USA valg 2020

Trump kan have sat en fælde for sig selv inden første tv-debat, vurderer analytikere

Har Donald Trump skabt så lave forventninger, at Joe Biden kun kan overraske positivt i nattens debat?  JOSHUA ROBERTS/AFP/GETTY / Ritzau Scanpix

Ifølge flere iagttagere af amerikansk politik kan Trumps taktik ende med at give bagslag ved nattens debat.

I månedsvis har præsident Donald Trump og hans kampagnefolk sat spørgsmålstegn ved modkandidaten Joe Bidens mentale helbred.

Igen og igen har Trump forsøgt at tegne et billede af 77-årige Biden som en mand, der ikke er egnet til jobbet. Måske ligefrem dement?

Hvorvidt det har været en klog strategi, vil vise sig, når de to præsidentkandidater mødes til den første direkte tv-debat natten til onsdag dansk tid.

I analyser i amerikanske medier som CNN, New York Times og Politico spekuleres der inden debatten i, at Trump kan have ”sat en fælde for sig selv”.

Begrundelsen er, at præsidenten måske simpelthen har sat vælgernes forventninger til Biden alt for lavt. Som Los Angeles Times skriver:

- Hvis vælgerne forventer at se en kandidat, der ikke ved, hvor han er, og som hører til på et plejehjem, så behøver Biden ikke gøre andet end at gå på scenen uden hjælp og undlade at have sine underbukser uden på bukserne – så vil han have bestået testen.

Godt med lave forventninger

Meget handler om netop forventningerne til de to partiers kandidater, og man har tidligere set, hvordan lave forventninger kan have hjulpet en kandidat.

Ved valget i 2000 lykkedes det eksempelvis George W. Bushs egne folk at få skruet forventningerne til Bush ned inden tv-debatterne.

Det særlige er denne gang, at det er Trump-lejren, der har skabt de lave forventninger til modkandidaten.

Både gennem kampagnevideoer og når præsident Trump selv er rejst rundt til sine valgmøder med fortællingen om, at den tidligere demokratiske vicepræsident er svækket og ”ikke aner, hvad der foregår”.

Trump har ligefrem opfordret til, at Joe Biden skulle narkotestes inden debatten for at afsløre, om hans ”uligevægtige” optrædener kan forklares med, at han er nødt til at tage medicin.

Lyn-analyse

Alene det, at det i offentligheden er blevet etableret som nærmest et faktum, at Joe Biden er en halvdøende, gammel, senil mand, gør, at han nærmest kun kan overraske positivt. Og vi ved, at Biden har forberedt sig langt bedre end Trump. Han har haft nogle generalprøver, hvor han har haft en medarbejder fra sin stab til at spille Trump og forberede ham på det uventede.

Biden kan få fælden til at smække

Men Trumps angreb lægger også et stort pres på Biden, som Douglas MacKinnon, tidligere taleskriver for Ronald Reagan og George H.W. Bush, påpeger i sin analyse i mediet The Hill forud for debatten.

- For at få overhånden i deres første debat, må Biden være villig til at gå en mental og temperamentsmæssig linedans i samtlige 90 minutter uden at glide en eneste gang.

MacKinnon vurderer, at Biden allerede har vundet runde ét, efter han modbeviste kritikerne og leverede en stærk præstation i sin tale ved demokraternes partikonvent.

- Hvis den erfarne, eftertænksomme, egnede, høflige, statsmandsagtige Biden møder op ved den første debat og forbliver godt afbalanceret på den retoriske line, vil han lykkes med at udløse forventningsfælden for Trump og vinde runde to, vurderer MacKinnon.

Har forberedt sig forskelligt

Både Donald Trump og Joe Biden har mange gange tidligere prøvet at stå i rampelyset til debatter på nationalt tv, men amerikanske medier har de seneste dage rapporteret, hvordan kandidaterne har forberedt sig vidt forskelligt op til deres første interne tv-debat.

Hvor Biden og demokraterne har lavet prøvedebatter for at forberede sig på Trumps atypiske debatstil, har præsidenten ifølge blandt andre Fox News afstået fra den slags forberedelse.

- Nogle gange kan man forberede sig for meget til den slags, forklarede Trump selv på et pressemøde søndag.

Ifølge Trump har han dog fået hjælp i forberedelsen fra tidligere guvernør Chris Christie og sin personlige advokat, Rudy Giuliani, uden dog at forklare nærmere, hvordan han har forberedt sig.

Præsidentdebatten skydes i gang klokken 03.00 dansk tid natten til onsdag, og du kan følge den direkte på TV 2 NEWS og TV 2 PLAY.