USA VALG

Trump præciserer udtalelse om tilhængere af hvidt overherredømme

Trump sendte budskab til højreekstrem gruppe under præsidentdebat, men siger nu, at han ikke ved, hvem de er.

Hold tilbage, men hold jer klar.

Det var budskabet fra præsident Donald Trump, da han under den første tv-debat op til det amerikanske præsidentvalg blev spurgt ind til højreekstreme grupper, der går ind for hvidt overherredømme.

Udtalelsen er blevet mødt af kritik fra både modstandere og egne rækker, og natten til torsdag dansk tid har præsidenten præciseret sit budskab.

Det skete, da han af journalister foran Det Hvide Hus blev spurgt ind til, hvad han mente med udtalelsen.

- Kun "hold tilbage". Jeg kan kun sige, at de er nødt til at holde sig tilbage og lade ordensmagten gøre sit arbejde. Alle er nødt til at holde tilbage, uanset hvilken gruppe der er tale om, forklarede Donald Trump.

Direkte adspurgt, om han fordømmer grupper, der er tilhængere af et hvidt overherredømme, lød svaret:

- Jeg har altid fordømt enhver form for den slags. Det skal man fordømme.

Afviser kendskab til Proud Boys

Under tv-debatten mod Joe Biden aftenen forinden forsøgte ordstyreren flere gange at få svar på, om Donald Trump ville fordømme volden fra hvide nationalister i forbindelse med raceurolighederne i USA.

Og det bekræftede Trump, at han var.

- Hvad vil du kalde dem? Giv mig et navn, giv mig et navn, lød det fra Trump, hvortil Biden nævnte den højreorienterede, voldelige gruppe kendt som Proud Boys.

- Proud Boys, hold tilbage, men hold jer klar, sagde Trump.

Men frem for at være en fordømmelse er udmeldingen fra Trump fra flere sider, herunder gruppens egne medlemmer, blevet set som et rygstød til den voldsparate gruppe.

Da præsidenten i nat talte med journalisterne foran Det Hvide Hus lod han dog forstå, at han ikke talte specifikt til gruppen.

- Jeg ved ikke, hvem Proud Boys er. Du er nødt til at give mig en definition, for jeg ved virkelig ikke, hvem de er. Men hvem end de er, skal de til holde tilbage og lade politiet gøre sit arbejde, sagde Donald Trump.

Lyn-analyse

Der vil som altid være delte meninger om, hvorvidt Trump nu trækker i land eller præciserer en uheldig udtalelse. Nøjagtig som uenigheden om hvorvidt Trumps budskab til Proud Boys var en decideret opfordring eller en klodset afstandtagen. Min vurdering er, at det var en uheldig formulering, der primært illustrerer, at Trump generelt har svært ved at kritisere grupper, der støtter ham. Men præsidentens partifæller var rædselsslagne, og udtalelsen tog for meget fokus i valgkampen. Det er skidt for Trump, og derfor blev præsidenten nødt til at slukke den steppebrand, han selv havde sat i gang.

Kritik af manglende afstandstagen

Proud Boys blev dannet i 2016 af rigmanden Gavin McInnes fra New York, der blandt andet var medstifter af det anerkendte nyhedsmagasin Vice.

I 2018 kategoriserede FBI Proud Boys som en "ekstremistisk organisation". Facebook, Instagram og Twitter har forbudt gruppen med henvisning til, at den spreder hadefuldt materiale på sociale medier.

Selv beskriver Proud Boys sig som en gruppe "vestlige chauvinister, som nægter at undskylde for at skabe en moderne verden", skriver CNN.

Trump er tidligere kommet i vælten for ikke at tage afstand, da en mand i 2017 angreb en anti-racistisk demonstration med sin bil og dræbte en kvinde i Charlottesville, Virginia. I stedet sagde han, at "begge sider" bærer skylden for volden.

Derudover har det fra demokraterne og venstrefløjen i USA medført kritik, at Trump flere gange har forsvaret en 17-årig mand og kaldt det selvforsvar, at den unge mand skød og dræbte to personer under anti-racistiske demonstrationer i Kenosha, Wisconsin.