USA VALG

Trumps coronasmitte vender valgkampen på hovedet - se hvordan her

Mange spørgsmål presser sig på efter præsidentens coronasmitte. Her ser TV 2 frem mod, hvad vi kan forvente i en endnu mere uforudsigelig valgkamp.

USA står med en præsident, som tidligt fredag morgen dansk tid blev testet positiv for covid-19 og nu sidder i karantæne i Det Hvide Hus.

Det vender op og ned på det igangværende præsidentvalg, som finder sted om blot 31 dage.

I samarbejde med flere USA-kyndige eksperter har TV 2 set nærmere på de kommende uger i valgkampen for at blive klogere på, hvad Donald Trumps smitte kan få af betydning: For ham selv, for den demokratiske modkandidat, Joe Biden - og for vælgerne.

Først og fremmest vil det positive testresultat fra præsidenten betyde, at coronavirus igen bliver et dominerende valgemne. Det vurderer Anders Agner Pedersen, der er redaktør på nichemediet Kongressen.com, over for Ritzau.

- Det har hele tiden været noget, som Trump ikke har haft meget lyst til at tale om. Og det er fuldstændig umuligt for ham, nu hvor han selv er testet positiv, siger han til nyhedsbureauet.

En præsident ønsker kontrol

Den vurdering deler TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster. Han mener, at præsidenten lige meget hvad bliver nødt til at udstråle en form for handlekraft under sit sygdomsforløb.

- Hvis der er noget, Donald Trump ikke kan lide, er det at fremstå svag. Derfor vil han forsøge at virke handlekraftig og i kontrol, siger han.

Hvor hårdt ramt præsidenten - og førstedamen Melania Trump - er, det vides ikke endnu, ligesom ingen af dem har udvist synlige symptomer på smitte.

Ud over at følge præsidentens sygdomsforløb vil manges øjne også være rettet mod den demokratiske lejr, hvor forventningen er, at præsidentkandidat Joe Biden hurtigt vil fremlægge en coronatest, da han for blot tre dage siden befandt sig i samme rum som Trump ved den første tv-duel.

- Her er en oplagt anledning for Joe Biden at blive testet og gå ud og sige, at han ikke har coronavirus, siger USA-kommentator Torsten Jansen til TV 2.

Hvad gør Trump med vælgermøderne?

Trumps kommende vælgermøder

Donald Trump skulle efter planen deltage og holde tale ved disse kommende vælgermøder:

3. oktober:

  • Vælgermøde i Sanford, Florida.
  • Vælgermøde i Jansville, Wisconsin.

4. oktober:

  • Vælgermøde i Green Bay, Wisconsin.

6. oktober:

  • Vælgermøde i Tucson, Arizona.

7. oktober:

  • Vælgermøde i Flagstaff, Arizona.

Kilde: Donald Trumps kampagnehjemmeside.

Som følge af den positive coronatest har præsident Trump aflyst en række arrangementer. Han havde i sin officielle kampagnekalender et stort vælgermøde i Florida, som nu er bekræftet aflyst.

Både Torsten Jansen og Mico Reimer-Elster vurderer, at flere vælgermøder enten vil blive udskudt eller omlagt til et andet format.

- Hvis Trump har det godt, så vil jeg gætte på, at hans kampagnehold vil producere en masse videohilsner og taler, siger Torsten Jansen, og han uddyber:

- Kampagnen vil så sende enten Donald Trump Jr. eller Ivanka Trump ud for at holde vælgermøder, da de også kan trække et stort publikum, og de vil bruge videohilsnerne fra præsidenten undervejs, er Torsten Jansens bud, mens Mirco Reimer-Elster vurderer, at Trumps kampagne bliver sat mere eller mindre på standby.

Hvad med præsidentens officielle forpligtelser?

Det Hvide Hus har frigivet en opdateret version af præsidentens kalender i embedsmedfør.

Her er det eneste punkt på dagsordenen for fredag en telefonsamtale om netop covid-19 med en gruppe, som repræsenterer udsatte ældre.

Hvad der ellers kommer til at ske med Trumps officielle forpligtelser, vil formentlig blive offentliggjort på en dag-til-dag-basis, da den medicinske stab i Det Hvide Hus kommer til at overvåge sygdommens udvikling løbende.

Men sikkert er det, at Donald Trump ikke fysisk vil deltage i nogle begivenheder det næste stykke tid.

Hvad sker der med debatterne?

Alt afhængig af hvornår præsidenten er blevet smittet, vil den anden store præsidentdebat mellem Trump og Biden være i fare for at blive udskudt.

Debatten er planlagt til afholdelse i Miami 15. oktober. Er Trump blevet smittet 1. oktober, kan han i teorien nå at blive erklæret rask inden debatten, da der er 14 dages karantænetid, fastslår Mirco Reimer-Elster.

- Jeg tror, den debat bliver afholdt, men spørgsmålet er hvordan. Trump har mere brug for den debat end Biden, så selv hvis han ikke er helt rask, vil Trumps kampagne presse på for at få rykket debatten et par dage.

Forværrer præsidentens sygdomsforløb sig markant, er det selvfølgelig en anden sag, da Donald Trump i så fald ikke kan deltage fysisk.

Hvad med vicepræsidentdebatten?

Næste store begivenhed er imidlertid vicepræsidentdebatten, som efter planen skal løbe af stablen 7. oktober i Utah.

Her er eksperterne uenige om, hvad der sker med duellen mellem vicepræsident Mike Pence og modkandidaten Kamala Harris.

- Hvis Pence ikke er testet positiv, så kommer der ikke noget i vejen for debatten. Han bliver testet nu, dagen før og sikkert også samme dag, og det samme gælder Kamala Harris. Medmindre en af dem bliver syge, får det ingen indflydelse, siger Torsten Jansen.

Mirco Reimer-Elster er mere usikker:

- Selv hvis han (Pence, red.) ikke er smittet, vil det virke uansvarligt, at han stiller op. Hvis de mødes direkte, skal han så have maske på? Det er svært at forestille sig et format, som vil virke ansvarligt, siger han.

Og hvad så længere ude i fremtiden?

Hvad der sker længere ude i fremtiden, er på nuværende tidspunkt for usikkert og dermed farligt at spekulere i, da præsidentens sygdomsforløb ikke kendes med større sikkerhed endnu.

Der er dog, grundet Donald Trumps fremskredne alder, en forhøjet risiko for, at han vil blive hårdt ramt af virussen.

Og det kan bestemt ikke udelukkes, at præsidenten får brug for hospitalsbehandling, siger Torsten Jansen.

- Hvis Trump overlever virussen og bliver erklæret rask 14 dage inden valget, vil det give ham et boost i slutspurten, hvor han kan nyde gavn af vælgernes medlidenhed.

Hvad der dog forbliver sikkert er, at amerikanerne skal stemme 3. november.