Coronavirus

WHO: Corona-apatien stiger i hele Europa

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er det nu, at europæiske lande skal sætte ind for at komme den stigende apati til livs.

I alle 27 EU-lande er befolkningen godt og grundigt trætte af coronapandemien og dens effekt på deres liv og hverdag - og følelsen af apati er støt stigende, lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

I nogle lande er coronatræthedsfølelsen blandt befolkningen således steget til over 60 procent.

Sådan lød det tirsdag fra WHO’s regionale direktør for Europa, Hans Henri P. Kluge, i en meddelelse til pressen.

Selvom trætheden ifølge WHO dog varierer fra land til land og måles forskelligt, har stort set alles hverdag forandret sig i år - og det påvirker i den grad folks mentale sundhed.

Forsker: - Danskerne orker ikke mere

Ifølge Charlotte Meilstrup, projektchef på ABC for mental sundhed samt forsker på Statens Institut for Folkesundhed ved SDU, er det en følelse af "nu orker vi ikke mere", der har ramt danskerne her i anden bølge af pandemien.

- Selvom vi havde fået stillet den her anden bølge i udsigt og havde forberedt os på den, rammer den stadig rigtig hårdt, fordi den mentale trivsel og vores muligheder for at gøre noget af det, som gør os glade, ellers var steget lidt i løbet af sommeren, siger hun til TV 2.

Samtidig kan de lange udsigter til, at det slutter, gøre det hårdt at holde humøret højt, lyder det fra Charlotte Meilstrup.

- Pandemien har lukket ned for mange af de ting, vi ved, er vigtige for den mentale sundhed. Det er at gøre noget aktivt, noget meningsfuldt og noget i fællesskab, siger hun.

Derfor mener Charlotte Meilstrup, at der fortsat ligger en opgave i at have fokus på stadig at mødes i naturen i det omfang, det er muligt, eller bruge online fællesskaber som substitut for de aktive fællesskaber, der er begrænsede lige nu.

WHO: - Danmark er et vellykket eksempel

Eftersom pandemien stadig er i fuld gang, opfordrer WHO nu europæiske lande til at tackle den del af pandemien, der handler om mental sundhed, på en ny og forbedret måde.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen er det et spørgsmål om konstant at have fingeren på pulsen i befolkningen, være mere innovative i måden, mennesker mødes på – særligt som sæsonen for højtider nærmer sig – samt bruge civilsamfundet som en ressource.

Det sidste er noget, WHO fremhæver Danmark som værende særligt gode til.

- Vi har set vellykkede eksempler på dette. I Danmark har en kommune inviteret unge studerende til at samarbejde med dem om den bedste måde at bevare oplevelsen af at være studerende, samtidig med at man kunne beskytte samfundet, da universiteterne genåbnede, lød det fra Hans Henri P. Kluge.

Her henviser WHO-direktøren til Aarhus Kommune, der i september nedsatte en ungekriseledelse, der skulle hjælpe kommunen med at nedbringe smitten hos unge i en tid, hvor smittetallet blandt særligt unge steg samtidig med, at studiestart stod for døren.