Coronavirus

Coronafrygten lurer, når flere hundrede millioner kinesere fra i dag tager på ferie på én gang

Adskillige kinesiske turister har onsdag lagt turen forbi Den Kinesiske Mur i forbindelse med nationaldagen 1. oktober. Roman Pilipey / Ritzau Scanpix

Kina står den kommende uge over for en stor test, der skal bevise, om landet har styr på coronasituationen.

Mens rejseaktiviteten er indstillet i store dele af verden, har millioner af kinesere onsdag startet bilen og er trillet afsted på ferie.

Også i landets lufthavne og på togstationer er der travlhed, og samlet ventes kineserne i den kommende uge at gennemføre omkring 600 millioner rejser på kryds og tværs inden for landets grænser.

Årsagen er, at Kina i forbindelse med nationaldagen 1. oktober tager hul på en ugelang ferie, 'Den Gyldne Uge', der i år overlapper med den kinesiske efterårsfestival og derfor strækker sig over otte dage.

Ugen er traditionelt set en af årets travleste rejsetidspunkter i verdens mest folkerige land, og i år er ingen undtagelse. Tværtimod.

Det er samtidig Kinas første store rejseferie, siden coronapandemien brød ud i netop Kina.

Ifølge de officielle tal er smitten i dag under kontrol i Kina med få daglige nye smittetilfælde og 44 dage uden smitte i samfundet.

'Den Gyldne Uge' udgør derfor en stor prøvelse for landets evne til at undgå nye smitteudbrud.

- Forudsat at tallene er korrekte, er der ikke noget problem fra et sundhedsfagligt perspektiv. Problemet opstår, hvis ikke de er korrekte. Så det her er virkelig en tryktest af systemet i Kina, for der vil være en masse muligheder for at introducere nye smittekæder, siger Christian Wejse, der er lektor i infektionssygdomme og folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Restriktioner for turistmål

Chefepidemiolog ved det kinesiske Center for Sygdomsbekæmpelse og Forebyggelse Wu Zunyou fortalte i september, at der ikke er behov for at indføre ekstra restriktioner for rejsende under ferieugen, netop fordi der i en længere periode ikke er registreret nye smittetilfælde i samfundet.

- Selvom vi stadig finder importerede smittetilfælde hos rejsende, der ankommer til Kina på internationale fly, bliver de importerede tilfælde håndteret i en lukket kreds og vil ikke sprede sig til samfundet, forklarede han i et interview med den statslige tv-kanal CCTV.

Tilbage i midten af august gik billederne verden rundt, da mange tusinde kinesere var samlet til en festival for elektronisk musik i et stort vandland i den kinesiske by Wuhan, hvorfra den nye coronavirus menes at have sit udspring.

Tusindvis af kinesere var tæt samlet til poolfesten i Wuhan i august.

At der ikke blev registreret stor smittestigning efter en begivenhed som denne, bakker kun op om, at der er styr på smitten i Kina, vurderer Christian Wejse.

- Det var et oplagt sted at skabe stor smittespredning, men vi har ikke hørt andet, end at det er gået godt, siger han.

Selvom der ifølge sundhedseksperter ikke er en udtalt sundhedsrisiko ved indenrigsrejserne i Kina, har det kinesiske ministerium for kultur og turisme udstedt nogle restriktioner for populære turistmål. Blandt andet må de kun operere med 75 procent af den normale kapacitet, billetsalg skal så vidt muligt foregå elektronisk, og de besøgendes kropstemperaturer bliver målt ved indgangen, skriver South China Morning Post.

Fravælger udlandsrejser

Meget tyder på, at kineserne har glædet sig til igen at kunne rejse eller besøge familie.

Da pladserne på landets højhastighedstog blev sat til salg tidligere denne måned, blev de udsolgt på få timer.

Antallet af indenrigsflyvninger under ferieugen ventes at overgå 15 millioner, hvilket vil være en stigning på ti procent sammenlignet med sidste år, viser data fra rejsehjemmesiden Qunar.

Stigningen tilskrives de mange kinesere, der i år bliver hjemme og fravælger udlandsrejsen på grund af coronasituationen. Dels er det besværligt overhovedet at få visum og finde flyvninger til udlandet, dels bliver man sat i to ugers karantæne efter hjemkomst.

Rejsende i kø i Beijings internationale lufthavn tirsdag forud for 'Den Gyldne Uge'.

- Jeg vil ikke spilde den længste ferie i år. Sundhedseksperter har advaret om en genopblussen med coronavirus til vinter, så jeg er nødt til at gribe chancen nu for at besøge mine forældre i min hjemby, som jeg ikke har set i ni måneder, fortæller 31-årige Zhou Wen til South China Morning Post.

Den holdning deles af mange kinesere, men ikke alle har lagt frygten for coronavirus fra sig.

Aflyste tur efter smitte i ferieby

42-årige Judy Shi fortæller, at hun har aflyst en planlagt rejse til feriebyen Qingdao i den østlige Shandong-provins med sin datter, efter der i sidste uge blev konstateret to asymptomatiske smittetilfælde i havnebyen.

Der var tale om to arbejdere, som aflæssede importeret, frossen fisk, hvori der senere blev fundet coronavirus.

- Jeg vil hellere tage den sikre løsning, siger hun til South China Morning Post.

Kinesisk familie besøger Den Forbudte By i Beijing under nationaldagen onsdag.

Andre kinesere, som 29-årige Chen Qianmei, fortæller, at de ikke er bekymrede for coronavirussen, men at de alligevel tager deres forholdsregler under ferieugen.

- Jeg synes, Kina har det ret godt under kontrol. Jeg tager mundbind på og medbringer desinficerende servietter til at rense mine hænder, selvom få mennesker i Shanghai bærer mundbind nu, fortæller hun ifølge CNN.

Gylden Uge skal kickstarte turismen

Det kinesiske turismeministerium anslår ifølge Global Times, at der vil blive gennemført 550 millioner indenrigsrejser i dette års 'Gyldne Uge', mens Kinas største onlinerejsebureau, Trip.com, forventer over 600 millioner rejsende.

Yellow Crane Tower topper listen over populære turistmål den kommende uge, efterfulgt af Shanghai Disneyland og Terrakottahæren i Xi'an, ifølge Trip.com.

Sidste år genererede ugen næsten 600 milliarder kroner i turismeindtægter, ifølge ministeriet, og håbet er derfor, at den kommende uge for alvor kan genstarte turismeindustrien i Kina, der lige som i resten af verden har været hårdt ramt under coronakrisen.

- Efterspørgslen på turisme, der blev undertrykt i ni måneder, vil formentligt blive udløst i løbet af disse otte dage, oplyser rejseportalen i en pressemeddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.