Trump nominerer Amy Coney Barrett som kandidat til højesteretsdommer

Hvis Barrett bliver udnævnt, bliver hun en del af domstolens konservative fløj.

USA’s præsident, Donald Trump, har nomineret den 48-årige Amy Coney Barrett som kandidat til dommer i USA's Højesteret.

Det offentliggjorde præsidenten lørdag aften.

- Det er en ære at kunne nominere en af vores nations bedste og skarpeste juridiske hjerner til højesteretsdommer, Amy Coney Barrett, siger Donald Trump.

Inden Amy Coney Barrett kan sætte sig til rette i landets højeste retsinstans, skal hun godkendes af Senatet, hvor republikanerne i øjeblikket sidder på flertallet.

- Jeg er dybt beæret over den tillid, præsident Trump viser mig. Jeg elsker USA, og jeg elsker vores nations forfatning, siger Amy Coney Barrett.

Amy Coney Barrett er blevet udnævnt til kandidat til USA's Højesteret - en situation, hun aldrig havde troet, hun ville komme i. Video: Lars Keinicke Tofte

Højesteretsdommere i USA er som udgangspunkt ansat på livstid og kan kun afsættes ved en rigsretssag i Kongressen.

Nomineringen af Amy Coney Barrett som kandidat er vigtig for republikanerne, da seks af domstolens ni dommere nu tilhører den konservative fløj i USA.

Pladsen som højesteretsdommer er blevet ledig, siden den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg natten til sidste lørdag døde efter et langt forløb med kræft.

Lyn-analyse

Trump sagde, at han ”ville gemme hende til Ginsburg”, og det gjorde han. Som forventet var det Amy Coney Barrett, som præsidenten præsenterede som sit bud på en ny højesteretsdommer. I konservative kredse, hvor Coney Barrett er en rockstjerne, lyder der klapsalver. Hos demokraterne er det dommedagsscenarierne, der dominerer. Set i det lys var det ganske passende, at Coney Barrett var klædt helt i sort, for det illustrerer gemyttet hos demokraterne ganske godt. Afløseren for den ikoniske Ruth Bader Ginsburg, også kendt under øgenavnet The Notorious RBG, kan nemlig nu blive The Notorious ACB.

Amy Coney Barrett har været føderal dommer i retsdistriktet Wisconsin, Illinois og Indiana siden 2017.

Hun var også i spil til posten som højesteretsdommer i 2018, hvor Donald Trump endte med at udnævne den konservative Brett Kavanaugh i stedet.

- Jeg gemmer hende til Ginsburg, sagde præsidenten dengang om Amy Coney Barret ifølge mediet Axios. Citatet er senere blevet genbrugt i dækningen af amerikanske medier fra Fox til Time uden, at Det Hvide Hus har dementeret det.

Modstander af strammere vĂĄbenlov

Højesteret i USA afgør, om lovgivning er i overensstemmelse med landets forfatning. Den prøver derfor sager om alt fra abort til våbenlovgivning og selv præsidentens magtbeføjelser.

Amy Coney Barrett har i sit hverv som føderal dommer udtalt sig som modstander af en strammere fortolkning af forfatningens andet tillæg, der giver befolkningen retten til at bære våben.

Selv om hun ikke har givet sin personlige holdning til spørgsmålet om fri abort, har hun før sagt, at det vil være svært at omvende den dom, der i 1973 gjorde abort lovlig i USA.

Læs mere om hendes baggrund i denne artikel.