USA VALG

Næsten 500 eksperter i national sikkerhed stiller sig bag Joe Biden

Det er normalt, at grupperinger erklærer deres støtte til en kandidat. Men budskabet er et problem for Trump, vurderer USA-analytiker.

Joe Biden er den leder, USA har brug for. Det mener 489 eksperter i national sikkerhed, som har skrevet under på et brev til støtte for demokraternes præsidentkandidat.

- Den nuværende præsident har demonstreret, at han ikke kan leve op til det enorme ansvar, der følger med embedet. Han kan ikke klare udfordringerne, store eller små, står der i brevet,

Underskriverne tæller blandt andre pensionerede generaler, tidligere ambassadører, tidligere national sikkerhedsrådgiver Susan Rice og tidligere udenrigsminister Madeleine Albright.

- Vi er republikanere, demokrater og uafhængige. Vi elsker vores land, men desværre frygter vi også for det, skriver de.

Ifølge brevet har coronapandemien bevist, at "USA har brug for klogt og ansvarligt lederskab". Og det kan Joe Biden sørge for, mener underskriverne.

Nordkorea og NATO

Brevet nævner også klimakrisen, Nordkoreas atomprogram, russisk indblanding og manglende opbakning til NATO som eksempler på, at USA skal have en ny præsident.

- Joe Biden ville aldrig forråde vores allierede for at formilde despoter, eller fordi han ikke kan lide en allierets leder, står der i brevet.

Mange af underskriverne har fungeret som rådgivere for Joe Biden vedrørende national sikkerhed, men der er også personer på listen, som har haft topposter under præsident Trump.

Det giver sig selv, at det for den siddende præsident er et problem at blive karakteriseret som en sikkerhedsrisiko

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

En af underskriverne er den pensionerede general Peter Chiarelli, som var næstkommanderende i den amerikanske hær indtil 2012.

Han siger til NPR, at han aldrig før har involveret sig i politiske spørgsmål, men at den nuværende regering er "en reel trussel" mod den amerikanske offentlighed.

- Jeg føler, at jeg var nødt til at stå frem og gøre min stemme gældende, siger han.

Problem for Trump

Støttebrevet kommer en uge efter, at 235 militære topfolk underskrev et brev, der opfordrer til at stemme på Donald Trump til præsidentvalget i november.

Brevet hævdede, at Donald Trump har genopbygget militæret og er en "stærk fortaler" for militærpersonale og krigsveteraner.

Og det er en etableret del af den amerikanske valgkamp, at forskellige organisationer og grupperinger offentligt erklærer deres støtte til præsidentkandidaterne.

Derfor er det heller ikke usædvanligt, at der kommer en udmelding til støtte for Joe Biden, forklarer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster. Det særlige er derimod budskabet i brevet fra de næsten 500 eksperter i national sikkerhed.

- Det giver sig selv, at det for den siddende præsident er et problem at blive karakteriseret som en sikkerhedsrisiko, siger han til TV 2.

Vil det påvirke vælgerne?

Præsidentens opgave er at beskytte borgerne, og derfor er det åbenlyst ikke godt for ham, at han bliver fremstillet som en, der udgør en trussel mod deres sikkerhed.

- Det taler direkte ind i Bidens fortælling om, at Trump er uegnet og skal ud af præsidentboligen, siger Mirco Reimer-Elster.

Spørgsmålet er så, om brevet kan flytte stemmer, og det er mere usikkert.

- Det er selvsagt altid et problem, når man bliver erklæret for at være uegnet. Men hvor meget det flytter i det endelige regnestykke, det er svært at sige. Det afhænger i høj grad af, hvor potent fortællingen om den inkompetente præsident viser sig at være, siger Mirco Reimer-Elster.

Om amerikanerne er enige i, at USA har brug for en ny præsident, eller om de foretrækker fire år mere med Donald Trump i Det Hvide Hus, vil vise sig, når stemmerne er talt op efter præsidentvalget. Amerikanerne stemmer 3. november.