Udland

Instagramstjerne delte billeder af sit døde barn - ekstremt vigtigt, lyder det fra forening

Chrissy Teigen og hendes mand, John Legend, har valgt at kalde deres døde søn for Jack.

Torsdag delte modellen Chrissy Teigen fem sort-hvide billeder på Instagram.

På et af dem ser man hende sidde grædende på en hospitalsseng, mens et andet viser hendes mand, sangeren John Legend, og hende selv med et barn i armene. En søn, der døde, inden han nåede at få et liv.

- Vi er chokerede og i den slags dybe sorg, som man kun hører om. En slags, vi aldrig har følt før, skrev modellen, kogebogsforfatteren og tv-værten i opslaget.

Parret mistede deres tredje barn på grund af komplikationer cirka halvvejs i graviditeten, men det er uvist, om barnet var dødfødt eller døde kort efter den for tidlige fødsel.

Chrissy Teigen, der har over 32 millioner Instagramfølgere og mere end 13 millioner følgere på Twitter, delte senere endnu et brudstykke af sin sorg.

- Kører hjem fra hospitalet uden en baby. Hvordan kan det her være sandt?, skrev hun.

Selvom barnet er småt, er sorgen stor

Chrissy Teigens opslag er ”ekstremt vigtige”, lyder det fra Forældre og Sorg - landsforeningen for spædbarnsdød.

- Det betyder enormt meget, når en kvinde i en position som hendes stiller sig frem. Hun giver håb til andre, der har mistet og ophæver samtidig en usynlig sorg, siger Birgitte Horsten, der er direktør i foreningen.

Mange forældre, der mister et barn tidligt, holder sorgen for sig selv, fortæller hun. Men sorgens størrelse afhænger ikke af, hvor stort barnet var.

Det lille mistede liv er altid en en tragedie, fordi man tidligt i graviditeten opfatter sig som forældre, knytter sig til og udvikler en kærlighed til det kommende barn, siger Birgitte Horsten.

- Et opslag som det her hjælper os til at få et sprog om sorgen. Vi kan se den, så vi kan ikke undgå at tale om den. Og det er vigtigt at kunne, siger hun.

Årligt dør omkring 700 danske spædbørn, fortæller Birgitte Horsten. Cirka 425 dør fra graviditetens 22. uge til det første leveår, mens resten mistes kort før 22. uge.

Bekymringen for at træde forkert

En anden betydningsfuld effekt af, at Chrissy Teigen stiller sig frem med sin sorg, er, ifølge Birgitte Horsten, de positive reaktioner, det har medført.

Både kendte og ukendte har udtrykt medfølelse under opslaget - blandt andet har Kim Kardashian, The Rock, Hailey Bieber, Paris Hilton og Channing Tatum skrevet støttende kommentarer, ligesom næsten ti millioner har givet opslaget et hjerteformet like.

- Det er vigtigt, for der ligger en anerkendelse i det, siger hun.

Birgitte Horsten fortæller, at noget af det vigtigste for forældre, der mister et barn, er andres anerkendelse og støtte. Men også at det kan være svært for udenforstående at forstå, at man kan elske et barn, der endnu ikke er født.

- Oveni det kan man føle sig magtesløs som pårørende, for hvad skal man sige? Der er jo ingenting, der kan få barnet tilbage. Og så kan bekymringen for, om man gør noget forkert ende med, at man ikke gør noget, siger Birgitte Horsten, der har et råd til pårørende:

- Vis, at du ved det.

Blå bog: Chrissy Teigen

  • Født 30. november 1984 i Utah i USA. 
  • Har blandt andet været model i kampagner for Gilette og Nike og været på forsiden af magasiner som Vogue og Sports Illustrated. 
  • Har været vært på Lip Sync Battle, haft sit eget madprogram og udgivet kogebøger. 
  • Gift med sangeren John Legend. De har to børn.

Man kan komme videre - men ikke glemme

Chrissy Teigen og John Legend gav først deres to ældste børn et navn, da de kom hjem fra hospitalet og en veloverstået fødsel, fortæller hun. Men tredje gang var det anderledes.

- Af en eller anden grund begyndte vi at kalde den lille fyr i min mave for Jack. Så for os vil han altid være Jack. Jack kæmpede så meget for at blive en del af vores lille familie, og det vil han være for evigt, skrev hun.

Ifølge Birgitte Horsten er det vigtigt, at forældre kan holde fast i, at man har mistet et barn, selvom livet går videre, og man for eksempel bliver gravide igen.

- Sorgen forsvinder ikke med et nyt barn. Det kan ikke erstattes, siger hun.

Opslaget slutter med en kærlighedserklæring til parrets to børn.

- På de allermørkeste dage vil vi sørge, vi vil græde. Men vi vil kramme og elske hinanden endnu højere og komme igennem det, skriver Chrissy Teigen.