Udland

Mette Frederiksen inden topmøde: Et handlingslammet EU er det sidste, der må ske

Cypern står i vejen for sanktionsforhandlinger i EU – og det kan blive pinligt, hvis ikke det lykkes at få overtalt cyprioterne.

Torsdag og fredag mødes alle 27 EU-landes ledere ved et ekstraordinært topmøde i Bruxelles for at drøfte udenrigsanliggender som situationerne i Hviderusland og det østlige Middelhavsområde.

Men særligt i spørgsmålet omkring sanktioner mod Hviderusland er der opstået problemer.

Cypern har som det eneste land modsat sig den sanktionsliste, der ellers ligger klar til brug mod Hviderusland efter det omstridte præsidentvalg i starten af august, hvor Aleksandr Lukasjenko efter eget udsagn genvandt magten, selvom resultatet ikke anerkendes af resten af verden.

Cypern er ikke som sådan imod sanktionerne – men cyprioterne vil først have løst en helt anden konflikt, nemlig deres anspændte forhold til Tyrkiet, som de beskylder for ulovligt at bore efter naturgas i deres havområder.

Og det er et problem i en union som EU, hvor sanktioner kun kan ske, hvis alle lande er enige.

Statsminister: - Vi må ikke gidseltage hinanden

Cypern er altså ved at være så frustrerede over Tyrkiets handlinger, at de bruger det særdeles aktivt i sanktionsforhandlingerne – og det på trods af, at Cypern med sine 1,1 millioner indbyggere er en ministat i EU-sammenhæng.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen handler det nu om at sikre, at landet ikke får standset diskussionen og blokerer for, at resten af EU-landene kan komme videre.

- Det er vigtigt at stå fast på, at vi ikke må gidseltage hinanden. Risikoen ved det, er et handlingslammet EU, og det er det sidste, der må ske, sagde Mette Frederiksen til TV 2 inden topmødet.

De baltiske lande samt Storbritannien og Canada har ifølge nyhedsbureauet Reuters allerede vedtaget sanktioner mod Lukasjenko og hans nærmeste, og derfor kan det blive en pinlig affære, hvis den lille østat lykkes med at blokere EU’s muligheder for det samme.

Lyn-analyse

Uden at overdrive kan man sige, at det er EU's udenrigspolitiske troværdighed, der er på spil. For hvis ikke man kan gennemføre sanktioner mod et land som Hviderusland på et tidspunkt, der er så kritisk som nu – ja, så står EU jo tilbage som handlingslammet. En handlingslammelse som mange her på topmødet finder pinagtig og som udstiller svagheden ved det europæiske samarbejde, nemlig at man aldrig er stærkere end det svageste led. Man frygter, at sådan en handlingslammelse direkte kan styrke de anti-demokratiske kræfter i Hviderusland.

Håber at kunne overtale Cypern

Ifølge TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede, er det en 26-mod-1 situation, der har udspillet sig i Bruxelles i dag inden topmødet.

Statsminister Mette Frederiksen er altså ikke alene om at mene, at en gidseltagning landene imellem er en dårlig idé.

- Man håber at få talt til den cypriotiske leder og sige: "Du skyder dig selv og hele den udenrigspolitiske situation i EU i foden ved ikke at sige ja til de her sanktioner", siger Lotte Mejlhede.

Ifølge hende håber man fra statsledernes side også at kunne imødekomme Cypern på spørgsmålet om Tyrkiet ved at opfylde nogle af cyprioternes krav mod tyrkerne på sanktionslisten.

Deciderede sanktioner mod Tyrkiet vil man dog gerne undgå fra de resterende EU-landes side, da Tyrkiet af flere omgange har truet med, at man så vil lade tusindvis af flygtninge strømme ind over landenes grænser.

Diskussionerne om sanktioner er allerførste punkt på dagsordenen ved dagens topmøde, og det er ifølge Lotte Mejlhede et tegn på, at man ved, det er en diskussion, der vil komme til at tage tid.

Men overbevises, det skal Cypern - og så må vi se, om det sker ved pisk eller gulerod, siger hun.