Udland

Den lille østat Cypern går imod alle de andre i EU - og Putin spøger i kulissen

Cypern forhindrer sanktioner mod Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko. Den lille østat er dybt afhængig af Rusland.

EU-topmødet torsdag og fredag bliver testen på, om russisk indflydelse kan forhindre Den Europæiske Union i at tage en beslutning, som går på tværs af Ruslands præsident, Vladimir Putin. Det bliver samtidig testen på, hvor længe et enkelt land med kun en kvart procent af EU’s befolkning kan spænde ben for alle de andre.

Styrkeprøven står mellem middelhavsøen Cypern med godt én million beboere og resten af unionen. Spørgsmålet er, om EU kan vedtage sanktioner mod Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, og hans politiske venner.

Andre lande som Storbritannien og Canada har ifølge nyhedsbureauet AP allerede tirsdag vedtaget sanktioner mod Lukasjenko og hans nærmeste. Det sker i protest mod åbenlys valgsvindel ved præsidentvalget i august i Hviderusland og styrets brutale nedkæmpning af fredelige demonstranter efter valget.

Men Cypern nægter at gå med til sanktioner. Og da EU-sanktioner skal vedtages enstemmigt, kan der ikke ske noget. Derfor vil der på topmødet blive lagt intenst pres på landets præsident, Nicos Anastasiades, for at opnå enighed i EU.

Pinligt for EU

Sagen kompliceres af, at Cypern ifølge Reuters officielt kræver EU-støtte til landets strid om hav-rettigheder med Tyrkiet, før man vil give sig.

Men alle ved, at landet først og fremmest er dybt afhængig af russiske formuer i cypriotiske banker og aftaler med præsident Putin – manden, der netop holder Lukasjenko ved magten i Hviderusland.

Det hele er en pinlig sag for EU, nu hvor de tre baltiske lande allerede for en måned siden har indført sanktioner, og hvor de sammen med Polen har forlangt handling fra EU. Disse lande giver udtryk for, at de føler sig truet af Putins militære hjælp til Lukasjenko, og de vil nu bakkes op af EU.

"Middelhavets Moskva"

Når Cypern er dybt afhængig af Rusland, hænger det sammen med, at den lille østat længe har haft dørene så åbne for penge fra russiske oligarker og mafia-bander, at landet for længst er blevet omtalt som "Middelhavets Moskva".

Det skriver Al Jazeera, som har afsløret, at Cypern i årevis har solgt "gyldne pas" til svindlere fra mange lande. Alene i to år fra 2017 fik 2544 udlændinge udstedt cypriotisk pas imod at "investere" 15 millioner kroner i landet. Flere end 1000 af dem skal være russere.

Det britiske blad The Guardian har påvist, at Cypern allerede fra 2008 havde gang i salg af statsborgerskab, som gav de nye "borgere" fri adgang til resten af EU-landene og til bankvirksomhed i hele unionen. Ifølge bladet havde landet indtil 2018 fået indtægter på 36 milliarder kroner på denne trafik. Det er dobbelt så meget som hele landets årlige produktion målt på bruttonationalproduktet.

Tilmed havde russiske selskaber allerede i 2012 omkring 200 milliarder kroner placeret i Cyperns banker, oplyser det amerikanske rating-selskab Moody’s.

EU-pas til salg

Hele denne trafik fik et stort skub fremad i 2013, da bunden var ved at gå af Cyperns økonomi.

Landet blev reddet af EU, men måtte skære hårdt ned. Landets næststørste bank, Laika Bank, blev lukket, og indskyderne i flere banker mistede de fleste af deres penge. Så regeringen så sig om efter nye indtægter og satte pas-udstedelsen i system.

Hele denne trafik er gået op og ned. Sidste år måtte Cypern droppe salget af pas og statsborgerskab efter pres fra EU, skriver BBC. Men samtidig steg turismen fra Rusland så meget, at det økonomisk blev endnu mere indbringende end salget af pas.

Lamborghini i Limassol

Turismen har gjort havnebyen Limassol til en næsten rent russisk by, præget af vestlige luksusbiler som Bentley og Lamborghini, skriver Financial Times.

Selv præsident Putin har fået nok af at se alle disse russiske formuer placeret i Cypern. Ifølge bureauet CODA gennemtvang han i august i år en ny aftale, og Cyperns finansminister, Constantinos Petrides, måtte til Moskva for at tilstå russerne et større udbytte af den givtige trafik.

Samarbejdet med russerne er så tæt, at man i realiteten "gav bankerne til russerne", har Wall Street Journal skrevet.

Så Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, skal huske på sine russiske venner, når han sidder til EU-topmødet og diskuterer kravene om at gå med til sanktioner mod Putins gode ven, Hvideruslands Lukasjenko.