USA VALG

Først ville Trump slet ikke forhandle, men nu vil han gerne lidt alligevel - og det koster point i valgkampen

Vælgerne har et stort behov for, at der lander en hjælpepakke. Det giver ingen mening, at præsidenten har afbrudt forhandlingerne, siger analytiker.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har tirsdag bremset forhandlingerne i Kongressen om en ny økonomisk hjælpepakke.

Forhandlingerne har længe stået på og skulle sikre hårdt trængende amerikanere et tilskud under coronakrisen.

- Jeg har pålagt mine repræsentanter at afbryde forhandlingerne, indtil valget er overstået. Straks efter min valgsejr vil vi vedtage en stor hjælpepakke, som kommer til at fokusere på de hårdtarbejdende amerikanere samt de små erhvervsdrivende, skriver præsidenten på Twitter.

Han forsikrer samtidig, at den amerikanske økonomi "klarer sig godt".

Det er alle dog ikke enige med præsidenten i.

Vaklende økonomi

Blot få timer før præsidentens tweets var direktøren for den amerikanske nationalbank, Jerome Powell, ude at advare om, at hvis ikke politikerne vedtager en ny hjælpepakke snart, så kan den i forvejen skrøbelige amerikanske økonomi vakle yderligere.

- For lidt støtte vil føre til en svag økonomisk genopretning, som skaber unødig modgang for de enkelte husstande og erhvervsdrivende, siger nationalbanksdirektøren.

Det giver ingen mening

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Han frygter, at udsættelsen af de politiske forhandlinger i værste fald kan føre til flere konkurser og en generel lønnedgang.

Det amerikanske aktiemarked har også reageret negativt på præsident Trumps udmelding. Her er Dow Jones-indekset faldet med 1,3 procentpoint.

Folket er blevet svigtet

Den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, har i en udtalelse rettet skarp kritik af præsidenten. Biden mener, at Trump har svigtet det amerikanske folk:

- Han har vendt ryggen til hver evig eneste arbejder, hvis job ikke er vendt tilbage endnu, og som nu er efterladt med en undren om, hvorvidt de får det åndehul, de har brug for. Han har vendt ryggen til alle de familier, som kæmper med at betale husleje og putte mad på bordet, lyder det fra Joe Biden.

- Endnu værre er det, at han aldrig for alvor prøvede at lande en aftale for disse amerikanere.

Også den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, siger, at præsidenten har forpurret forhandlingerne, hvor parterne, ifølge Pelosi, ellers var ved at finde hinanden.

Trump har skudt sig i foden

Ifølge TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster har præsidenten skudt sig selv i foden med udmeldingen om at afbryde forhandlingerne.

- Det absurde er jo, at vi i månedsvis har stået i en situation, hvor Pelosi har forhandlet med Trumps finansminister, Steven Mnuchin, om et pengebeløb. Det forlyder, at de var ved at nå en form for enighed. Så går præsidenten ud og siger "nej tak", hvilket har taget flere af Trumps partifæller på sengen, siger han og uddyber:

- Det giver ingen mening. Et stort flertal af amerikanerne har i månedsvis sagt, at der mangler flere coronahjælpepakker. Det er der også stor enighed om blandt Trumps egne vælgere, siger Mirco Reimer-Elster.

Ny taktik

Om det er nationalbankdirektørens advarsel eller en politisk rådgivers forsigtige anbefalinger, står én ting klart: Sent tirsdag aften ændrede tonen sig i præsidentens tweets.

Først et angreb mod Nancy Pelosi, som præsidenten mener, har forhandlet på et løgnagtigt grundlag:

- Skøre Nancy Pelosi og demokraterne på den radikale venstrefløj leger med stimuli-udbetalingerne til de trængende arbejdere. De har aldrig haft i sinde at hjælpe.

Dernæst en mere forsonende opfordring. Nu vil præsidenten gerne godkende dele af hjælpepakken.

- Hvis jeg modtager et selvstændigt lovforslag på en stimulus-udbetaling (på 1200 dollars), vil de blive udbetalt til det amerikanske folk med det SAMME. Jeg er klar til at skrive under lige nu. Hører du efter, Nancy?

Mirco Reimer-Elster mener, de seneste tweets er præsidentens kamp for at styre fortællingen. Han vil gerne give et billede af, at det faktisk er demokraterne, som står i vejen for en ny aftale, forklarer analytikeren.

Vil fylde i nattens debat

Forhandlingerne om den økonomiske hjælpepakke kan også blive et varmt debatemne under nattens vicepræsidentdebat, hvor nuværende vicepræsident, Mike Pence, og demokraternes kandidat til at afløse ham, Kamala Harris, tørner sammen.

Sådan lyder det fra TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, som befinder sig i Salt Lake City i Utah, hvor debatten bliver afholdt.

- Vi kan forvente, at Mike Pence vil forklare, hvorfor republikanerne ikke ønsker at forhandle på demokraternes grundlag, mens Kamala Harris omvendt vil argumentere for, hvordan Trumps administration svigter helt almindelige amerikanere, som ikke kan klare sig gennem covid-19-krisen, siger korrespondenten.

Amerikanerne går til valg 3. november.