Udland

Corona-smitten ude af kontrol i Bruxelles - barer og caféer bliver lukket ned i en måned

Hospitalerne i Bruxelles kæmper med at håndtere de mange nye indlagte og må sende patienter videre til andre byer.

Bruxelles indtager en kedelig topplacering, når det kommer til de europæiske hovedstæder, der er hårdest ramt af coronavirussen.

'Europas hovedstad' er for tiden kun overgået af Madrid.

Derfor vil en række nye restriktioner træde i kraft fra i morgen torsdag. Blandt andet bliver barer og caféer lukket ned i en måned.

- Én ud af syv personer, der bliver testet, får et positivt resultat. Virussen er over alt i regionen. Ikke en eneste kommune i Bruxelles er under landsgennemsnittet, siger Rudi Vervoort, der er ministerpræsident i Bruxelles-regionen på et pressemøde om situationen.

Men mange mener, at politikerne og myndighederne har været for langsomme til at reagere på udviklingen i Bruxelles. Det fortæller TV 2s europakorrespondent, Lotte Mejlhede, der er bosat i byen.

- Når Bruxelles nu lukker mere ned, så sker det ikke med en stor folkelig respekt for politikernes beslutningsevne. Kritikken af både landspolitikerne og de regionale og kommunale politikere har været massiv i de seneste uger for at agere for langsomt på en smittekurve, der nærmest har været lodret, siger Lotte Mejlhede.

Alle 19 kommuner hårdt ramt

Bruxelles udgøres af ikke mindre end 19 forskellige kommuner.

Alle er hårdt ramt, men særligt de fattigere kommuner, hvor mange mennesker bor på lidt plads, præsenterer skræmmende smittetal.

De fire kommuner: Molenbek-Saint-Jean, Schaerbeek, Anderlecht og Brussels City står således for ti procent af alle nye smittetilfælde i hele Belgien.

Forklaringen skyldes en kombination af flere ting, blandt andet et dysfunktionelt politisk system, mener Lotte Mejlhede.

- 19 borgmestre huserer i Bruxelles – en by på størrelse med København. Hver med deres opfattelse af tingenes tilstand og hver med deres angst for at genere egne vælgere. Dette sammenkoblet med fattigdom, stor befolkningstæthed og en udpræget ”gå i byen kultur”, gør, at Bruxelles, som så ofte før, ender i nærheden af kaos, siger hun.

Overbebyrdede hospitaler

Ser man på hele Bruxelles-regionen, så er der dagligt 540 nye smittede per 100.000 indbyggere fortiden. Dobbelt så mange som landsgennemsnittet.

270 personer er indlagt på sygehuse i Bruxelles, heraf 56 på intensiv.

Det presser sundhedsvæsenet til det yderste og flere hospitalschefer slår nu alarm.

- Vi må allerede lade folk med hjernetumorer vente, fordi vi ikke har nok plads på intensivafdelingerne. Vi kan næsten ikke håndtere det længere, fortæller Elisabeth De Waele, der er leder af intensivafdelingen på universitetshospitalet i Bruxelles, til The Brussels Times.

Det stigende coronapres har betydet, at flere patienter er blevet sendt til hospitaler i andre byer.

Men den ordning bliver nu kritiseret af borgmesteren i byen Aalst, der ligger 30 kilometer nordvest for Bruxelles.

- Der er en grænse for solidariteten, og jeg mener, at den grænse nu er nået. Jeg mener, at grundprincippet må være, at patienter fra Aalst skal have mulighed for at blive behandlet på hospital i Aalst, siger Christophe D'Haese, ifølge det flamske medie VRT.