USA VALG

Læge giver grønt lys - Trump vil holde vælgermøde lørdag

Præsidentens læge forventer, at det er sikkert for den amerikanske præsident at genoptage sine offentlige forpligtelser ti dage efter diagnosen.

Donald Trump regner med hurtigt at vende tilbage til valgkampen efter sin sygdom og vil måske allerede holde et vælgermøde lørdag.

Det siger han i et telefoninterview med Fox News, efter at han har fået grønt lys fra sin læge, skriver Reuters.

- Jeg tror, jeg vil forsøge at holde et vælgermøde lørdag aften, hvis vi kan nå at arrangere det, men vi vil gerne holde et vælgermøde. Sandsynligvis i Florida lørdag aften, og måske laver vi et igen i Pennsylvania den efterfølgende aften, siger han.

På et spørgsmål om han er blevet testet negativ for coronavirus, svarer Donald Trump:

- Der er ikke nogen grund til at blive testet hele tiden.

Men han vil "sandsynligvis" tage en test fredag, siger han.

Grønt lys fra læge

I en erklæring fra Det Hvide Hus skriver præsidentens personlige læge, Sean Conley, at Donald Trump torsdag afsluttede sin behandling for covid-19, og at han forventeligt kan vende sikkert tilbage til sine offentlige forpligtelser lørdag.

Det vil ifølge lægen være dag ti, efter at præsidenten fik diagnosen torsdag i sidste uge. Lægerne har nægtet at sige, hvornår præsidenten havde sin sidste negative test. Derfor har der i offentligheden været usikkerhed om, hvor længe han har været smittet.

- Siden han vendte hjem, har resultaterne af hans fysiske undersøgelser fortsat været stabile og uden nogen indikationer på, at sygdommen skulle udvikle sig, skriver Sean Conley.

Donald Trump vendte tilbage til Det Hvide Hus mandag efter tre dages indlæggelse på militærhospitalet Walter Reed i Maryland lige nord for Washington.

Måske debat i næste uge

Præsidenten skal efter planen møde Joe Biden i valgkampens anden præsidentdebat om en uge.

Men torsdag meddelte kommissionen for præsidentdebatter, at den næste debat 15. oktober skal være virtuel som en følge af Donald Trumps sygdom. Det fik præsidenten til at sige, at så vil han ikke være med.

Donald Trumps valgkampagne foreslog i stedet, at de to sidste præsidentdebatter flyttes en uge. I så fald skubbes debatterne fra 15. og 22. oktober til 22. og 29. oktober.

Forslaget mødte dog ikke opbakning fra Joe Biden.

- Præsident Donald Trumps uberegnelige opførsel giver ham ikke ret til at omskrive kalenderen og finde nye datoer efter sit forgodtbefindende, hedder det i en udtalelse fra Bidens valgkampagne.

Donald Trumps sygdomsforløb

 1. 2020

  1. Afholder begivenhed

   Donald Trump afholder en begivenhed i Rosenhaven i Det Hvide Hus, hvor han officielt nominerer sin kandidat til Højesteret, Amy Coney Barett.

   Omkring 150 mennesker deltager - mange bærer ikke maske, og de står meget tæt. Efterfølgende bliver mindst otte personer testet positiv for coronavirus. Senere på dagen taler Trump til et udendørs vælgermøde i Pennsylvania.

  2. Deltager i tv-debat

   Præsidenten deltager i sin første tv-debat med demokraternes præsidentkandidat Joe Biden i Cleveland i Ohio. Ingen af de deltagende ved arrangementet bærer mundbind. Joe Biden bliver eftefølgende testet negativ for coronavirus flere gange. 

  3. Afholder vælgermøde

   Donald Trump afholder et udendørs vælgermøde i Duluth i Minnesota. På hjemturen får Trumps særlige rådgiver Hope Hicks det dårligt, og hun selvisolerer sig derfor. 

  4. Rådgiver testes positiv

   Hope Hicks bliver testet positiv for coronavirus. Samme dag deltager Trump i et indendørs fundraising-arrangement og en rundbordssnak med støtter på sin golfklub i Bedminster i New Jersey. I et interview med det amerikanske medie Fox News fortæller Trump, at han og hans kone Melania Trump afventer svar på coronatest. 

    

  5. Trump og Melania testes positiv

   Klokken 01 natten til fredag amerikansk tid oplyser Trump på Twitter, at både han og Melania er testet positive for coronavirus. Fredag morgen oplyser Det Hvide Hus, at Trump har "milde symptomer". Om aftenen bliver Trump indlagt på militærhospitalet Walter Reed. Samme dag oplyser flere personer, som har været i kontakt med præsidenten i dagene op til, at de er testet positive. 

  6. Tvetydige udmeldinger

   Præsidentens hold af læger afholder lørdag morgen pressemøde om hans tilstand. Ifølge præsidentens personlige læge, Sean Conley, gør præsidenten fremskridt og har været feberfri i 24 timer. Senere på dagen siger Trumps stabschef, Mark Meadows, dog til Fox News, at præsidentens tilstand var faretruende dårlig dagen før, da hans "iltniveau faldt drastisk".

  7. Trumps tilstand er forbedret

   Donald Trumps læger afholder pressemøde søndag morgen. Her fortæller de, at præsidenten har oplevet fald i sit iltniveau - en gang fredag og en gang lørdag. Hans tilstand er dog forbedret, oplyser de. Senere søndag forlader Trump hospitalet kortvarigt for at køre en tur og hilse på de tilhængere, der har samlet sig foran hospitalet. Trump møder efterfølgede massiv kritik for at udsætte sin chauffør og livvagter for smittefare. 

  8. Præsidenten udskrives

   Efter tre dages indlæggelse på Water Reed bliver Donald Trump udskrevet. På et pressemøde mandag aften med præsidentens læge lyder det, at præsidenten har fået det antivirale lægemiddel remdesivir tre gange. Sean Conley fortæller desuden, at præsidenten ikke har haft feber de seneste 72 timer. Selvom Trump nu bliver udskrevet, er han stadig syg, siger Sean Conley, der oplyser, at Donald Trump vil blive overvåget af læger døgnet rundt i Det Hvide Hus den kommende tid.

  9. Grønt lys for comeback

   Donald Trumps personlige læge, Sean Conley, meddeler i en erkæring, at Donald Trump har overstået sin behandling og har det godt. Sean Conley forventer, at Donald Trump kan genoptage sine offentlige forpligtelser fra lørdag 10. oktober, ti dage efter at han blev testet positiv. Donald Trump siger selv til Fox News, at han vil holde et vælgermøde i Florida lørdag, hvis der er tid nok til at arrangere det.