Udland

Markant flere fangelejre opdaget i omdiskuteret Xinjiang-provins

Næsten 400 detentionscentre er identificeret i den australske rapport.

En ny rapport foretaget af det australske analyseinstitut ASPI (Australian Strategic Policy Institute) kortlægger nu, at der er identificeret omkring 100 flere lejre i den omdiskuterede Xinjiang-provins i Kina, end man hidtil har kendt til. Det skriver BBC.

Provinsen har længe været i internationalt søgelys, fordi adskillige rapporter fra FN og menneskerettighedsorganisationer viser, at folk fra det muslimske mindretal Uighur-folket tilbageholdes og undertrykkes i de kinesiske lejre.

Selv siger Kina, at der blot er tale om uddannelseslejre, der skal afhjælpe ekstremisme og terrorisme.

Rapportens opdagelser er baseret på satellitbilleder, øjenvidneberetninger og rapporter, og det viser sig, at der er tale om højsikkerhedsfaciliteter af fængselslignende karakter.

Højsikrede faciliteter

Ifølge ASPI-rapporten er der identificeret og kortlagt over 380 detentionscentre i hele regionen, som alle er bygget siden 2017. I 2020 er der fortsat 14 forskellige faciliteter undervejs, som stadig er under konstruktion.

Halvdelen af alle lejrfaciliteter, der er blevet bygget i området i de senere år, er højsikrede faciliteter.

Ifølge en af forskerne bag rapporten, Nathan Ruser, peger det på en overgang fra de uddannelsescentre, Kina selv siger, der er tale om, til endnu mere fængselslignende omgivelser.

Det på trods af, at kinesiske myndigheder sidste år sagde, at de fleste ”elever” i lejrene var vendt tilbage til deres normale liv.

- Resultatet af denne forskning modsiger de kinesiske myndigheders påstande om, at alle elever fra de såkaldte uddannelsescentre var færdiguddannede i slutningen af 2019, siger Nathan Ruser.

- I stedet tyder tilgængelige beviser på, at mange af de tilbageholdte i netværket nu bliver formelt tiltalt og tilfangetaget i højsikrede faciliteter.

Perspektiv

Hvad sker der i Xinjiang?

Den kinesiske provins har længe været i fokus i det internationale samfund, fordi det i adskillige rapporter er kommet frem, at et muslimsk mindretal i provinsen længe er blevet undertrykt af den kinesiske regering i fangelejre.

Afslørende fotos og videoer fra provinsen har vist menneskemængder i håndjern og med bind for øjnene, og tidligere indsatte i lejrene melder om både vold og seksuelle overgreb.

Ifølge FN går undertrykkelsen ud over op mod en million mennesker fra den muslimske folkegruppe uighurerne, der efter sigende bliver tvunget til at lægge deres muslimske identitet på hylden.

Opskalering af konflikt

Torsdag meldte det kinesiske statsmedie Global Times ud, at en af forskerne fra analyseinstituttet, Alex Joske, nu har forbud mod at rejse ind i Kina.

Forbuddet gælder foruden ham også professoren Clive Hamilton.

En egentlig årsag til indrejseforbuddet kendes ikke, men ifølge Global Times skyldes det blandt andet Alex Joskes arbejde i analyseinstituttet ASPI, som de kalder for ”en australsk tænketank, der er kendt for anti-Kina propaganda”.

Forbuddet mod de to mænd er et led i en lang række konflikter mellem Kina og Australien, hvor begge parter har nægtet statsborgere indrejse.

Resten af verden har også taget stilling til anklagerne om brud på menneskerettigheder i Xinjiang-provinsen, senest da USA indførte forbud mod visse varer importeret fra provinsen.