Coronavirus

Flere lande i Europa sætter smitterekord – se graferne her

Nedenfor kan du se graferne for antallet af dagligt smittede i de fem største europæiske lande.

Verdenssundhedsorganisationen WHO frygter, at over to millioner mennesker på verdensplan når at miste livet til coronavirus, før en vaccine er klar.

Og den seneste uges smittetal taler desværre ind i den historie, da både Spanien, Frankrig og Storbritannien har registreret det højeste antal smittede på et døgn.

En tendens, som WHO også har bemærket.

- Influenzasæsonen er ikke engang startet endnu, så dét, vi er bekymrede for, er, at tendenserne går i den forkerte retning, sagde epidemiologi hos WHO, Maria Van Kerkhove, på et pressemøde fredag.

Ifølge WHO skal en del af forklaringen dog ses i lyset af, at landene er blevet markant bedre til at overvåge og bryde smittekæderne tidligere. Blandt andet på grund af et øget antal daglige tests.

Men smittestigningen i Europa er ”bekymrende”, og der skal gøres noget for at stabilisere situationen, sagde WHOs krisechef, Mike Ryan, der understregede, at der også holdes et vågent øje med, om antallet af indlæggelser og døde også stiger.

TV 2 har på baggrund af WHO's udmelding taget et nærmere kig på antallet af dagligt smittede i de fem største lande, når man kigger på indbyggertal.

TYSKLAND

Tyskland indførte 14 dagens karantæne for indrejsende fra Region Hovedstaden i sidste uge.

Og netop de stramme restriktioner, og at tyskerne tidligt i foråret testede rigtigt mange borgere, kan være nogle af årsagerne til, at landet trods dets størrelse har begrænset smitten og antallet af døde, peger eksperter på.

Der bor cirka 80 millioner indbyggere i Tyskland, og der er registreret 9463 døde, siden pandemien brød ud. Den seneste tid er smitten gået lidt op, og ifølge European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) er der de seneste 14 dage registreret 29,2 smittede per 100.000 indbyggere.

FRANKRIG

Antallet af smittede i Frankrig er steget de seneste uger – særligt blandt unge.

Ifølge European Centre for Disease Prevention and Control har Frankrig de seneste 14 dage registreret 223,3 smittede per 100.000 indbyggere. Kun overgået af Spanien.

Smitten i landet har haft stor indflydelse på sportsbegivenheder som Tour de France, hvor der er har været strenge regler for blandt andet tilskuere.

Frankrig har 66,7 millioner indbyggere, og der er registreret 552.454 smittede samt 31.675 døde.

STORBRITANNIEN

Torsdag slog Storbritannien med mere end 6000 smittede på et døgn en kedelig rekord i antallet af smittede.

Den britiske regering vurderer, at der smittes flere end 10.000 om dagen, men at flere ikke er klar over det.

Ifølge European Centre for Disease Prevention and Control har Storbritannien de seneste 14 dage registreret 92,4 smittede per 100.000 indbyggere.

De høje smittetal fik torsdag det danske udenrigsministerium til at fraråde alle ikke-nødvendige rejser til kongeriet.

Der bor lidt flere end 66,6 millioner indbyggere i Storbritannien, og de har registreret 42.000 døde – det højeste i Europa.

ITALIEN

Italien blev i foråret udråbt som epicenteret for coronavirussens udbredelse i Europa. Fyldte hospitaler, tusindvis af lig og et samfund, der som ét af de første blev lukket ned.

Siden kom sommeren, og smitten faldt løbende, mens landet stille og roligt kom tilbage til mere normale tilstande. Og i midten af september kom millioner af skolebørn tilbage i skole.

I sensommeren og starten af efteråret er smitten blusset lidt op, men er ikke i nærheden af situationen i foråret. Derfor er Italien som et af de få lande i verden fortsat gult på Udenrigsministeriets kort, hvilket betyder, at man må rejse dertil, men at man skal være ”ekstra forsigtig”.

SPANIEN

Spanien er med 319,9 smittede per 100.000 indbyggere de seneste 14 dage det land i Europa, hvor smitten med coronavirus går allerhurtigst. Det viser tal fra European Centre for Disease Prevention and Control.

Særligt hårdt ramt er hovedstaden Madrid, hvor Spaniens sundhedsministerium har foreslået en delvis nedlukning af hele byen.

Også i foråret var Spanien hårdt ramt, hvilket førte til store nedlukninger og udgangsrestriktioner over hele landet.

Spanien har registreret 716.481 smittede – det højeste i Europa. Samtidig er der registreret 31.232 døde. Der bor cirka 46,7 millioner i Spanien.

Ekspert: I foråret var der flere smittede

Spørger man professor i immunologi på Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen, skal den øgede smitte i Europa ikke nødvendigvis findes i det omskiftelige vejr og starten på efteråret, som mange myndigheder frygtede i foråret.

Da epidemien kom til Danmark, var der nok mange flere smittede per dag, end der er nu.

Jan Pravsgaard Christensen, professor

Den øgede smitte handler også om genåbninger af samfundene, vurderer professoren:

- Der har været de bedste intentioner om at få samfundene tilbage og til at fungere, men det tyder på, at man trods mange restriktioner endnu ikke har fundet det rigtige leje, siger Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.

Jan Pravsgaard Christensen understreger, at det ikke betyder, at de nuværende restriktioner i eksempelvis Danmark har været overflødige. Uden dem var de stigende smittetal bare kommet før, lyder vurderingen.

Og så har den øgede testkapacitet i hele Europa også en stor indflydelse på, at der er flere smittede per dag. Den britiske sundhedsminister har i det perspektiv vurderet, at der reelt var 100.000 smittede i døgnet i foråret, mens der nu er cirka 10.000. Men det ved ingen, understreger professoren.

- Der er ingen tvivl om, at man er blevet bedre til at teste, og at man fanger en højere procentdel. Men om det reelt er lige så grelt nu som i foråret, det kan man ikke svare på, for der er et stort mørketal grundet de færre tests i foråret, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Det betyder dog ikke, at der ikke er et problem, når Danmark med 678 smittede fredag slog en kedelig rekord:

- Da epidemien kom til Danmark, var der nok mange flere smittede per dag, end der er nu. Men når man en vis tærskel, og det får indflydelse på indlæggelserne, så er det ligegyldigt, om der er 500 eller 5000 smittede per dag, siger Jan Pravsgaard Christensen.

De danske myndigheder fraråder ikke-nødvendige rejser, hvis der er over 30 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere den seneste uge i et land i EU og Schengen.

European Centre for Disease Prevention and Control arbejder med et interval på 14 dage, hvilket er årsagen til, at tallene er forskellige.