USA VALG

De første målinger har Joe Biden som vinder, men hvad sker der nu?

Nattens tv-debat mellem Trump og Biden var et "shit show", der endte uden en entydig vinder, vurderer USA-analytiker.

Et historisk lavpunkt, skammeligt og en hån mod demokratiet er blot nogle af de ord, der bliver brugt til at beskrive nattens tv-debat mellem præsident Trump og hans udfordrer Joe Biden.

Det var tydeligt fra starten, at moderatoren Chris Wallace fra Fox News havde svært ved at styre debatten. Gentagne gange måtte han bede Trump om være stille og lade Biden tale. Men lige lidt hjalp det. Trump blev ved med at afbryde både Joe Biden og sågar Chris Wallace.

Det blev flere gange for meget for den 77-årige Biden, som både fik kaldt Trump "en klovn", "racist", "den værste præsident, USA nogensinde har haft", ligesom han bad ham om at "holde kæft".

De første meningsmålinger efter debatten viser, at Joe Biden kom bedst ud af den verbale boksekamp mellem de to.

Målinger viser sejr til Biden

En måling fra CBS News viser, at 48 procent mener, at Joe Biden vandt nattens debat, mens 41 procent mener, at Trump klarede sig bedst. 10 procent mener, at der var dødt løb mellem de to.

Kabir Khanna fra CBS’ valgredaktion pointerer desuden, at 42 procent af de adspurgte i målingen synes mindre godt om Donald Trump efter duellen, mens kun 32 procent synes mindre godt om Biden.

38 procent synes bedre om Demokraternes kandidat Joe Biden efter nattens debat, mens det tilsvarende tal for Donald Trump kun er 24 procent.

- Trump opførte sig som en bølle

Det er ikke kun CBS, der har Joe Biden som vinder. Den overordnede tendens i målingerne fra de store medier i USA er, at Joe Biden slap bedst fra tv-duellen.

Det fortæller journalist Jesper Zølck fra USA:

- Målingerne viser, at Biden kom betydeligt bedre ud af den her debat. Ganske enkelt fordi han var mere afdæmpet og lidt mere præsidentiel i sin tone. Det, der går igen, er, at Trump opførte sig som en bølle, som ikke lod sin modkandidat tale ud.

En måling fra CNN viser, at hele 60 procent af debattens seere mener, at Joe Biden klarede sig bedst, mens kun 28 procent har Trump som vinder.

I CNN's måling forholder seerne sig også til de mange personangreb i debatten. 69 procent af respondenterne mener, at Bidens angreb på Trump var retfærdige. Til sammenligning mener kun 32 procent, at Trumps angreb var retfærdige.

Målingen er designet til at være repræsentativ for vælgere, der har set nattens debat. Den afspejler dermed ikke hele det amerikanske folk.

- Trump vinder på point

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster vurderer ikke, at man kan fremhæve en entydig vinder af nattens "shit show” af en debat.

- Ingen af kandidaterne formåede at knockoute den anden i nat, men de fik begge landet en masse slag. Nogle af disse kan få betydning i valgkampens slutspurt. Mit umiddelbare bud er dog, at Donald Trump vandt nattens boksekamp på point.

Mirco Reimer-Elster vurderer, at Trump på den ene side fremstod meget lidt præsidentiel, og at han fik mindet flertallet af amerikanere om, hvorfor de ikke bryder sig om hans regeringsførelse.

På den anden side formåede Trump med sin aggressive og dominerende strategi tydeligvis at bringe Biden ud af fatning og fik dermed pillet lidt af den tidligere vicepræsidents statsmandsagtige swagger, mener USA-analytikeren.

- Præsidenten havde en interesse i at få trukket Biden med ned i mudderpølen, og det lykkedes på bedste vis, da Biden begyndte at slynge om sig med skældsord som clown og fool.

Lyn-analyse

Debatten varede halvanden time, men er i bund og grund bare afsættet til den kamp om fortællingen, der starter umiddelbart efter. I de kommende dage vil vi få et tydeligere svar på, hvem der ”vandt” debatten. Flytter meningsmålingerne sig? Hvem får indsamlet flest donationer efter debatten? Har debatten ændret dynamikken i valgkampen? Det er ud fra disse parametre, at man bedre kan bedømme, om der var en egentlig ”vinder”.