USA valg 2020

Her er fem afsløringer fra Trumps skattepapirer - og hvad de betyder for valget

New York Times har fremlagt i alt 18 afsløringer indtil videre. Her finder du de vigtigste med en vurdering fra USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Da Donald Trump overtog præsidentembedet i januar 2017, nægtede han at udlevere sin selvangivelse og give den amerikanske befolkning indsigt i hans skatteforhold.

Det har ellers været tradition blandt tiltrædende præsidenter siden midten af 1970'erne at lægge selvangivelserne åbent frem.

Manglen på gennemsigtighed fra præsidentens side har fået flere medier til at grave i Trumps private skatteforhold, og nu har The New York Times for alvor overtaget den politiske dagsorden i USA med en række afsløringer.

Avisen er i besiddelse af dokumenter fra Trumps selvangivelser gennem de seneste 20 år. TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, vurderer, at afsløringerne er yderst troværdige.

- En seriøs avis som New York Times har haft adskillige redaktører og endnu flere advokater til at gennemgå enhver lille detalje i denne historie for at sikre, at den holder vand. Ellers ville de ikke turde publicere den. Jeg tror godt, vi kan være sikre på, de har deres dokumentation i orden, siger han.

New York Times har selv sammenfattet 18 afsløringer, som foreløbig er kommet ud af avisens analyse af det omfattende kildemateriale.

TV 2 bringer her et uddrag af konklusionerne med konkrete vurderinger fra USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Afsløringer fra Trumps skattepapirer

 1. Trump betalte næsten ingen indkomstskat efter valget i 2016

  Hovedafsløringen fra New York Times - og det emne som Det Demokratiske Parti har kastet sig sultne over - er, at præsidenten både i 2016 og 2017 kun betalte 750 dollar, svarende til 4700 danske kroner, i føderal indkomstskat. I 10 af de 15 år før valget betalte Trump slet intet i føderal indkomstskat.

  - Valgvideoerne fra demokraterne producerer nærmest sig selv nu. Det er svært at finde almindelig amerikanere, som ikke betaler mere i føderal indkomstskat end Trump. Det er ikke nødvendigvis ulovligt, det ser bare virkelig dårligt ud, siger Mirco Reimer-Elster.

 2. Trump udnyttede skattefradrag i privat øjemed

  Selvom Trump har angivet, at han har tjent flere hundrede millioner dollars, har han også haft enorme fradrag, fordi han har meldt om store tab i sine forretninger. De fradrag, Trump har haft gennem årene, tæller blandt andet millioner i skat for en ejendom i New York, selv om ejendommen ifølge hans koncern, Trump Organization, anvendes privat af familien. Også Trumps golfanlæg og private fly har præsidenten fået skattemæssige fradrag for.

  I den mere finurlige afdeling har Donald Trump også afskrevet ture til frisøren for i alt 70.000 dollars (næsten en halv million danske kroner) som fradrag i forbindelse med hans værtsrolle på reality-showet 'The Apprentice'.

  - Det er en af de historier, som demokraterne vil elske, fordi de kan lave sjov med, at han har brugt tusindvis af dollar på sit hår, men rykker det i realiteten på nogle svingvælgere? Jeg tvivler, siger Mirco Reimer-Elster.

 3. Trumps største forretninger taber penge

  Til trods for at præsident Trump ved flere lejligheder har fremhævet sin succes som forretningsmand ved at pege på sine hoteller og golfresorter, viser hans selvangivelser ifølge The New York Times, at han taber penge på dem.

  Præsidenten har siden 2000 mistet mere end 315 millioner dollars (over to milliarder danske kroner) på golfresortet Trump National Doral i Florida, mens Trump International Hotel i Washington D.C. har kostet forretningsmanden 55 millioner dollars (352 millioner kroner).

  - Under valgkampen i 2016 slog Trump sig op på at være en succesrig forretningsmand, der skulle redde landet, der i Trumps fortælling var et fallitbo. Fire år senere viser det sig, at fallitboet muligvis er Trumps eget forretningsimperium, siger Mirco Reimer-Elster.

