Coronavirus

Professor: Trump er i risikogruppen og er disponeret for alvorlig sygdom

Den amerikanske præsident har især sin alder imod sig i forhold til at undgå at blive meget syg af covid-19.

74-årige Donald Trumps alder kan få negativ indflydelse på den amerikanske præsidents coronaforløb.

Det mener professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan.

- Aldersmæssigt er Donald Trump i risikogruppen, siger han til TV 2.

Søren Riis Paludan bliver bakket op af en rapport fra Sundhedsstyrelsen, der blev udgivet 23. september.

I rapporten står der, at 85 procent af alle dødsfald i Danmark er blandt personer over 70 år. Dog understreger Sundhedsstyrelsen, at den ældre persons risiko afhænger af, hvor frisk og rørig den ældre er.

Testet positiv fredag morgen

Præsident Donald Trump blev testet positiv for covid-19 fredag morgen dansk tid. Det samme er hans hustru Melania Trump.

Præsidentparret blev testet, efter at Donald Trumps nære rådgiver Hope Hicks torsdag amerikansk tid blev konstateret positiv for coronavirus.

Hope Hicks har blandt andet rejst med præsidenten på flyet Air Force One til og fra den første præsidentdebat i Cleveland, Ohio, tirsdag. Hun var også med til præsidentens vælgermøde i Minnesota onsdag.

En overvægtig præsident

En anden mulig risikofaktor for Donald Trump kan være hans vægt.

Det fortæller Jens Lundgreen, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalets infektionsmedicinske klinik.

- De risikofaktorer, som betyder noget blandt de ældre, er vægt - om man er overvægtig - og så er der de sygdomme, der følger med det såsom forhøjet blodtryk, siger han til Ritzau.

Det har tidligere været beskrevet, at den 190 centimeter høje præsident vejer omkring 110 kg, hvilket giver et BMI på 30,5.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er man i risikogruppen, hvis man har et BMI på over 35, men man er også i en øget risiko, hvis man har et BMI over 30 plus anden kronisk sygdom.

Det er ikke kendt, om Donald Trump har nogen kroniske sygdomme.

Den amerikanske præsident gennemførte fra november til april en helbredsundersøgelse, der blev fremlagt i juni. I helbredsundersøgelsen skrev præsidentens læge, Sean Conley, at præsidenten var ved godt helbred.

Ifølge Jens Lundgren peger nogle studier også på, at mænd i højere grad end kvinder er i risiko for at få et moderat til alvorligt sygdomsforløb.

Søren Riis Paludan understreger over for TV 2, at præsidenten har en stor stab af læger og sygeplejersker omkring sig, og at det kan have en positiv indflydelse på hans sygdomsforløb.

- Så selvom han i udgangspunktet er disponeret for alvorlig sygdom, så tror jeg, at han kommer til at klare sig igennem det her.

Tre afgørende faser

Hvordan Donald Trumps sygdomsforløb vil udvikle sig, det er selvfølgelig helt uvist på nuværende tidspunkt, men på et helt generelt plan peger Søren Riis Paludan på tre afgørende faser for en coronasmittet de næste dage og uger.

  • Fase 1 - 3 til 5 dage efter smitte: Man begynder at udvikle snue og noget i halsen.
  • Fase 2 - 5 til 8 dage efter smitte: Man begynder at få vejrtrækningsproblemer og kan udvikle lungebetændelse.
  • Fase 3 - 8 til 14 dage efter smitte: Man risikerer at udvikle svær lungebetændelse. Det er typisk i denne fase eller lidt før, at man bliver indlagt.

Andre ledere smittet

Det er ikke første gang, at et statsoverhoved er smittet med coronavirus.

Tidligere har blandt andre Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, og Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, været smittede med coronavirus.

Virussen ramte 55-årige Boris Johnson hårdt. Han blev indlagt og senere overført til en intensivafdeling, før han kom sig over sygdommen.

Bedre gik det for Jair Bolsonaro, der slap for et hårdt forløb og kom ud af karantæne efter tre uger.