USA VALG

Tre tricks Trump brugte i nat - og to Biden svarede igen med

Donald Trump afbrød konstant, og Joe Biden kaldte ham et fjols. Men hvad betyder den slags for deres vinderchancer?

Nattens debat er blevet kaldt katastrofal og en skammelig forestilling.

Og det er uklart, om de amerikanske tv-seere er blevet klogere på, om de vil stemme på Joe Biden eller Donald Trump til november.

Årsagerne var mange. En af de afgørende var præsident Donald Trumps konstante afbrydelser af Joe Biden og endda af moderatoren Chris Wallace.

I ét sekund tabte Joe Biden tålmodigheden og bad Donald Trump om at besinde sig med et "gider du ikke godt holde kæft, mand".

Men hvilke strategier benyttede de sig ellers af i debatten, og hvad var effekten af dem, og hvad betyder de for kandidaternes chancer?

Det har TV 2 spurgt retoriker Kenn Hansen om. Han arbejder blandt andet med danske topledere og deres personlige gennemslagskraft.

Donald Trump

Donald Trump afbrød fra start til slut sin modstander Joe Biden under den første tv-debat i kampen om at blive USA's næste præsident. Video: Lærke Schmidt Fallesen

Konstante afbrydelser: Debatreglerne var, at hver kandidat havde to minutter til at svare på et spørgsmål. Men det skete ikke én gang under hele debatten, at Joe Biden fik sine to minutter, uden Donald Trump afbrød ham.

Moderater Chris Wallace slog fra debattens start fast, at publikum i salen havde lovet ikke at heppe eller buhe, så “vi kan fokusere på, hvad kandidaterne har at sige”, som han forklarede.

Det viste sig dog, at der ikke var behov for et publikum for at få ødelagt debatten. Det sørgede kandidaterne selv for.

- Afbrydelserne fra især Trump var jo ikke kun, fordi han var ivrig eller medrevet. Det er et klart dominanstræk. Et forsøg på at tryne modparten, siger Kenn Hansen.

- Det forstærker muligvis billedet af en stærk leder hos hans mest trofaste fans, der kan lide den slags, men det forstærker i hvert fald også indtrykket hos demokratiske vælgere af en primitiv og barnlig præsident.

Donald Trump anvendte flere gange en afvisende hånd mod sin modstander Joe Biden under den første tv-debat i kampen om at blive USA's næste præsident. Video: Lærke Schmidt Fallesen

Afvisende hånd mod Joe Biden: Flere gange tog Donald Trump en hånd op mod Joe Biden for at signalere, at han skulle stoppe med at snakke.

- Den afvisende hånd er kropssprogets svar på afbrydelsen, siger Kenn Hansen.

Den er formentlig en mindre anstrengende oplevelser for seerne, vurderer han. Men ikke desto mindre er manøvren et dominanstræk, som man anvender til at tryne andre med.

- Generelt er samtalen meget langt fra de demokratiske idealer, man kan forvente af sådan en samtale. Hånden var i mine øjne det mindste problem, siger han.

Donald Trump afbrød og angreb Joe Biden og endda moderator Chris Wallace under den første tv-debat i kampen om at blive USA's næste præsident. Video: Lærke Schmidt Fallesen

Afbrød og angreb moderatoren: Det var ikke kun Joe Biden, som Trump afbrød. Også moderator Chris Wallace stod for skud.

- Det er jo helt grundlæggende for Trumps stil at anklage selve setup'et, siger Kenn Hansen.

På trods af gentagne forsøg på at genvinde kontrollen lader det til, at værten Chris Wallace kommer ud som den allerstørste taber, fordi hele setup'et falder, vurderer retorikeren.

- “Det er som om, jeg debatterer med dig, men det er ingen overraskelse”, siger han. Her antydes jo, at selv reglerne er unfair, og dommeren er købt, forklarer han.

Joe Biden

Joe Biden valgte at tale direkte til tv-seerne under den første tv-debat i kampen om at blive USA's næste præsident. Video: Lærke Schmidt Fallesen

Talte direkte til tv-seerne: Joe Biden undlod for det meste at se på Donald Trump. I stedet henvendte han sig til tv-seerne ved at se direkte ind i kameraet og snakke til dem.

Netop denne strategi er ifølge Kenn Hansen et meget forudsigeligt træk, da Biden ikke forsøger at overbevise sin modpart, men taler til alle tvivlere i nationen. Derfor er det lige meget, hvad Trump siger og synes.

- "Alle ved, han er en løgner”, siger Biden. Når han taler direkte til kameraet, er det et tydeligt tegn på, at han har opgivet samtalen og nu bare falder tilbage på den klassiske politiske tale til nationen, forklarer retoriker Kenn Hansen.

Joe Biden bad Donald Trump om at holde kæft og kaldte ham flere gange en klovn under den første tv-debat i kampen om at blive USA's næste præsident. Video: Lærke Schmidt Fallesen

Forfaldt til skældsord: Joe Biden har gennem valgkampen lovet at bringe anstændighed og lederskab tilbage i Det Hvide Hus. Men i denne debat bad han Donald Trump om at holde kæft og kaldte ham en klovn to gange.

- Bidens folk har helt sikkert været mere nervøse for, at Biden ville tabe kasketten, end at Trump ville afbryde. Det sidste var nemlig 100 procent forudsigeligt, siger Kenn Hansen.

- Og et par gange bliver ordvalget grimt, men i forhold til Trump fremstår Joe Bidens reaktioner ganske forståelige for de fleste vælgere, vil jeg mene.