USA VALG

Trumps egne folk er ikke i tvivl: Største præstation i embedets historie

Jo længere man kommer ud blandt medierne på USA's højrefløj, jo større er begejstringen for nattens debat, og de mener at have bevis for Trumps sejr.

I nat var der nogle som så en skammelig råbekonkurrence på amerikansk tv.

Det virkede faktisk nogle gange som om, han næsten var for klog og for kvik

Red State, højreorienteret blog i USA

Andre så noget helt andet, selv om de havde tændt for det samme tv-program. Og andre igen havde svært ved at tro deres egne ører.

USA's præsident Donald Trump og hans udfordrer ved præsidentvalget, demokraten Joe Biden, tørnede sammen i en stor debat på amerikansk tv, og nu - dagen derpå - forsøger de amerikanske medier at fordøje begivenheden.

Medierne på USA's venstrefløj er enige om, at debatten var forfærdelig.

New York Times kalder for eksempel debatten "en grim råbekonkurrence", og selv den mere konservative Wall Street Journal skriver, at "professionelle brydere fremstår mere præsidentielle end aftenens to deltagere".

Det gik vildt for sig da, Trump og Biden for første gange krydsede klinger. Se det længere sammendrag på TV 2 PLAY.

Men mediebilledet i USA er groft sagt delt op i to lejre, og mange af Donald Trumps vælgere får deres nyheder fra andre kilder, og hvad siger de så?

Ros fra egne rækker

En af nyhedskilderne for Trumps vælgere er den konservative tv-kanal Fox News, og her lod man efter debatten præsidentens egen kampagnechef bedømme præstationen.

- Præsident Trump har netop afsluttet den største præstation i embedets historie, han havde styr på fakta og havde kontrol over samtalen, lød det fra kampagnechefen Bill Stepien på Fox News tirsdag aften.

Den formelle leder af Trumps republikanske parti, Ronna McDaniel, kom også med ros til præsidenten på Fox News for at have leveret en "selvsikker, styrende og overbevisende" præstation.

Donald Trumps egen pressesekretær - og studievært på Fox News - Kayleigh McEnany er enig.

- Joe Biden er lige blevet kørt over af en damptromle, skriver hun på Twitter.

Afmålt analyse fra Fox

Fox News er kendt for at henvende sig til Donald Trumps kernevælgere, og tv-kanalens egen politiske analytiker, Brit Hume, erklærede da også præsidenten som vinder af debatten, selv om han ikke var begejstret og sammenlignede Trump med 'en løbsk hest'.

- Hvis vinderen, var den person, som udviste den mest kraftfulde personlighed, mener jeg helt klart, at Donald Trump skal erklæres som vinder, sagde Brit Hume efter debatten.

- Men jeg er ikke sikker på, at folk derhjemme finder det specielt tiltalende, lød det derefter fra Brit Hume, der tilføjede, at han er i tvivl om, hvorvidt debatten overhovedet flyttede nogen stemmer.

Og i en række af de medier, der normalt støtter præsidenten, skal man også lede grundigt efter begejstringen for nattens debat.

Hos det konservative tidsskrift National Review går man så langt som til at kalde debatten "den formentlig værste præsidentdebat i USA's historie".

- Hvis I forventede, at aftenens debat ville flytte nålen i Trumps retning, virker det nu meget usandsynligt, skriver tidsskriftet, der ikke vil udråbe en vinder af debatten.

- Alle taber, og det hjælper Biden, skriver National Review under overskriften "Kaos i Cleveland".

Kaos vandt

Den konservative avis Washington Examiner hæfter sig ved, at Joe Biden klarede debatten bedre end ventet, men kårer en uventet vinder, nemlig 'kaos'.

- Kaos herskede. Amerika fik en stor omgang politiker-amok. Det er på en måde lidt som om Trump vinder, skriver avisen, der dog også kårer Joe Biden som vinder.

- Han kom gennem det uden en større mental nedsmeltning, og uden at et af hans øjeæbler eksploderede, skriver Washington Examiner.

Og jo længere man kommer ud blandt de højreorienterede medier i USA, jo bedre ser Donald Trump ud til at have klaret debatten.

Klogt og kvikt

Den politiske blog Red State erklærer for eksempel en smal sejr til Trump, fordi præsidenten havde held til at få Joe Biden til at råbe "hold kæft" og kalde præsidenten et "fjols" på grund af Trumps konstante afbrydelser.

Donald Trump og Joe Biden mødtes natten til onsdag i valgkampens første præsidentvalgkamp. Video: Maiken Kildegaard

- Han forfaldt ikke til at kalde sin modstander navne, skriver Red State, der også bringer en artikel med overskriften 'Morsomme og store øjeblikke, da Trump slog Biden i den første debat'.

- Det virkede faktisk nogle gange som om, han næsten var for klog og for kvik, skriver Red State.

Hos det meget konservative website Western Journal kåres Trump som en mand, der vandt debatten med lethed.

- Trump vandt debatten med én sætning: Joe, jeg har gjort mere på 47 måneder, end du har gjort på 47 år, skriver Western Journal.

'Beviset'

Det ekstremt højreorienterede PJ Media erklærer også Trump som vinder, men mediet hæfter sig dog ved, at Joe Biden "ikke viste sig som det stammende fjols, mange på højrefløjen havde forventet".

Hvem der vandt debatten, afhænger selvfølgelig også af, hvad seerne synes.

Det har det konservative medie Breitbart forsøgt at finde ud af, og i en afstemning på mediets hjemmeside siger 84 procent af læserne, at Trump vandt.

Flere af de højreorienterede medier har også lagt links op til en onlineafstemning hos USA's svar på Folketingets TV - nemlig kanalen CSPAN, der i skrivende stund viser, at 62 procent af de 157.000 deltagere synes, Donald Trump vandt.

Her er det dog umuligt at se, hvem der har stemt, og om nogen har stemt flere gange.

Afstemningen deles på Twitter af Donald Trumps fans som et bevis på, at han vandt debatten.