USA VALG

Kamala Harris imponerede - men ét spørgsmål fra Pence nægtede hun at svare på

Skal antallet af dommere i den amerikanske højesteret ændres for første gange i 150 år? Spørgsmålet fylder i præsidentvalgkampen.

- Jeg vil bare gerne have ført til protokols: Hun svarede aldrig på spørgsmålet.

Sådan lød det fra Mike Pence under den amerikanske vicepræsidentdebat natten til torsdag.

Anledningen var en diskussion om Højesteret, der er blevet et hedt emne i valgkampen, efter at højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg døde 18. september.

Donald Trump har udpeget Amy Coney Barret som afløser, og republikanerne ønsker at haste udnævnelsen igennem Senatet, inden magten eventuelt skifter.

Demokraterne kæmper til gengæld imod udnævnelsen af en ny dommer før valget, fordi det vil ændre flertallet i Højesteret, så seks ud af ni dommere har konservative synspunkter.

Hvis republikanerne lykkes med deres plan, har demokraterne dog en anden mulighed på den anden side af et valg. Og det er den mulighed, Kamala Harris ikke ville forholde sig til i debatten med Mike Pence.

'Packing the court'

Hvis demokraterne vinder flertallet i Senatet er der nemlig ikke noget i forfatningen, som forhindrer, at de udvider antallet af sæder i Højesteret. I USA hedder det ’packing the court’ – løst oversat: ’At proppe flere dommere ind i retten’. Dermed kan demokraterne med en solid valgsejr indsætte deres dommer i Højesteret og tippe balancen mere i deres egen retning.

Men det vil være et yderst kontroversielt skridt.

Antallet af dommere i den amerikanske højesteret er ganske vist blevet ændret flere gange i løbet af historien, men siden 1869 har antallet ligget stabilt på ni dommere.

Derfor er republikanerne også ivrige efter at få et klart svar fra Joe Biden og Kamala Harris.

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er der dog en åbenlys grund til, at ingen af dem ønsker at svare klart:

Lyn-analyse

Det er ofte mere sigende, hvad der ikke bliver sagt til en debat, end hvad der bliver sagt. Biden og Harris nægter konsekvent at svare på, om demokraterne vil udvide antallet af højesteretsdommere. Forklaringen ligger ligefor: Flertallet af amerikanere er imod sådan en drastisk beslutning, og demokraterne har nul interesse i at tale ind i republikanernes fortælling om det radikaliserede, venstreorienterede oppositionsparti. Men samtidig er udvidelsen et krav fra venstrefløjen, som Biden og Harris også skal tilfredsstille. Det er dette dilemma, som Harris talte ind i ved ikke at tale om det.

I nattens vicepræsidentdebat forsøgte Mike Pence også at få et klart svar ud af Kamala Harris.

Men svaret kom ikke.

- Joe og jeg er helt tydelige: Det amerikanske folk stemmer lige nu, og det bør være deres beslutning, der afgør, hvem der skal besidde denne yderst vigtige stilling resten af livet, sagde hun i stedet for.

Den kommentar greb Mike Pence straks og vendte den imod Kamala Harris.

- Folk stemmer lige nu. De vil gerne vide, om du og Joe Biden vil udvide antallet af dommere i Højesteret, sagde han.

Men de kom det ikke nærmere, og efter fire minutters diskussion om emnet konstaterede Mike Pence, at Kamala Harris ikke ville svare på spørgsmålet.

- Måske vil Joe Biden svare på det i næste uge, tilføjede Mike Pence velvidende, at det heller ikke ligefrem er Joe Bidens yndlingsemne.

Joe Biden fik spørgsmålet

Det vidste sig tydeligt ved præsidentdebatten i sidste uge, da Joe Biden tidligt i debatten blev spurgt direkte, om han vil udvide antallet af dommere i Højesteret.

Han afviste at svare ja eller nej på spørgsmålet og svarede i stedet, at det amerikanske folk skal have lov til at tage stilling.

Det førte til en af de mest heftige ordudvekslinger under præsidentdebatten, da Donald Trump blev ved med at afbryde sin modstander for at afkræve svar, indtil Joe Biden til sidst sagde de nu så berømte ord:

- Gider du ikke godt holde din kæft, mand?

Joe Biden får dog muligheden for at svare på spørgsmålet igen, når han mødes med Donald Trump til valgkampens anden præsidentdebat. Det gør han 15. oktober.

De to præsidentkandidater har i alt tre debatter. Til gengæld var nattens debat mellem Kamala Harris og Mike Pence valgkampens første og eneste debat mellem vicepræsidentkandidaterne.

Det amerikanske præsidentvalg er 3. november.