Trump testet positiv for coronavirus

Diagnosen er en gave til oppositionen, lyder analysen fra Mirco Reimer-Elster.

Præsident Donald Trump og Melania Trump er begge smittet med coronavirus.

Det skriver han selv pĂĄ Twitter.

- Her til aften er førstedamen og jeg testet positiv for covid-19. Vi påbegynder vores karantæne for at komme os med det samme. Vi vil komme igennem dette sammen, lyder det fra præsidenten.

Donald Trump er 74 år gammel, og han anses derfor som værende i risikogruppen for at få et sværere sygdomsforløb ifølge vurderinger fra USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

50-årige Melania Trump bekræfter ligeledes på sin officielle Twitter-profil, at hun er smittet.

- Vi har det godt, og jeg har udskudt alle mine kommende forpligtelser. Sørg for at passe på jer selv, og vi skal nok alle komme igennem dette sammen, skriver hun.

Det fremgår ikke, om parret har symptomer på smitte, og det er heller ikke blevet oplyst, hvorvidt parret har brug for behandling på nuværende tidspunkt.

Fortsætter arbejdet

Selvom han er smittet med coronavirus vil Donald Trump fortsat kunne udføre sit arbejde. Det udtaler stabslægen i Det Hvide Hus i et præsidentielt memorandum ifølge nyhedsbureauet AP.

Ifølge præsidentens personlige læge, Sean P. Conley, har både Donald og Melania Trump det godt:

Brevet fra Donald Trumps personlige læge, Sean P. Conley.
Brevet fra Donald Trumps personlige læge, Sean P. Conley. Foto: Physician to the President

- De planlægger at forblive hjemme i Det Hvide Hus, mens de kommer sig, skriver han i et brev.

Vicepræsident Mike Pence skriver på Twitter, at han ønsker præsidenten og Melania Trump en hurtig bedring.

Hos oppositionen vil præsidentens sygdomsforløb blive modtaget med skjult skadefryd, lyder vurderingen fra USA-analytiker Mirco Reimer-Elster:

Det er selvfølgelig meget kynisk at kloge sig på de politiske konsekvenser af, at præsidenten og førstedamen er blevet smittet med covid-19. Rent lavpraktisk betyder det, at Trump ikke kan tage ud og føre valgkamp, som præsidenten ellers vil foretrække. Samtidig er symbolikken i, at præsidenten, der anklages for at negligere coronakrisen, nu selv er blevet smittet med covid-19, enorm. Demokraterne vil selvfølgelig ikke sige det højt, men hos oppositionen vil man være skadefro. For lige så tragisk, som det her er for Trump, lige så godt er præsidentens diagnose for demokraterne rent politisk.

Nær rådgiver smittet

Præsidenten og førstedamen er sent torsdag aften blevet testet, da en af præsidentens nære rådgivere, Hope Hicks, er smittet med virussen.

Rådgiveren har blandt andet rejst med præsidenten på flyet Air Force One til og fra den første præsidentdebat i Cleveland, Ohio, tirsdag.

Hicks var også med til præsidentens vælgermøde i Minnesota onsdag.

Syg pĂĄ Air Force One

Hope Hicks har ifølge personer tæt på hende symptomer. Hun fik det tilsyneladende dårligt på vej tilbage fra Minnesota onsdag og kom herefter i karantæne på Air Force One. Torsdag blev hun testet positiv.

Ifølge en udtalelse fra talsmand for Det Hvide Hus Judd Deere forsøger man løbende at mindske smittefaren for præsidenten, når han er ude at rejse.

**

Perspektiv

Vicepræsident Mike Pence ville tage over, hvis Trump blev alvorligt syg.
Vicepræsident Mike Pence ville tage over, hvis Trump blev alvorligt syg. Foto: Rachel Wisniewski / Ritzau Scanpix

Mike Pence tager over, hvis Trump bliver for syg

Skulle præsident Trump blive alvorligt syg, står der i den 25. tilføjelse til den amerikanske forfatning, at han kan overdrage embedet midlertidigt til vicepræsidenten. I dette tilfælde er det 61-årige Mike Pence.

Når præsidenten igen er raskmeldt, kan han genoptage sine pligter.

George W. Bush benyttede sig af denne forfatningsændring to gange under sit præsidentembede i forbindelse med operationer. Også Ronald Reagan overdragede magten til sin vicepræsident, da han skulle opereres for kræft i tyktarmen.

***

Hicks er den seneste person i kredsen af folk omkring Trump, der er bekræftet smittet med virussen.

Tidligere har blandt andre USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Robert O’Brien, været smittet - og senere raskmeldt. Men få har ifølge Bloomberg tilbragt så meget tid med præsidenten, som Hope Hicks har.

Ifølge Det Hvide Hus forsøger man løbende at mindske smittefaren for præsidenten, når han er ud at rejse.

Trump selv bliver ofte testet for coronavirus, og bĂĄde ansatte i Det Hvide Hus og folk i pressekorpset testes dagligt.

Statsledere med coronavirus

Donald Trump er den tredje fremtrædende regeringsleder, som er blevet smittet med coronavirus.

Tidligere har både britiske Boris Johnson og brasilianske Jair Bolsenaro været smittet med covid-19.