Udland

Armenien anklager Aserbajdsjan for missilangreb på hellig katedral

Et stort hul i katedralens tag vidner om et voldsomt missilangreb. Aris Messinis / Ritzau Scanpix

De seneste dages angreb kommer, samtidig med at USA, Rusland og Frankrig arbejder på at få en fredsaftale på plads mellem de to lande.

Konflikten over regionen Nagorno-Karabakh raser stadig, og senest har Armenien beskyldt Aserbajdsjan for at have angrebet en historisk katedral i byen Shusha.

Billeder fra den sønderbombede hellige katedral viser, at interiøret er smadret. Journalister fra nyhedsbureauet AFP, der har været i byen, fortæller, at katedralen er hårdt medtaget efter flere missilangreb.

Dele af taget er kollapset, der er store huller i flere af katedralens mure, og på gulvet ligger støv og murbrokker spredt.

En lokal beboer siger til AFP, at der intet militært mål er i katedralen.

- Der er intet strategisk her. Hvordan kan man angribe en kirke? Det er en meget vigtig katedral for armeniere. Gud vil fælde sin dom, siger beboeren Simeon til AFP.

Den hellige katedral i Shusha er blevet angrebet med missiler, lyder det fra den armenske regering.

"Fjenden Aserbajdsjan" står bag

Artsrun Hovhannisyan, som er talsmand for forsvarsministeriet i Armenien, siger, at ”fjenden Aserbajdsjan” står bag angrebet på katedralen.

Aserbajdsjan beskyldte onsdag Armenien for at have angrebet landets næststørste by, Ganja, og regionen Goranboy. Mindst én civil skulle have mistet livet i angrebet.

De seneste dages angreb kommer, samtidig med at USA, Rusland og Frankrig arbejder på at få en fredsaftale på plads mellem de to lande.

I sidste uge var der modstridende meldinger om, at en helikopter var blevet skudt ned af armenske styrker. Det blev afvist af Aserbajdsjan. Samtidig blev mindst én civil meldt dræbt under et påstået armensk bombardement.

En lokal beboer besigtiger skaderne på byens katedral.

Meldinger fra begge sider tyder på, at omkring 300 mennesker har mistet livet i kampene, som hovedsageligt består af udveksling af artilleri. Det skriver BBC.

Årtier gammel konflikt

Der udbrød 27. september kampe mellem Aserbajdsjan og Armenien om den omstridte bjergregion Nagorno-Karabakh.

Området ligger i Aserbajdsjan og er kontrolleret af armenske separatister, men internationalt er området anerkendt som en del af Aserbajdsjan.

Konflikten har ulmet i over 30 år. Nagorno-Karabakh er hovedsageligt bosat af armeniere, der løsrev sig med en erklæring i 1991.

Løsrivelsen udløste en krig i 1990'erne, hvor over 30.000 blev dræbt. Der blev indgået en våbenhvile i 1994, men konflikten har siden skabt mange stærke spændinger. Også mellem Rusland og Tyrkiet.

Armenien støttes af Rusland, mens Aserbajdsjan støttes af Tyrkiet.

Den hellige katedral i Shusha.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at der ikke kan komme en våbenhvile i stand, før "armenske besættelsesstyrker trækker sig tilbage fra Nagorno-Karabakh".