USA VALG

Trump truer med at modarbejde nye krav til godkendelse af en vaccine

Halvdelen af amerikanerne vil ikke tage imod en vaccine, hvis præsidenten får presset den igennem inden præsidentvalget, viser måling.

USA’s lægemiddelstyrelse, FDA, er på vej med et sæt klare retningslinjer for godkendelsen af en vaccine mod coronavirus. Men det huer ikke den amerikanske præsident.

- Det lyder som en politisk manøvre, sagde Donald Trump onsdag på et pressemøde.

Trump har ved flere lejligheder stillet amerikanerne en vaccine i udsigt inden præsidentvalget 3. november, men det løfte bliver mere end svært at holde, hvis lægemiddelstyrelsen strammer kravene til en særlig nødgodkendelse, som den lægger op til at gøre.

Derfor truer Donald Trump også med at forhindre indførelsen af de nye retningslinjer.

- Det skal godkendes af Det Hvide Hus. Måske godkender vi det, måske gør vi ikke, sagde Donald Trump på pressemødet.

Vil vinde tillid

Reaktionen kom, efter at New York Times skrev, at FDA er lige på trapperne med de nye retningslinjer, som kan blive offentliggjort allerede i denne uge.

De nye regler for en særlig godkendelse af vacciner i et nødstilfælde bliver ifølge avisen den til dato mest detaljerede beskrivelse af godkendelsesprocedurerne.

Et af kravene lyder for eksempel, at vaccineproducenter skal følge testpersoner i sidste testfase i to måneder, efter at de har fået den sidste dosis, skriver både New York Times og Washington Post, der begge har kilder tæt på processen.

Med klare regler, der ligger åbent fremme, håber lægemiddelstyrelsen at vinde befolkningens tillid til en kommende vaccine, konkluderer de to aviser.

FDA er tidligere kommet i klemme for at give en nødgodkendelse til at bruge malariamidlet hydroxyklorokin i behandlingen af covid-19, efter at Donald Trump havde talt varmt for midlet.

Den godkendelse måtte styrelsen trække tilbage tre måneder senere, da midlet ikke havde nogen dokumenteret effekt.

I det hele taget har Donald Trumps løfter om en snarlig vaccine - i strid med sundhedsmyndighedernes vurderinger - ikke gavnet den amerikanske befolknings tillid til en kommende vaccine.

Stor skepsis mod vaccine

I en nylig undersøgelse fra Pew Research Center svarer kun halvdelen (51 procent), at de ville tage imod en vaccine mod coronavirus, hvis den var tilgængelig i dag, mens den anden halvdel (49 procent) ikke ville. I maj var 72 procent villige til at lade sig vaccinere.

I en anden, også nylig, undersøgelse fra KFF svarer 54 procent, at de ikke ville tage imod en vaccine, hvis den blev godkendt inden valgdagen.

Samtidig frygter 62 procent, at Trump-administrationen vil presse FDA til at godkende en vaccine uden først at sikre, at den er sikker og effektiv.

Mistroen i befolkningen svækkes ikke ligefrem af Donald Trumps politiske modstandere.

Den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, har flere gange sagt, at han stoler på vacciner og videnskabsfolk, men advaret mod at stole på Donald Trump.

Og hans vicepræsidentkandidat, Kamala Harris, er en af de personer, der ikke nødvendigvis ville tage imod en vaccine, hvis den blev klar inden 3. november.

FDA-chef beroliger befolkningen

Samtidig forsøger chefen for FDA, Stephen Hahn, at overbevise den amerikanske befolkning om, at de roligt kan lade sige vaccinere, når FDA først har godkendt en vaccine.

- Jeg vil kæmpe for videnskaben. Jeg vil kæmpe for styrelsens integritet, og jeg vil sætte det amerikanske folks tarv over alt andet, sagde Stephen Hahn ifølge Politico ved en høring i Senatet onsdag.

Fire amerikanske vacciner befinder sig nu i den sidste fase af de kliniske forsøg.

Donald Trump har tidligere sagt, at hans administration inden slutningen af 2020 kan distribuere 100 millioner vacciner, så snart FDA har godkendt den.

Ifølge Robert Redfield, der er direktør i USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC), skal vi dog frem til midten af 2021 eller længere, før en vaccine kan rulles bredt ud.

Vicestabschefen i Trumps sundhedsministerium, Paul Mango, sagde for en uge siden, at det formentlig vil være muligt at vaccinere alle amerikanere senest i april næste år.