formulerer det, skal man frem mod valget derfor ikke kun lægge mærke til, hvad politikerne siger, men også det, de ikke siger.

Et eksempel er senatoren Martha McSally, der kæmper for genvalg i delstaten Arizona, men halter bagefter i målingerne. Da hun for nylig under en valgdebat flere gange blev afkrævet svar på, om hun er stolt af at støtte Trump, lød svaret, at hun "er stolt af at kæmpe for indbyggerne i Arizona hver eneste dag".

I en typisk republikansk stat som Texas er senator John Cornyn fortsat i front, men målingerne er tættere end normalt. Han sagde i denne uge til Houston Chronicle, at Donald Trump ikke udviste nok selvdisciplin i kampen mod coronavirus.

Men selv ved at lægge afstand til Trump nu, kan det være for sent for nogle af republikanerne at genoprette deres 'image', siger Mirco Reimer-Elster.

Som eksempel peger han på Susan Collins, den republikanske senator fra Maine, og Cory Gardner fra Colorado, der begge meget vel kan miste deres plads i Senatet.