USA VALG

Første debat mellem Trump og Biden endte i kaos: - Gider du ikke godt holde kæft, mand?

Donald Trump gik ind til den første præsidentdebat med taktik om at afbryde og provokere. Biden bed tilbage ved at kalde præsidenten en klovn.

Strategien var klar fra præsident Donald Trump: Bryd alle regler. Selv dem, som var aftalt på forhånd.

Således lod præsidenten ikke den demokratiske kandidat Joe Biden få mange ord indført i begyndelsen af den første tv-duel mellem de to i Cleveland natten til onsdag dansk tid.

- Det har været en skammelig forestilling at være vidne til, lyder den umiddelbare vurdering fra USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

I alt debatterede kandidaterne seks forskellige emner. Det første tema var den amerikanske højesteret og Donald Trumps nominering af Amy Coney Barrett som ny højesteretsdommer efter Ruth Bader Ginsburgs død.

Her lod Donald Trump ikke sin modkandidat tale ud en eneste gang, hvilket til sidst fik Joe Biden til at udbryde:

- Gider du ikke godt holde kæft, mand? Det er så upræsidentielt. Sikke produktivt dette indslag var.

Trump løb fra løfte

Konkret var debatten udformet sådan, at begge kandidater fik to minutters indledende taletid uden afbrydelser til at sætte scenen ved hver af de seks udvalgte emner. Det var et løfte, som begge kandidaters kampagner havde afgivet på forhånd.

Men Trump havde svært ved at overholde det løfte.

Halvvejs gennem debatten brugte Joe Biden sine to minutter på at kigge direkte i kameraet for at tale til vælgerne, men også her blev Donald Trump ved med at kommentere demokratens udtalelser.

- Det er svært at få et ord indført med den her klovn. Undskyld, denne person, sagde Joe Biden, efter han i løbet af debatten havde måtte udstå en lang række personlige angreb fra Trump om blandt andet hans intelligens.

- Der er intet klogt ved dig, Joe. I løbet af 47 år har du intet udrettet, lød det spydigt fra Trump med henvisning til Joe Bidens lange politiske karriere i Senatet.

Biden: Trump er den værste præsident

Joe Biden valgte at skyde tilbage ved at evaluere Donald Trumps indsats som statsleder.

- Du er den værste præsident, USA nogensinde har haft, konstaterede den demokratiske kandidat.

Også på Twitter italesætter Joe Biden efter debatten Trumps taktik med at afbryde hele tiden.

- Du hørte meget komme ud af præsidentens mund. Kan du nævne én ting, der faktisk vil gøre dit liv bedre?

Udover diskussionen om højesteret, debatterede de to kandidater også coronakrisen, raceurolighederne, økonomien, klimakrisen, valgets integritet og hver kandidats politiske resultater.

Vælgerne taber ved kaotisk debat

Debatten er den foreløbige kulmination på en i forvejen meget personlig valgkamp, hvor begge kandidater har brugt meget tid på at angribe hinandens person.

Det får vælgerne ikke meget ud af, mener Jesper Steinmetz:

Lyn-analyse

Den helt store taber af nattens debat er i virkeligheden det amerikanske folk. Mange af seerne stod helt af i debatten, der bliver kaldt for både pinagtig og katastrofal, og folk er målløse. Det har ikke bare været en kaotisk debat, men også en uværdig debat.

Ingen blev klogere på, hvad kandidaterne ønsker, der skal ske med deres land – og de millioner af amerikanere, der fortsat er i tvivl, har spildt deres aften på den her debat, og de har sandsynligvis slukket for den allerede halvvejs.

Som meningsmålingerne ser ud i skrivende stund, vil 50,7 procent af de amerikanske vælgere stemme på Joe Biden og 42,5 procent på Trump.

De amerikanske meningsmålinger skal ses som et øjebliksbillede, og de kan ændre sig meget op til valgdagen. Der er en statistisk usikkerhed forbundet med meningsmålingerne, så forskydelser på få procentpoint kan være udtryk for tilfældige udsving.

Meningsmålingerne er baseret på antagelser om, hvem der stemmer på valgdagen, og de antagelser rammer aldrig helt rigtigt.

Præsidentvalget bliver afholdt 3. november. Inden skal de to kandidater mødes til to debatter mere. Det sker henholdsvis 15. oktober i Florida og 22. oktober i Tennessee.