Udland

EU åbner sag mod Storbritannien for brud på skilsmisseaftale

Det sker efter et omstridt lovforslag, der tilsidesætter dele af briternes aftale med EU.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu formelt åbnet en sag mod Storbritannien ved EU-Domstolen for brud på skilsmisseaftale med EU.

Hun siger på et pressemøde torsdag i Bruxelles, at Storbritannien har en måned til at reagere på udspillet fra Bruxelles.

- Her til morgen har EU-Kommissionen besluttet at sende en formel åbningsskrivelse til den britiske regering. Det er det første skridt i en sag om briternes krænkelse af aftalen. Brevet giver Storbritanniens regering en frist på en måned til at reagere, siger hun.

Johnson vil oprette "sikkerhedsnet"

Underhuset i det britiske parlament godkendte tidligere i denne uge et lovforslag, der tilsidesætter dele af briternes skilsmisseaftale med EU. Forslaget har mødt voldsom modstand i Bruxelles. Det blev godkendt med 340 stemmer mod 256.

En del medlemmer af det konservative regeringsparti har også været imod ændringsforslaget. Det bliver nu sendt til Overhuset, før det kan blive endeligt vedtaget.

Premierminister Boris Johnson siger, at han ønsker at oprette et "sikkerhedsnet", der giver ham magt til at forhindre, at Nordirland har et andet toldsystem end det øvrige Storbritannien efter brexit.

I London siger Michael Gove, som leder det britiske forhandlingsteam i drøftelserne med EU, at de to sider har gjort fremskridt.

- Vi har gjort fremskridt på en række områder, og særlige udvalg skal mødes om detaljer i de kommende uger, siger Gove, som dog understreger, at der stadig er store knaster.

Frygt for andet toldsystem er spin

Johnsons frygt for, at Nordirland får et andet toldsystem end Storbritannien efter brexit, afvises som "spin" i Bruxelles. Kommissionen har gentagne gange advaret Johnson om, at han skal overholde de forpligtelser, som han selv har indgået i brexit-aftalen fra sidste år.

Den britiske regering har indrømmet, at lovforslaget er i strid med international lov, men kalder det en form for forsikring, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale.

I brexit-aftalen er der et afsnit, der sikrer en åben grænse mellem Nordirland og Irland for at bevare fredsaftalen for Nordirland.