Var Trumps sygdom et stort stunt? Næppe, men forløbet illustrerer, hvorfor Biden står til at vinde valget

16x9
USA's præsident Donald J. Trump vendte mandag aften hjem til Det Hvide Hus. Foto: Chris Kleponis / Pool / Ritzau Scanpix

Joe Biden begejstrer ikke masserne. Men det behøver han måske heller ikke, så længe Biden bare tilbyder vælgerne at være modstykket til Trumps tamtam.

Det blev ikke sĂĄ dramatisk, som nogle amerikanske journalister havde lagt op til.

Men det var immervæk et stor tamtam, da USA's præsident, Donald Trump, forlod Walter Reed-hospitalet, som de seneste fire dage har været omdrejningspunktet for mange spekulationer om præsidentens helbred.

Besluttede Trump, at han ikke havde brug for en læge til at fortælle ham, at han havde det okay, eller gav lægerne grønt lys?

Det er ikke til at vide med sikkerhed, men man kan vist roligt konstatere, at Trumps sygdomsforløb har givet anledning til en masse spekulationer.

Lad os starte med at adressere elefanten i rummet: Var præsidentens sygdomsforløb et stort fupnummer?

Personligt køber jeg ikke et sekund ind på teorien om, at præsidenten ikke skulle have (haft) covid-19. Coronakrisen er præsident Trumps politiske akilleshæl, så i min bog vil det ikke være en synderlig smart strategi at få vendt befolkningens opmærksomhed mod selvsamme.

Mistilliden stortrives

Det er til gengæld ikke svært at se, hvorfor tvivlen er til stede. Faktisk er dét spørgsmål, som jeg har fået flest gange på de sociale medier, siden Trump blev indlagt, hvorvidt der mon er tale om (endnu et) pr-stunt fra præsidentens side.

Tænker man på amerikanernes indgroede mistillid over for magthaverne og de mange fortilfælde, hvor amerikanske præsidenter har hemmeligholdt eller underspillet deres helbredsproblemer, forstår man godt spekulationerne.

At præsidentens personlige læge, Sean Conley, efter weekendens undvigelser og usandheder til pressebriefingerne har mindre troværdighed end en brugtvognsforhandler er selvfølgelig med til at hælde endnu mere brænde på spekulationsbålet.

”I feel good”

Der er til gengæld ingen tvivl i min bog om, hvad præsidenten prøver at italesætte med sin tv-transmitterede tur fra hospitalet til Det Hvide Hus: Styrke og handlekraft. For at sige det på James Brownsk: ”I feel good”.

Selvsamme stemning håber Trump også, at hans landsmænd kommer til at omfavne på trods af flere hundredtusind døde amerikanere med covid-19.

Fremfor at frygte coronakrisen håber præsidenten, at amerikanerne lader sig inspirere af den demokratiske præsident Franklin Delano Roosevelts ikoniske ord, at ”det eneste, vi har at frygte, er frygten selv - den navnløse, uargumenterede, uberettigede rædsel, som lammer nødvendige bestræbelser på at vende tilbagetog til fremgang."

Ligesom Bruce Wayne overvandt sin frygt for flagermus og brugte den mod sine modstandere, vil præsident Trump nu forsøge at vende coronakrisen til at blive en politisk vindersag. For Trumps budskab var ikke til at tage fejl af, inden han forlod hospitalet: Vær ikke bange, og lad ikke dit liv blive domineret af covid-19.

I støtternes udlægning udstrålede budskabet og hjemkomsten til Det Hvide Hus styrke, vilje og handlekraft.

For kritikerne illustrerede det (endnu engang) Trumps uansvarlighed.

Velkommen til et dybt splittet og polariseret USA.

”No more drama”

Mens præsidenten altså forlod hospitalet på spektakulær vis i et forsøg på at italesætte en grad af normalitet, skal hans vicepræsident Mike Pence debattere Kamala Harris bag plexiglas i morgen. Ironien er til at få øje på.

I min bog er det netop denne dobbelthed mellem Donald Trumps tamtam og amerikanernes daglige coronaprægede rammer, der bedst forklarer stillingen i præsidentvalgkampen.

Godt nok er præsidenten blevet udskrevet og vil gerne italesætte sig selv som værende i fuld vigør og fit for fight. Men samtidig er det stadig sådan, at et klart flertal af amerikanerne modsat præsidenten ikke er steget ombord på James Brown-bussen. Fornemmelsen er ikke, at det går godt. Tværtimod føler flertallet sig tilsyneladende snarere inspireret af en anden amerikansk musiker, der prædikede ”no more drama”.

Med andre ord: Det kan godt være, at Joe Biden ikke formår at begejstre masserne. Men man behøver ikke at være nogen billetsælger, hvis tilpas mange amerikanere har fået nok af Trumps tamtam. Eller som Denzel Washington så ikonisk formulerede det i ”American Gangster”:

- The loudest one in the room is the weakest one in the room.

Vil du være publikum i Tivoli på den amerikanske valgnat? Så læs mere her.