USA VALG

Højreekstreme grupper ville kidnappe guvernør - demokraterne giver Trump en del af skylden

Torsdag anholdt FBI 13 højreorienterede militsfolk, der ville bortføre demokratisk guvernør som straf for, at hun har indført skrappe coronaregler.

Nyheden om, at en gruppe højreorienterede mænd havde planer om at bortføre Michigans demokratiske guvernør, Gretchen Whitmer, har skabt en voldsom politisk debat i USA.

Natten til torsdag anholdt FBI 13 mænd fra to højreradikale grupperinger. Mændene sigtes for at have planlagt og forberedt voldelige angreb på guvernøren, statens embedsmænd og politifolk.

Demokratiske politikere beskylder præsident Donald Trump for at have et moralsk medansvar for planerne. De mener, at han direkte og indirekte har opmuntret højreorienterede militsgrupper til vold.

- Præsidenten må indse, at de ord, han siger, betyder noget, sagde præsidentkandidat Joe Biden i en kommentar i går.

Gretchen Whitmer har været under voldsomt pres, siden hun i foråret stod bag en omfattende coronanedlukning af delstaten Michigan.

13 mænd beskyldes for sammensværgelse, som omfattede kidnapning af Michigans guvernør, Gretchen Whitmer. Det siger anklagemyndigheden i Michigan. Embedsmænd oplyser, at seks mænd er sigtet i sagen, mens syv andre er anholdt på begrundet mistanke.

Nedlukningen blev mødt af voldsomme protester fra republikanere og grupper på den yderligtgående højrefløj. Præsident Trump opfordrede dengang på Twitter til, at statens indbyggere skulle ”Befri Michigan”.

Dermed har han et medansvar, siger Gretchen Whitmer.

- Når vores ledere siger noget, har det betydning. Det vejer tungt. Når vores ledere møder, omgås og opmuntrer vores hjemlige terrorister, legitimerer de deres handlinger, siger guvernøren.

"Forfærdeligt dårligt"

Donald Trump har svaret på Twitter, at guvernøren har gjort sit arbejde ”forfærdeligt dårligt”, men at han tager afstand fra enhver form for ekstrem vold:

- Som jeres præsident vil jeg altid forsvare alle amerikanere, selv dem, der bekæmper og angriber mig, skriver han.

13 mænd fra to grupper

De 13 anholdte mænd havde ifølge FBI planer om at bortføre Gretchen Whitmer før valgdagen 3. november og stille hende for en domstol for forræderi.

Seks mænd blev anholdt som hovedmændene i sagen, mens syv andre mænd med tilknytning til den lokale Michigan-milits Wolverine Watchmen blev anholdt som medskyldige.

Militsfolkene er samtidig sigtet for planer om at angribe politifolk og planer om at angribe regeringsbygningen i Michigan og tage regeringsembedsmænd som gidsler. Disse planer kunne også have ramt guvernør Whitmer personligt, oplyser FBI.

Overvåget siden nytår

Ifølge den lokale avis The Detroit News kom FBI allerede på sporet af den første gruppe i starten af året ved at følge debatter i afkroge på sociale medier, hvor folk opfordrede til angreb på regeringen og politiet i flere forskellige stater.

Diskussionen mundede ud i, at en gruppe i juni afholdt et møde i Ohio for at diskutere konkrete planer. Med på det møde var mindst to af de seks anholdte hovedmænd, 37-årige Adam Fox og 44-årige Barry Croft.

Men der var også en FBI-meddeler til stede. Han var blevet betalt cirka 50.000 kroner for at optage mødet på bånd.

På mødet diskuterede man både fredelige og voldelige aktioner, men gruppen omkring Fox og Croft hørte til i den voldelige ende.

Overvågede sommerhus

De var rasende på Michigans demokratiske guvernør, som de mente knægtede indbyggernes frihedsrettigheder med skrappe restriktioner mod coronasmitte.

Adam Fox skrev på Facebook, at guvernøren var ”en skide tyran” og at ”vi må gøre noget”.

Han og de andre begyndte at forberede sig. Men fra det tidspunkt blev de fulgt tæt af FBI.

I august og september overvågede gruppen to gange guvernørens sommerhus i det nordlige Michigan og tog fotos og video af huset og adgangsvejene. De udregnede, hvor lang tid det ville tage politiet at komme derud.

Samtidigt granskede de en bro i nærheden for at se, om den kunne sprænges i luften for at forsinke politiet yderligere, skriver Detroit News.

Anholdt på planlægningsmøde

Fem af gruppens seks medlemmer mødtes onsdag til endnu et forberedende møde, der handlede om at skaffe penge til at købe sprængstoffer.

For FBI var det en god anledning til at slå til med anholdelser og ransagninger af mødestedet og en række andre adresser i staten.

For få til angreb

Gruppen havde forinden talt om, at de var for få til at gennemføre de deres aktioner.

Ifølge FBI’s aflytninger gav Adam Fox udtryk for, at han behøvede 200 bevæbnede mænd for at kunne storme regeringsbygningen i Michigan og gennemføre ”retssagen” for forræderi mod guvernør Whitmer, skriver New York Times.

Gruppen besluttede derfor at lægge en føler ud til den lokale militsgruppe Wolverine Watchmen, der også var til stede ved det møde i Ohio, som FBI-meddeleren optog på bånd.

De to grupper havde imidlertid endnu en ting til fælles: De blev begge overvåget af FBI.

FBI havde fattet interesse for Wolverine Watchmen, da man fandt ud af, at militsgruppen var begyndt at indsamle privatadresser på lokale politifolk.

Og politiet fulgte nøje med, mens medlemmer af militsen blev indblandet i forberedelserne på at bortføre guvernøren. Derfor blev syv af de ledende medlemmer også anholdt, da FBI slog til natten til torsdag.

De anholdte har foreløbig kun været fremstillet ganske kort i retten.

På tirsdag skal flere af dem i retten igen, hvor de formelt skal tildeles en advokat og have fastsat en kaution.