Udland

Norge lemper restriktioner, men er 'stadig på usikker grund'

Hovedstaden Oslo har forsat restriktioner på grund af stigende smitte. Odd Andersen / Scanpix Denmark

De seneste uger har Norge ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO dagligt registreret mellem 100 og 160 smittede.

Fra 12. oktober letter Norge på nogle af de restriktioner, der er blevet indført for at sætte en stopper for coronasmitten.

Det oplyste Norges statsminister, Erna Solberg, på et pressemøde onsdag, skiver NRK

I de nye regler og retningslinjerne lyder det:

  • Op til 600 personer kan fremover forsamles udenfor. Der skal dog fortsat være én meters afstand, og forsamlingen skal inddeles i grupper af 200.
  • Breddeidrætten for voksne kan starte igen.
  • Barer og restauranter kan holde åbent til længere end klokken 24.00.

Indendørs gælder det fortsat, at man maksimalt må samles 200 personer.

- Vi er stadig på usikker grund. Vi har flere lokale udbrud. Nu er det Oslo, Arendal og Øygarden, der skal håndtere udbrud. Men de nationale smitterater er på et relativt lavt niveau, sagde Erna Solberg.

Mundbind skal fortsattes bæres offentligt i de områder, hvor der er lokale udbrud.

Myndigheder: Nordmændene følger reglerne

Norge har ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO de seneste uger dagligt registreret mellem 100 og 160 smittede. Kun overgået af mandage, hvor tallene fra weekenden også lægges til.

Sammenlignet med næsten alle andre lande har vi en mindre alvorlig situation i Norge

Bjørn Guldvog, sundhedsdirektør

Til sammenligning har Danmark siden 9. september registreret flere end 300 smittede i døgnet. Højeste antal ver 23. september, hvor der blev registreret 652.

Ifølge direktøren for Helsedirektoratet, det norske svar på Sundhedsstyrelsen, Bjørn Guldvog, skal årsagen til Norges forholdsvis lave tal findes hos nordmændene selv:

- Årsagen er, at de fleste mennesker følger smitterådene, og at kommunerne er i stand til at spore smitten. Sammenlignet med næsten alle andre lande har vi en mindre alvorlig situation i Norge. Skoler og børnehaver er åbne, sundhedsvæsenet fungerer omtrent som normalt, og arbejdspladser fungerer normalt, sagde Bjørn Guldvog.

Dog har hovedstaden Oslo i begyndelsen af ugen skærpet restriktionerne, da der har været en stigende smitte. En smitte, der blandt andet kan relateres til turisme, lød det på pressemødet.

Derfor indførte myndighederne ifølge NRK krav om brug af mundbind i offentlig transport, forbud om indendørs begivenheder større end 50, mundbind i hjemmeplejen samt registrering af gæster på restauranter.

Oslo er dog ikke eneste område, hvor smitten er stigende. Og derfor opfordrede statsministeren nordmændene til at være tålmodige:

- Til de af jer, der bor i områder med øget smitte, og som skal vente lidt længere på den lempelse, vi indfører i resten af landet i næste uge, håber jeg, at dette vil være en ekstra motivation til at overholde de foranstaltninger, som de lokale myndigheder har implementeret, sagde Solberg.

Danske myndigheder tror ikke på lempelser

Bjørn Guldvog kaldte den nuværende situation i Europa for ”smittesbølge nummer to” og udpegede særligt lande som Spanien, Frankrig og Storbritannien.

De tre lande har ifølge European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) registreret henholdsvis 330, 232 og 107 smittede per 100.000 indbyggere de seneste 14 dage. Det er det højeste i Europa.

Det niveau, vi kører på nu, er formentlig noget, vi skal regne med langt frem i tiden

Kåre Mølbak, faglig direktør, Statens Serum Institut

Til sammenligning har Norge 28,4 smittede per 100.000 indbyggere de seneste 14 dage, mens Danmark har 126, oplyser ECDC.

For at komme smitten til livs i Danmark skærpede myndighederne restriktionerne over hele landet 19. september. Her blev forsamlingsforbuddet blandt andet sænket til 50, restaurationer blev afkrævet at lukke klokken 22, og det blev påbudt at bære mundbind på restaurationer og barer, hvis man står op. Restriktionerne gælder foreløbigt frem til 18. oktober.

Og selvom tallene i Danmark er faldet lidt, siden de toppede 23. september, skal vi ikke forvente, at restriktionerne i Danmark lempes foreløbigt, som Norge nu gør:

- Det niveau, vi kører på nu, er formentlig noget, vi skal regne med langt frem i tiden. For jeg har svært ved, ud fra en sundhedsfaglig vurdering, at tro på, der kommer nogle grundlæggende positive udviklinger, der gør, at man kan åbne mere, sagde faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, på et pressemøde tirsdag.

Det glædede dog den faglige direktør, at indlagte har "stabiliseret sig omkring de 100." Onsdag var tallet 102, hvoraf 15 af dem er indlagt på intensive afdelinger.

Der bor cirka 5,4 millioner indbyggere i Norge fordelt på 385.000 kvadratkilometer. Til sammenligning bor der 5,8 millioner indbyggere i Danmark fordelt på knap 43.000 kvadratkilometer.