Avis offentliggør Trumps skattepapirer kort før valget

Den primære årsag, til at præsidenten ikke har betalt skat, er ifølge New York Times, at han har tabt flere penge, end han har tjent.

Med 36 dage til det amerikanske præsidentvalg har avisen The New York Times offentliggjort Donald Trumps skattepapirer for de seneste to årtier.

Ifølge avisen betalte præsidenten kun 4700 kroner - 750 dollars - i føderal indkomstskat i 2016 og i 2017. I 10 af de seneste 15 år frem til 2017 har Trump slet ikke betalt indkomstskat.

Den lave skattebetaling er ifølge avisen sket, til trods for at han mellem 2004 og 2018 har modtaget over 2,7 milliarder kroner fra sit reality tv-program 'The Apprentice' og andre aftaler.

Den primære årsag, til at Trump ikke har betalt indkomstskat, er ifølge New York Times' oplysninger, at han har angivet at have tabt et langt større beløb i sin forretningskoncern, end han har tjent.

Ifølge The New York Times har Trump angivet over for det amerikanske skattevæsen, IRS, at han har haft tab på 303 millioner kroner i 2018.

Det er til trods for, at han i en formueerklæring fra samme år meddelte, at han det år tjente næsten 2,8 milliarder kroner.

Steinmetz: Bombe i valgkampen

Avisen understreger, at de dokumenter, den er i besiddelse af, er Trumps egne indberetninger til skattevæsnet om sine virksomhedsaktiviteter - ikke skattevæsnets endelige vurdering.

Artiklen i The New York Times kommer som en bombe i valgkampen, lyder det fra TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Lyn-analyse

Dette er en bombe godt en måned før, amerikanerne skal til præsidentvalg. Det tager i den grad noget af glansen af Donald Trumps forretningsimperium, at man nu har sort på hvidt, at det slet ikke går så godt i Trump-biksen, som han ellers har gået og påstået. Det er pinligt for USA's præsident, at det bliver afsløret, hvordan han udnytter skattesystemet, mens hårdtarbejdende amerikanere selv bliver nødt til at betale den skat, som de skylder af deres arbejde.

Flere fremtrædende demokrater bruger nu offentliggørelsen af Trumps skattepapirer til at udstille præsidenten.

Twitter har demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, således lagt en video op, hvori han redegør for, hvordan henholdsvis en lærer, en brandmand og en sygeplejerske har betalt flere tusind dollars mere i årlig føderal indkomstskat end præsidenten.

Også den demokratiske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, siger i en udtalelse, at New York Times' afsløringer beviser, hvordan præsidenten har udnyttet skattesystemet.

- Det er et tegn på præsident Trumps respektløshed for USA's arbejderfamilier, at han i flere år har misbrugt skattesystemet, lyder det fra Pelosi.

Trump: Jeg har betalt

På et pressemøde sent søndag aften lokal tid afviser Donald Trump kun at have betalt 4700 kroner i indkomstskat i 2016 og i 2017. Han kalder New York Times' redegørelse for "fake news".

- Det er en falsk nyhed. Faktisk har jeg betalt skat, og det fremgår af min selvangivelse, som skattevæsenet nu har behandlet i lang tid, siger Donald Trump.

Præsidenten forsikrer de fremmødte journalister, at han har i sinde at offentliggøre sine skatteoplysninger, ligeså snart de ikke længere er "under revision" af skattemyndighederne, som han mener behandler ham dårligt.

- Jeg har betalt meget, og jeg har også betalt meget i delstatsskat. New York opkræver meget, og jeg har betalt meget til delstaten. Og det vil alt sammen blive offentliggjort, siger præsidenten på pressemødet.

New York Times' chefredaktør oplyser i et lederindlæg, at avisen har flere afsløringer på bedding i de kommende uger.

Fremvise selvangivelse er en tradition

I USA betaler borgerne indkomstskat både på lokalt niveau, på delstatsniveau og på føderalt niveau. Hvor høj den samlede skatteprocent er, afhænger af, hvor meget borgeren tjener.

Skatteprocenten kan være nul, hvis en person eller familie har tjent mindre end 80.000 kroner på et år.

Der har siden midten af 1970'erne været tradition for, at amerikanske præsidentkandidater lægger deres selvangivelser åbent frem for offentligheden. Men det er ikke et krav.

Amerikanerne stemmer til præsidentvalget 3. november.