Trump vandt på point, men har muligvis også knockoutet sig selv

16x9
Trump havde held med at tr√¶kke Biden med ned i s√łlet. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

Pr√¶sidenten havde en strategi, som han eksekverede konsekvent. Sp√łrgsm√•let er dog, om strategien ender med at give bagslag i det lange l√łb.

Lad det v√¶re sagt med det samme: Nattens hundeslagsm√•l mellem Donald Trump og Joe Biden vil n√¶ppe g√• over i historien som et retorisk h√łjdepunkt, men nok snarere som en skamplet p√• det amerikanske demokrati. Alligevel er det interessant at dykke ned i, hvem der mon har f√•et mest ud af nattens shit show af en debat.

Det vil der - som altid - være delte meninger om, og i min bog var der heller ikke nogen entydig vinder. Ingen af kandidaterne formåede at knockoute den anden i nat, men de fik begge landet en masse slag. Nogle af disse kan få betydning i valgkampens slutspurt.

Mit umiddelbare bud er dog, at Donald Trump vandt nattens boksekamp p√• point. Sp√łrgsm√•let er dog ogs√•, om pr√¶sidenten p√• en og samme tid ogs√• fik knockoutet sig selv i det lange l√łb.

P√• den ene side fremstod Trump ikke s√¶rlig pr√¶sidentiel, og han fik mindet flertallet af amerikanere om, hvorfor de ikke bryder sig om Trumps regeringsf√łrelse. P√• den anden side form√•ede Trump med sin aggressive og dominerende strategi tydeligvis at bringe Biden ud af fatning og fik dermed pillet lidt af den tidligere vicepr√¶sidents statsmandsagtige swagger.

Pr√¶sidenten havde en interesse i at f√• trukket Biden med ned i mudderp√łlen, og det lykkedes p√• bedste vis, da Biden begyndte at slynge om sig med sk√¶ldsord som clown og fool.

Trumps tydelige strategi

Pr√¶sidentens strategi var i min bog ret tydelig. Trump og hans kampagnestab har nok gjort op med sig selv, at pr√¶sidenten - set i lyset af coronakrisen og raceurolighederne - f√•r meget sv√¶rt ved at vinde midterv√¶lgerne. Derfor m√• pr√¶sidentens fokus rettes p√• to ting: 1) at mobilisere kernev√¶lgere og finde flere af selvsamme, der hidtil har v√¶ret sofav√¶lgere, samt 2) at s√łrge for at hans modkandidat fremst√•r som en uspiselig og usympatisk levebr√łdspolitiker.

En s√•dan strategi er ikke uden risici, og de blev ogs√• tydelige i nat. Trumps aggressive facon vil sikkert begejstre kernev√¶lgere, og pr√¶sidenten form√•ede netop at bringe sin modkandidat ud af fatning. Det er sv√¶rt at fremst√• som statsmand og forsonende landsfader, som Biden gerne vil, n√•r man beder sin politiske modstander om at holde k√¶ft og omtaler vedkommende som ‚ÄĚracist‚ÄĚ, ‚ÄĚl√łgner‚ÄĚ og ‚ÄĚklovn‚ÄĚ. Bidens base har sikret jublet af begejstring over de skarpe replikker, men svingv√¶lgerne har n√¶ppe v√¶ret imponeret af nogen af kandidaterne.

Det samme kan man s√• sige om Trumps ubeh√łvlede ageren. Men her er det igen v√¶rd at holde sig for √łje, at USA's pr√¶sident i forvejen var kendt for sin brovtende bodegastil. I Trumps fort√¶lling bliver denne stil en del af hans succesfort√¶lling, som skal s√¶ttes over for levebr√łdspolitikeren Biden.

‚ÄĚJeg har gjort mere p√• 47 m√•neder, end du har gjort i 47 √•r‚ÄĚ, var en talestreg, som Trumps kampagne allerede havde rullet ud inden debatten, og som pr√¶sidenten gentog flittigt i nattens l√łb.

