Coronavirus

Trump i kovending om covid-19 efter sygdom - og det er ikke så heldigt midt i valgkampen, siger analytiker

I Trumps tweet er det ikke tydeligt, om det er præsidentens egen oplevelse med sygdommen, der gør, at han sidestiller den med sæsoninfluenza.

- Det her er en influenza. Det er ligesom en influenza.

Sådan lød Donald Trumps vurdering af pandemien i en pressebriefing tilbage i februar.

Men søndag var præsidentens syn på covid-19 en helt anden efter at have oplevet virussen på egen krop. Søndag kaldte præsidenten nemlig sin oplevelse med behandlingen for coronavirus for ”den ægte skole”.

- Det har været en meget interessant oplevelse. Jeg har lært meget om covid. Jeg har lært det ved virkelig at være i skole. Det her er den ægte skole og ikke "lad os læse en bog"-skolen, sagde Donald Trump i en video, han delte med sine mange følgere på Twitter.

Læringen og sygdommen sad dog ikke længe i præsidentens krop for efter have at være blevet raskmeldt igen er retorikken på Twitter tilbage til, hvor han startede:

- Influenzasæsonen er på vej!

- Lukker vi landet ned på grund af det? Nej, vi har lært at leve med det, ligesom vi lever med covid, der i de fleste befolkningsgrupper er meget mindre dødelig, skriver han.

I sit seneste tweet, der efterfølgende har fået en advarsel om "vildledende og potentielt skadeligt indhold", tager præsidenten altså ikke coronavirus så alvorligt, som han har gjort i forbindelse med, at han selv blev testet positiv for virussen.

Ifølge TV 2 USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er sådan en kovending ikke heldig midt i en valgkamp.

- Præsidenten siger, at hans sygdomsforløb har lært ham meget om corona, men ser man på præsidentens udmeldinger det seneste døgns tid, bliver man til gengæld mindet om, hvorfor Trump står til at blive sendt tilbage på skolebænken af vælgerne, lyder analysen.

Nu minder hans syn på virussen altså om det, han sagde tilbage i februar.

Ifølge en måling fra Politico mener seks ud af 10 vælgere, at Donald Trump ikke har taget de rette forholdsregler for at beskytte sig selv mod smitte.

En oversigt fra Real Clear Politics viser, at godt 42 procent af vælgerne bakker op om Trumps håndtering af coronavirus.

Mere end 210.000 personer er døde med coronavirus i USA ifølge tal fra Johns Hopkins University.

Trumps behandling tyder på et lidt mere seriøst forløb

Natten til fredag blev Donald Trump og førstedame Melania Trump testet positive for coronavirus.

Trump blev senere fredag indlagt på militærhospitalet Walter Reed til behandling.

Natten til tirsdag blev han udskrevet og fløjet i helikopter tilbage til Det Hvide Hus.

Præcis hvad behandlingen har indebåret, er ikke blevet fuldstændig offentliggjort, men præsidenten har fået ilt, det antivirale lægemiddel remdesivir og binyrebarkhormon.

Ifølge Trumps læge Sean Conley er han ”på højkant og tilbage ved sit gamle jeg”, og præsidenten skrev selv på Twitter i går, at han havde det bedre end for 20 år siden.

Professor på Rigshospitalet Jens Lundgren udtalte tidligere tirsdag til TV 2, at præsidenten ikke bare har haft milde symptomer. Det vidner den behandling, han har modtaget, om.

- Når man er oppe at give den form for medicin, som man også giver med det her binyrebarkhormon dexamethason, så er det udtryk for, at man er moderat syg. Ellers ville vi ikke give det, og det vil jeg heller ikke regne med, at man har gjort i det her tilfælde, sagde han til TV 2.

Håndtering under kritik

Donald Trumps håndtering af pandemien har været kritiseret heftigt – blandt andet af den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden.

Præsident Donald Trump udtrykte adskillige gange i løbet af foråret, at coronavirussen ikke var særlig slem og hurtigt ville gå væk.

Ifølge The Guardian, der faktatjekkede præsidenten i forbindelse med det republikanske konvent i august, har han ved mindst 15 lejligheder sagt, at ”om et par dage vil antallet af smittede være tæt på nul.”

Der er dog 7,5 millioner registrerede smittetilfælde i USA.

Langt flere døde med coronavirus end sæsoninfluenza

I Trumps tweet om influenza er det ikke tydeligt, om det er præsidentens egen oplevelse med sygdommen, der gør, at han sidestiller det med sæsoninfluenza.

29. september var der registreret en million døde med coronavirus på verdensplan. USA tegner sig for over en femtedel af dødsfaldene.

WHO anslår, at der er mellem 290.000 og 650.000 dødsfald på verdensplan med sæsoninfluenza alt efter, hvor hård en virus der er i omløb.

Men modsat influenzasmitte er der flere eksempler på, at tidligere coronasmittede lider af senfølger – også lang tid efter de var syge. Et sydkoreansk studie viste, at ni ud af 10 raskmeldte coronapatienter havde senfølger som træthed, koncentrationsbesvær og tab af lugte- og smagssans.