Udland

Rusland beskylder Navalnyj for at have forbindelse til CIA

Påstande om CIA-forbindelse betyder, at han kan blive anholdt, så snart han sætter benene på russisk jord, vurderer TV 2’s korrespondent.

Den russiske regering siger nu, at oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj modtager ”instruktioner fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA”.

- Ja, vi er i besiddelse af den information. Jeg kan endda være endnu mere præcis og sige, at CIA-ansatte også arbejder sammen med ham i dag. Det er ikke første gang, han får forskellige ordrer derfra, siger præsident Vladimir Putins talsmand Dmitry Peskov ifølge det statsejede nyhedsmedie Sputnik.

Navalnyj er netop blevet udskrevet fra det hospital i Berlin, hvor han har været indlagt, siden han 20. august blev forgiftet med nervegiften Novichok under en flyrejse i Rusland. Han blev kort efter overført til et hospital i Tyskland, hvor han nu er så meget i bedring, at han har givet et længere interview til det tyske magasin Der Spiegel.

I dag offentliggjorde Der Spiegel dele af interviewet, hvor Aleksej Navalnyj siger, at han ikke kan få øje på andre mulige skyldige end den russiske præsident Putin.

- Det er min påstand, at Putin står bag denne forbrydelse, og jeg ser ikke andre mulige versioner af det, der er sket, siger han til Der Spiegel.

"En uhæderlig mand"

Angrebet på Putin blev straks besvaret fra Moskva.

Formanden for det russiske parlament Dumaen, Vyacheslav Volodin, kaldte Navalnyj for ”en uhæderlig mand”, der helt glemmer, at russiske læger og ambulancepiloter gjorde en stor indsats for at redde hans liv efter forgiftningen og holdt ham i live i to døgn, før hans familie fik ham overført til Tyskland.

Og Putins talsmand Dmitry Peskov kæder altså Navalnyjs navn direkte sammen med CIA.

"En stramning i sprogbrugen"

Ifølge TV 2’s Ruslandskorrespondent Uffe Dreesen er det en stramning i sprogbrugen, der ikke er set før.

- Tidligere har den russiske stat forsøgt at forbigå Navalnyjs navn så meget som muligt. Han bliver omtalt som ”en blogger” – altså som bare en kritiker blandt mange. Og Vladimir Putin har endda længe haft det princip slet ikke at nævne Navalnyjs navn i nogen sammenhæng, siger Uffe Dreesen.

Vil tilbage til Rusland

I interviewet med Der Spiegel siger Navalnyj, at han helt sikkert har tænkt sig at vende tilbage til Rusland, når han er blevet helt rask:

- Det er mit job at blive ved med at være manden, der ikke er bange. Og jeg er ikke bange. Når mine hænder ryster, så er det ikke på grund af frygt, men på grund af det her stof (nervegiften Novichok, red.). Jeg vil ikke give Putin den foræring, at jeg ikke vender tilbage til Rusland, lover han.

Ifølge TV 2s Uffe Dreesen er det en modig beslutning. For i Rusland er kursen allerede blevet strammet over for Navalnyj. Hans hjem er blevet ransaget og hans værdier, både indeståender i banker og hans lejlighed, er blevet beslaglagt.

- Når man så tilføjer påstande om, at han har forbindelse til CIA, så betyder det, at man kan anholde ham for et eller andet, så snart han sætter benene på russisk jord, vurderer Uffe Dreesen.

Nervegiften Novichok

Tyskland siger, at det med sikkerhed er bevist, at Navalnyj blev forgiftet med nervegiften Novichok, der er udviklet af militæret tilbage i Sovjetunionens tid.

Det er en påstand, som Rusland hele tiden har benægtet. Forklaringen fra de russiske læger, der behandlede Navalnyj i to døgn, før han blev fløjet til Tyskland, er, at de ikke fandt spor af Novichok. Og den russiske regering understreger, at produktionen af den ekstremt farlige nervegas blev stoppet helt tilbage i 90’erne.

"En forsøgskanin"

Navalnyjs fysiske tilstand er blevet markant bedre, siden han ankom til hospitalet i Berlin i slutningen af august. Dengang var han i livsfare, truet af alvorlige organsvigt, men nu er han udskrevet. Han fortæller selv til Der Spiegel, at lægerne har lovet ham, at han vil komme sig "90 procent, måske endda 100 procent”.

Ingen ved det dog med sikkerhed, understreger han:

- Faktisk er jeg lidt af en forsøgskanin. Det er ikke så tit, lægerne får lejlighed til at observere et menneske, der har overlevet et angreb med nervegift, siger han.

Merkel har været på besøg

Ud over at takke lægerne på det tyske hospital, der sandsynligvis har reddet hans liv, så takker han også den tyske forbundskansler Angela Merkel, der har besøgt ham på hospitalet.

Og det besøg kan da også vise sig at være meget værdifuldt for Navalnyj, vurderer Uffe Dreesen:

- Det giver ham en anden status. Nu er han ikke bare en tilfældig, russisk borger. Angela Merkel har gjort ham til en slags symbol. Og det vil gøre det sværere for de russiske myndigheder at behandle ham efter forgodtbefindende, når han vender tilbage til Rusland, siger TV 2s korrespondent.