Udland

Kongens datter vinder retten til prinsessetitel i Belgien

Kunstneren Delphine Boël har gennem 15 år kæmpet for genoprejsning i retten.

Delphine Boël, der er resultatet af en affære mellem sin mor og Belgiens tidligere konge Albert II, har ved en domstol i Bruxelles vundet retten til at kalde sig prinsesse.

Derudover må også hendes to børn, Oscar og Joséphine, kalde sig henholdsvis prins og prinsesse.

Sagen startede i 1999, hvor rygterne om, at kong Albert II havde en uægte datter, begyndte at svirre i pressen, men først i 2005 stod Delphine Boël selv frem offentligt og hævdede, at kongen var hendes far.

Noget kongen selv benægtede, indtil en DNA-prøve tidligere i år fastslog, at han rent faktisk var.

Sagen har revet og flået i den belgiske folkesjæl. Og hvor den nykårede prinsesse for en del år siden blev udskammet i offentligheden for at tilsvine kongehuset, så er flertallet i dag på hendes side. Det forklarer TV 2s korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede.

- En far må stå ved sit faderskab, også selvom han er konge, og nu er hun blevet prinsesse. Det er en klar sejr for hende. Men, som hun selv siger: En juridisk sejr kan ikke erstatte en faders kærlighed, siger Lotte Mejlhede.

Kongen nægtede at lade sig teste

Den lange kamp for at blive anerkendt og behandlet som den tidligere konges øvrige børn har taget hårdt på kunstneren, der føler, at det har været "skamfuldt".

- Da historien kom frem i 1999, var jeg Kong Albert II’s ’beskidte vasketøj’, så det blev en skamfuld ting. Og jeg fik ikke nogen hjælp til at overkomme det. Det var ikke meningen, jeg skulle eksistere. Det var sådan, jeg følte det, sagde hun i september, da TV 2's Lotte Mejlhede besøgte hende.

Det var ikke uden sværdslag, at kongen, der abdicerede i 2013, fik foretaget en faderskabstest. Det skete først, efter at retten beordrede ham til at betale dagbøder af 5000 euro. Hvad der svarer til cirka 37.000 kroner.

18-årig affære

Da kong Albert II abdicerede og overlod tronen til sin søn Philippe i 2013, valgte Delphine Boëls mor, baronesse Sybille de Selys Longchamps, at fortælle om sin affære med Albert II, som ifølge hende stod på i 18 år fra 1966-1984.

Samt hvordan hun ikke troede, at hun kunne blive gravid. Det viste sig jo så ikke at være tilfældet, da hun i 1968 fødte Delphine.

På daværende tidspunkt var baronessen gift med Jacques Boël, der valgte at adoptere datteren og give hende sit navn, og først som 17-årig fik hun at vide, hvem hendes rigtige far var.

Albert II havde altid været en del af hendes liv, og det fortsatte han med at være, indtil sagen begyndte at rulle i medierne i 1999, hvor han droppede al forbindelse.

Hverken titel eller penge betyder noget

Delphine Boël oplevede, efter sagen begyndte at rulle, at hun ud over de følelsesmæssige konsekvenser også fik en række praktiske problemer, fordi hun - og hendes børn - var endt på en særlig PEP-liste. En liste for Political Exposed Persons.

Men ifølge hende selv handler hele sagen hverken om titel eller penge, men om selvrespekt.

- Jeg bliver nødt til at have selvrespekt, derfor skal sandheden ud. Og jeg ønsker virkelig bare at blive behandlet på lige fod med hans andre børn, slutter hun.

Du kan se det eksklusive interview, som TV 2 lavede med den nykårede prinsesse her.