- Jeg vil på det stærkeste, stærkeste, stærkeste modsætte mig denne udnævnelse, siger topdemokrat

Donald Trumps nominering af en meget konservativ kandidat til Højesteret får hårde ord med på vejen fra oppositionen.

Præsident Donald Trumps nominering af den konservative dommer Amy Coney Barrett som ny højesteretsdommer har udløst en storm af vrede kommentarer fra demokraterne.

- Dommer Ginsburg må vende sig i sin grav oppe i himlen, sagde den demokratiske leder i Senatet, Chuck Schumer, med henvisning til den netop afdøde højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg, som Amy Coney Barrett er udset til at afløse.

Den demokratiske senatsleder svor at gøre alt, hvad han kan, for at forhindre, at Amy Coney Barrett bliver godkendt af Senatet.

Hun betragtes nemlig som en meget konservativ og stærkt religiøs dommer, som demokraterne frygter vil være med til at ændre landets love i vigtige spørgsmål som sundhedsforsikring og fri abort.

- Jeg vil på det stærkeste, stærkeste, stærkeste modsætte mig denne udnævnelse. En stemme på dommer Barrett vil fjerne sundhedsforsikringen og dens sikkerhedsnet for 130 millioner amerikanere, sagde han.

"Millioner kommer til at lide"

Republikanerne har flertal i Senatet, og det ventes derfor, at Amy Coney Barrett uden problemer bliver godkendt som ny højesteretsdommer.

Den demokratiske vicepræsidentkandidat, Kamala Harris, skal være med til at stemme om Barretts udnævnelse, fordi hun sidder i Senatet. Hun mener, at udnævnelsen bliver hastet igennem, for at dommer Barrett kan være med til at ødelægge det eksisterende amerikanske sundhedssystem, som Højesteret snart skal tage stilling til:

- Republikanerne er desperate efter at få dommer Barrett udnævnt inden november, når sagen kommer for Højesteret, og millioner af amerikanere kommer til at lide på grund af deres magtspil, siger Kamala Harris.

En anden demokratisk senator, den tidligere præsidentkandidat Elizabeth Warren, kalder nomineringen af Amy Coney Barrett for kulminationen på "årtiers angreb på vores juridiske system fra milliardærer og store selskaber, der vil tippe domstolene til fordel for de rige og magtfulde".

Alle de demokratiske kritikere er til gengæld meget forsigtige med at kritisere Amy Coney Barretts religiøse medlemskab af en lille katolsk sekt. Republikanerne har på forhånd sagt, at netop hendes tro er grunden til, at demokraterne er så stærkt imod hende.

Lyn-analyse

I 2017 blev Amy Coney Barretts tro brugt imod hende af demokraten Dianne Feinstein. Angrebet gav bagslag og gjorde Barrett til en konservativ rockstjerne. Sporene fra Feinsteins fejlslagne angreb skræmmer, så derfor vil demokraterne nok være varsomme med at italesætte Barretts tro nu. Men selvom demokraterne ikke direkte vil italesætte hendes tro, så anser oppositionen stadig Barrett for at være en religiøs ekstremist. Demokraterne vil snarere italesætte Barretts konservative grundsyn som et problem og tegne et skræmmebillede, der skal mobilisere (kerne)vælgere på valgdagen.

Den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, holder sig til at kritisere, at den nye højesteretsdommer bliver udnævnt så tæt på et præsidentvalg.

- Senatet bør ikke afgøre sagen, før det amerikanske folk har valgt deres næste præsident og den næste kongres. Amerikanerne har fortjent at blive hørt, siger han.