Udland

To betjente skudt efter 'skandaløs og fornærmende' afgørelse

Demonstranter er rasende over afgørelsen i en sag om politivold mod en ung, sort kvinde.

To politibetjente blev onsdag aften lokal tid skudt i forbindelse med protester i Louisville i den amerikanske delstat Kentucky.

Protesterne brød ud kort efter, at en jury havde besluttet ikke at rejse tiltale mod tre hvide betjente for den sorte kvinde Breonna Taylors død.

En mistænkt er i politiets varetægt, oplyser politichef Robert Schroeder på et pressemøde.

Afgørelsen om ikke at retsforfølge betjentene involveret i Breonna Taylors død førte til protester i flere amerikanske storbyer.

De to betjente, der blev skudt, er begge uden for livsfare, tilføjer politichefen.

Han siger desuden, at han er ”meget bekymret for betjentenes sikkerhed” på grund af den anspændte situation.

Én betjent tiltalt

26-årige Breonna Taylors død var sammen med blandt andet George Floyds død med til at udløse den bølge af protester mod racisme og politivold, der har ført til uroligheder i flere amerikanske byer.

Hun blev skudt adskillige gange af politiet 13. marts, da tre betjente stormede hendes lejlighed i forbindelse med en narkoransagning, hvor Breonna Taylors kæreste skød mod betjentene.

Det viste sig efterfølgende, at der ikke var narkotika i lejligheden, og politiets ransagningskendelse var møntet på en person, som ikke boede i lejligheden.

Da en dommer ved retten i Jefferson County onsdag afsagde juryens afgørelse, var der kun rejst tiltale mod en af de tre betjente.

Han tiltales for hensynsløst at udsætte andre for fare, fordi han skød i blinde mod nabolejligheden. De to andre betjente skød helt lovligt for at beskytte sig selv, lød det i afgørelsen.

Afgørelsen blev straks mødt med vrede. Familiens advokat, Ben Crump, kaldte den ”skandaløs og fornærmende”, mens flere hundrede demonstranter gik på gaden og råbte slagord som ”No justice, no peace” – ”ingen retfærdighed, ingen fred”. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ros fra Trump

Det kom til sammenstød mellem politi og demonstranter og en hel del anholdelser.

To betjente blev skudt, efter at politiet omkring klokken 20.30 lokal tid havde fået en anmeldelse om skyderi i et vejkryds, hvor en større menneskemængde var forsamlet.

Kentuckys delstatspoliti patruljerer i Louisville.

Omkring to timer senere skrev præsident Donald Trump på Twitter, at han havde talt med Kentuckys guvernør og tilbudt sin hjælp.

- Beder for de to politibetjente, der blev skudt i aften i Louisville, Kentucky. Den føderale regering er med jer og er klar til at hjælpe, skrev præsidenten.

På et efterfølgende pressemøde roste han guvernøren for at have indsat nationalgarden mod demonstranterne.

Protester i flere byer

Afgørelsen fra Kentucky har også ført til protester udenfor delstaten. Blandt andet i byer som New York, Chicago og Seattle.

De fleste steder er det dog foregået fredeligt, fortæller TV 2s Jesper Zølck, der befinder sig i Seattle.

- Hvis vi ser udover landet, har der været protester i rigtig mange byer. Forholdsvis roligt de fleste steder, men det er også tidligt på aftenen mange steder, siger han.

Demonstranter i New York.

Jesper Zølck fortæller, at mange demonstranter kræver omfattende reformer af hele det lovsystem, der gør det muligt, at betjentene, der skød Breonna Taylor, kan gå fri.

Men samtidig mener rigtig mange amerikanere også, inklusive præsidenten, at betjentene agerede fuldstændig forsvarligt og havde ret til at forsvare sig, i det øjeblik de blev beskudt af kvindens kæreste.

- Der er ikke nogen, der betvivler, at det er en tragisk historie, at Breonna Taylor blev ramt. Men der er rigtig mange, der diskuterer, om politiet burde skyde tilbage i det omfang, de gjorde. Og der er så nogle, der mener, at politiet naturligvis har ret til at forsvare sig selv, når de bliver mødt af skud, siger Jesper Zølck.