 4. Udenlandske gæster har støttet Trumps ejendomme økonomisk

  Siden Donald Trump i 2015 offentliggjorde sit kandidatur til præsidentposten, har lobbyister, udenlandske regeringer og andre politikere besøgt og brugt mange penge på Trumps hoteller - i særdeleshed Mar-a-Lago-resortet i Florida, der er blevet døbt Trumps vinterresidens. Mar-a-Lago har ifølge The New York Times tjent gennemsnitligt fem millioner dollar mere om året, siden Trump blev præsident.

  - Vi har hele tiden vidst, at det forholder sig sådan, men nu har vi fået en række konkrete tal. Man kan ikke klandre Trump personligt for dette, men demokraterne vil stadig bruge det til at italesætte ham som korrupt, siger Mirco Reimer-Elster.

 5. Trump er forgældet for flere millioner

  Ifølge avisens gennemgang af Donald Trumps skattepapirer har præsidenten udestående lån for 421 millioner dollars (svarende til 2,6 milliarder kroner). De fleste af disse lån skal tilbagebetales inden for en årrække på fire år. Derudover har præsidenten et realkreditlån i Trump Tower på 100 millioner dollars, som skal tilbagebetales i 2022.

  - Det er svært for os at vide, om præsidenten kan betale de her lån tilbage. Muligvis har vi en prominent gæst i næste sæson af Luksusfælden inden længe. Uanset hvad bidrager det til demokraternes fortælling om, at Trump ikke er et forretningsmæssigt geni, men i stedet en taber, der ikke engang vil kunne bestyre en tankstation, siger Mirco Reimer-Elster. 

Præsident Trump har på et pressemøde søndag aften afvist avisens oplysninger som værende "fake news".

Hvad betyder det for Trump?

Mens Jesper Steinmetz kalder de foreløbige afsløringer for en politisk "bombe", tror han ikke, det får indflydelse på opbakningen blandt Donald Trumps kernevælgere.

Imens vurderer Mirco Reimer-Elster, at det først bliver de kommende afsløringer fra avisen, som vil have mest kød på sig.

- Indtil videre har afsløringerne "blot" givet demokraterne ny ammunition op til den første præsidentdebat, siger han.

Hvorfor har avisen valgt at udgive?

Avisens chefredaktør Dean Baquet skriver i et lederindlæg, at New York Times ikke har i sinde at offentliggøre det originale kildemateriale af hensyn til kildernes sikkerhed. Derfor er det heller ikke muligt for TV 2 at gennemgå Trumps selvangivelser selv.

Chefredaktøren forsvarer, hvorfor avisen har valgt at bringe private oplysninger om præsidenten til torvs:

- Vi mener, borgerne bør have det størst mulige indblik i deres ledere og folkevalgte - i deres prioriteter, erfaringer og deres finansielle forhold.

- Nogle vil sætte spørgsmålstegn ved vores offentliggørelse af præsidentens private skatteforhold. Højesteretten har gentagne gange afgjort, at den første tilføjelse i vores forfatning tillader publicering af den slags nyhedsværdigt indhold, hvis det er blevet anskaffet på lovlig vis af journalister. Dette princip gælder her, skriver Dean Baquet.

Tema til valgdebat

Donald Trump og demokraternes præsidentkandidat Joe Biden mødes til den første af i alt tre præsidentdebatter natten til onsdag dansk tid. Her forventes afsløringerne fra New York Times nu at blive et markant tema.

I USA betaler borgerne indkomstskat både på lokalt niveau, på delstatsniveau og på føderalt niveau. Hvor høj den samlede skatteprocent er, afhænger af, hvor meget borgeren tjener.

Skatteprocenten kan være nul, hvis en person eller familie har tjent mindre end 80.000 kroner på et år.

Amerikanerne stemmer til præsidentvalget 3. november.