Udland

Putin står bag forgiftning, siger Navalnyj

Oppositionspolitikeren er fortsat svækket, men han vil tilbage til Rusland og vise, at forgiftningen ikke har skræmt ham.

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj mener, at præsident Vladimir Putin står bag en forgiftning af ham.

Det siger han i et interview med det tyske magasin Der Spiegel.

Du føler ikke smerte, men du ved, at du dør

Aleksej Navalnyj

44-årige Navalnyj blev i august indlagt på et russisk hospital og lagt i koma, efter han blev alvorligt syg under en flyvning fra Sibirien til Moskva.

Få dage senere blev han fløjet fra Rusland til et hospital i Berlin, og Tyskland har siden konkluderet, at der var tale om en forgiftning med nervegiften Novichok, og at der var tale om decideret mordforsøg.

- Jeg hævder, at Putin står bag forbrydelsen, og jeg har ikke nogen anden version af, hvad der er foregået, siger Navalnyj nu i interviewet med Der Spiegel.

Vil tilbage til Rusland

Den kendte Putin-kritiker befinder sig fortsat i Tyskland, efter han i sidste uge blev udskrevet efter 32 dages behandling. Men planen er, at han vil vende tilbage til Rusland og genoptage sit arbejde som opposition til det russiske styre, fortæller han.

- Mit job nu er at blive ved med at være ham, der ikke er bange. Og jeg er ikke bange.

Det er uvist, hvordan forgiftningen af Navalnyj er fundet sted, men russerens assistenter har forklaret, at han blev forgiftet ved at drikke af en vandflaske på sit hotelværelse 20. august i den sibiriske by Tomsk - og ikke af en kop te i lufthavnen, som tidligere antaget.

Derfor tager folkene omkring Navalnyj heller ingen chancer efter udskrivelsen.

Der Spiegel beskriver, at livvagter følger oppositionspolitikeren døgnet rundt, og at de er opmærksomme på de mindste detaljer. I forbindelse med interviewet med det tyske magasin var det således vagterne, der udvalgte en flaske med vand fra de mange flasker i redaktionens køleskab.

Ud fra den måde Navalnyj er kommet sig på indtil nu, er forventningen, at han kan blive fuldkommen rask, men Der Spiegels journalister beskriver en mand, der endnu er meget svækket. Da han under interviewet forsøgte at hælde vand ud af flasken, lykkedes det således kun med stor indsats, fordi hans hænder rystede så meget, skriver mediet.

Rapport på vej

Mens anklagerne om forgiftningen af Aleksej Navalnyj har fået fuld opbakning fra Tysklands allierede i NATO, EU, USA og Storbritannien, beskylder Rusland tyskerne for at fremsætte "grundløse" påstande.

Det er selvom, at laboratorier i Frankrig og Sverige har bekræftet, at den russiske oppositionspolitiker blev forgiftet med nervegiften Novichok.

Senere denne uge ventes en rapport fra OPCW – Organisationen for forbud mod kemiske våben – som Tyskland har bedt om assistance til at kortlægge, hvad der præcis er sket med Aleksej Navalnyj.

Selv er russeren heller ikke i tvivl om, at han blev forgiftet. Om oplevelsen, da giften begyndte at reagere i ham, fortæller han til Der Spiegel:

- Du føler ikke smerte, men du ved, at du dør.