Et af nattens mest brutale angreb

Som Wall Street Journals Gerald Seib har pointeret, s√• er de f√łrste tredive minutter af en pr√¶sidentdebat ofte afg√łrende. Det er der, debatten typisk har flest seere, og det er her, tonen for hele debatten bliver sat. I nat var tonen klar og tydelig: at det ville blive et hundeslagsm√•l.

Ballet blev √•bnet p√• kampen om en ny h√łjesteretsdommer, men kom hurtig til at handle om healthcare. Det kunne Biden v√¶re ganske tilfreds med, men Trump fik ogs√• gjort det klokkeklart, at ‚ÄĚvalg har konsekvenser‚ÄĚ. Det var en slet skjult p√•mindelse til det konservative USA, at det bliver en kostbar aff√¶re, hvis demokraterne skulle overtage magten. Pr√¶sidenten sagde det ikke direkte, men budskabet var tydeligt: g√• ud og stem, som om jeres liv afh√¶nger af det, for det g√łr det.

Apropos liv. Den næste del om coronakrisen var, ganske som forventet, brutal for Trump og god for Biden. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det et politisk problem at stå i spidsen for en nation, der har mistet flere hundredetusind landsmænd med covid-19.

‚ÄĚDet er, hvad det er, fordi du er, hvem du er‚ÄĚ, sagde Biden sagde til Trump. Det vil st√• tilbage som et af nattens mest brutale og effektive angreb.

Omvendte roller

Hvis man som præsident Trump er (klart) bagud i målingerne, handler det især om at få ændret dynamikken i valgkampen. At fange momentet og tage ordentlig fat. Noget, der faktisk er ret svært, fordi debatter historisk set ikke har vist sig at være det, som Trump har brug for: en game changer.

Det var nattens tv-debat m√•ske heller ikke, men dynamikken under debatten var ganske interessant at iagttage. Normalt er det den siddende pr√¶sident, der prim√¶rt skal forsvare sig mod modpartens slag og fremst√• statsmandsagtig. I nat var rollerne vendt om. Det var Biden, der med sine 47 √•rs erfaring og solide f√łring i m√•lingerne indtog rollen som parten, der kunne n√łjes med at reagere fremfor at agere, og han m√•tte i den rolle tage imod en masse slag fra Trump.

Pr√¶sidentens ambition i nattens debat var n√¶ppe, at Trump skulle g√• fra brovtende bodegastil til at blive en retorisk balletdanser. M√•let var at dominere og fremst√• ‚ÄĚst√¶rk‚ÄĚ, hvilket Trump s√¶rligt gjorde i delen, som handlede om law and order, og samtidig f√• Biden med ned i mudderp√łlen.

Det lykkedes, ikke mindst fordi Biden havde en tendens til at grine nedladende og sukke af Trump. G√•r man tilbage i historieb√łgerne, vil den tidligere vicepr√¶sident kunne finde en partif√¶lle, Al Gore, der gjorde det samme for tyve √•r siden. Det slap han d√•rligt fra.

Bidens fordel

Bidens fordel er selvf√łlgelig, at pr√¶sidentvalg til syvende og sidst er bin√¶re valg. Valget st√•r mellem Trump og Biden, og det tvinger v√¶lgerne til at v√¶lge side. Trump vil til geng√¶ld nok satse p√•, at svingv√¶lgerne fortr√¶kker sofaen i √•r, fordi de efter pr√¶sidentens mange afbrydelser og Bidens svinerier endegyldigt har mistet tiltroen til amerikansk politik og blev t√¶ndt af at nattens shit show.

Det handler ikke n√łdvendigvis kun om at mobilisere v√¶lgerne - det kan ogs√• v√¶re en potent strategi at fors√łge at demotivere modstanderens kernev√¶lgere.

Igen: om præsidentens debatstrategi giver pote i forhold til præsidentvalgets udfald er selvsagt for tidligt at sige.

Her og nu kan vi konstatere, at antallet af Google-s√łgninger p√• mennesker, der vil flytte til Canada, steg kraftigt under debatten. Det kan man ikke fort√¶nke nogen i, selvom der er iskoldt oppe nordp√•. For hvis man havde h√•bet p√•, at nattens debat ville f√• den politiske temperatur til at falde i et dybt polariseret USA, blev man f√¶lt skuffet.

Sikke et shit show.