USA VALG

Trump beder højreekstrem gruppe om at holde sig klar: - Stand by

- De er ekstatiske over det her, siger TV 2-journalist i USA.

Det var en kaotisk debat, der i nat dansk tid løb af stablen i Cleveland, Ohio i kampen om at blive USA's næste præsident.

Men i et par klare sekunder lød det som om, at Donald Trump forsøgte at aktivere en voldsparat, højreorienteret gruppe, der blev omtalt i nattens debat.

Hvordan skete det?

Stand back, stand by

Opfordring kom hen mod slutningen af debatten, da Donald Trump blev spurgt, om han ville fordømme volden fra hvide nationalister?

Trump huskes for, at han i sommeren 2017 ikke tog afstand fra det, da en mand angreb en anti-racistisk demonstration med sin bil og dræbte en kvinde i Charlottesville, Virginia.

I stedet sagde han, at "der er meget fine mennesker på begge sider".

Denne gang var anledningen, at to personer blev skudt og døde i Kenosha, Wisconsin under anti-racistiske demonstrationer. Den 17-årige unge, hvide mand Kyle Rittenhouse blev anholdt for drabene, men kristne grupper er nu ved at samle penge ind til hans forsvar.

Trump har flere gange forsvaret ham med, at han skød i selvforsvar.

Debattens moderator, Chris Wallace, havde forsøgte flere gange, da præsidenten endelig bed på og blev afkrævet et svar på, om han vil fordømme de voldelige, racistiske grupper?

- Hvad vil du kalde dem? Giv mig et navn, giv mig et navn, sagde Trump, før Wallace nævnte den højreorienterede, voldelige gruppe kendt som Proud Boys.

Men Donald Trump greb ikke chancen til at fordømme gruppen. I stedet lød det som om, han opfordrede til mere:

- Proud Boys, stand back, stand by (hold jer klar, red.), sagde Trump i stedet.

- Men ved du hvad, nogen skal jo gøre noget ved Antifa og venstrefløjen, for det her er ikke højrefløjens problem. Det er venstrefløjens problem.

Og med de ord satte Trump gang i fejringen hos Proud Boys.

- Det her er Trumps Amerika

Det var de kendte ansigter fra Proud Boys, der reagerede med det samme på sociale medier.

- Trump sagde dybest set, at vi skal smadre dem! Jeg er så glad netop nu, skrev Joe Biggs, der er en gruppens ledere, på beskedtjenesten Telegram.

- Jeg er klar, skrev Enrique Tarrio, der er gruppens talsmand.

Gruppen delte samtidig et billede med Trumps ord og deres logo på Telegram.

Og debatten var knap nok ovre, før Joe Biden retweetede et screenshot af de kampklare Proud Boys og skrev:

- Det her. Det er Trumps Amerika.

Proud Boys er voldsparate

TV 2s journalist i USA, Jesper Zølck, mødte Proud Boys for få dage siden, og han er ikke i tvivl om, at gruppen ser aftenens ord fra Trump som et ordenligt rygstød.

- De er ekstatiske over det her, siger han efter at have set debatten og mange af gruppemedlemmernes kommentarer på sociale medier.

Proud Boys er en voldsparat, højreorienteret gruppe i USA. Video: Jesper Zølck

Proud Boys blev dannet i 2016 af rigmanden Gavin Mcinnes fra New York, der blandt andet var medstifter af det anerkendte nyhedsmagasin Vice.

I 2018 kategoriserede FBI Proud Boys som en "ekstremistisk organisation". Facebook, Instagram og Twitter har forbudt gruppen med henvisning til, at den spreder hadefuldt materiale på sociale medier.

Selv beskriver Proud Boys sig som en gruppe ”vestlige chauvinister som nægter at undskylde for at skabe en moderne verden”, skriver CNN.

- Der var flere kommentatorer i fjernsynet, der sagde, de har modtaget sms'er fra republikanerne i kongressen, der mener, det var dybt pinligt, at Trump aldrig tog afstand fra dem, siger Jesper Zølck.

- Proud Boys er voldsparate, og i nat viste Donald Trump endnu en gang, at han ikke vil tage afstand til nogle af de mest ekstreme grupper, der støtter ham.

Opfordrer Trump til kamp efter valgnederlag?

Der spreder sig en bekymring over, om Donald Trump mon for alvor er klar til kamp for at bevare magten, hvis han taber præsidentvalget 3. november.

Det sker efter flere uger, hvor præsidenten har svaret klart, at han er parat til at overdrage magten fredeligt, skulle demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, vinde valget.

- Mange kritikere vil sige, at han endnu en gang opfordrer nogle af de mest voldelige elementer i det amerikanske samfund til at tage kampen op mod venstrefløjen, hvis han taber præsidentvalget i november, siger Jesper Zølck.