Coronavirus

Coronasmitten fordoblet i Stockholm: - Vi ser en stigning overalt

Smitten stiger i alle befolkningsgrupper, siger svensk infektionskontrollæge.

Antallet af smittede i Stockholm-regionen er over de seneste to uger næsten blevet fordoblet.

Det skriver Aftonbladet.

Mellem 17. og 24. september blev der i Stockholm-regionen registreret 855 nye smittetilfælde. Ugen inden blev der registreret 455 smittede. Fra 3. september til 10. september blev der registreret 248 smittede.

- Smitten steg kraftigt mellem uge 37 og 38. Og det fortsætter i denne uge. Vi ser et trendbrud, siger Maria Rotzén Östlund, fungerende infektionskontrollæge i Stockholm-regionen til det svenske nyhedsbureau TT.

På et pressemøde torsdag sagde den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, at udviklingen i Sverige lige nu er bekymrende.

- Det går langsomt men sikkert i den forkerte retning, sagde han.

Ifølge Maria Rotzen Östlund er smitten ikke begrænset til en befolkningsgruppe.

- Indtil videre ser vi en stigning overalt, siger hun.

Smitten ser også ud til at sprede sig til de stockholmske plejehjem. I perioden 17. til 24. september blev der registreret 16 smittede. Ugen inden blev der registreret fem nye tilfælde. Fra 3. september til 10. september blev der ikke registreret nogen smittede på plejehjemmene i regionen, skriver Aftonbladet.

Smitten ser umiddelbart ikke ud til at sprede sig blandt børn i vuggestue- og børnehavealderen. Dette kan skyldes, at det ikke bliver anbefalet, at disse børn bliver testet for coronavirus.

Tester færre

Siden coronapandemiens begyndelse har Sverige valgt en anden tilgang til bekæmpelse af virus end mange andre lande - heriblandt Danmark. For eksempel har Sverige ingen krav om ansigtsmasker i den kollektive trafik.

- Vi lægger vægt på andet end mundbind. Vi har vurderet, at det ikke gør noget i forhold til situationen i Sverige lige nu. Vi føler, at de steder med trængsel, hvor det måske kan gøre en forskel, er det bedre, at man sørger for, at der ikke bliver trængsel, sagde Anders Tegnell tidligere på ugen til TV 2.

På trods af færre restriktioner er antallet af nysmittede lige nu mindre i Sverige end Danmark. Fra fredag 10. september og 14 dage frem var der 5332 smittede i Danmark og 3729 smittede i Sverige.

Ifølge Anders Tegnell kan det lavere antal nysmittede i Sverige skyldes, at landets strategi har været konsekvent fra starten.

- Vi tror på den forklaring, at vi ikke har ændret på noget i Sverige. Vi har haft samme anbefalinger hele tiden, sagde Tegnell til TV 2.

Det lavere antal smittede i Sverige kan dog også skyldes, at der bliver testet langt færre personer i Sverige end i Danmark.

- Det er oplagt en vældig stor faktor, og derfor kan man ikke konkludere ud fra de her tal, at der er færre smittede i Sverige end i Danmark lige nu, sagde Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, til TV 2 fredag.

I Sverige er der i alt foretaget cirka 1.124.000 test, og af dem er godt 85.000 positive. Til sammenligning har sundhedsmyndighederne i Danmark udført 2.336.926 tests. Af er 26.637 personer testet positive.

I Stockholm-regionen er 24.594 mennesker blevet testet positiv for coronavirus. 2403 er døde med virussen.