Udland

Mystikken breder sig om 47-årigs død i havet ved Nordkorea, overhældt med olie og brændt

En sømand fra Sydkorea forsvandt fra sit skib - et stykke tid senere siger Sydkoreas militær, at de så nordkoreanske soldater brænde et lig.

Omstændighederne omkring et mystisk dødsfald optager lige nu folk i Sydkorea.

Her forsvandt en 47-årig kaptajn tidligere på ugen fra et af fiskerikontrollens fartøjer nær grænsen til Nordkorea, og Sydkoreas militær fortæller nu, at den 47-årige er blevet dræbt.

Militæret bør fremlægge de detaljer, der underbygger, at han var på vej til Nordkorea

Hr. Lee, bror til den dræbte

Ifølge sydkoreanernes oplysninger opdagede besætningsmedlemmerne på den 47-årige A. Lees skib, at han var væk, fordi han ikke mødte op til frokost klokken 11.30, 21. september 2020.

Det skriver den sydkoreanske avis JoongAng Ilbo.

Manden havde været på arbejde på skibets bro natten til mandag, og ifølge hans kolleger forlod han sin post i utide klokken cirka 01.30 med en undskyldning om, at han "ville vende tilbage om lidt".

På det tidspunkt lå skibet lige på Nord- og Sydkoreas søgrænse, 9 kilometer syd for den nordkoreanske kyst.

Da det ikke lykkedes at finde den 47-årige mand ombord, blev der iværksat en eftersøgning, men det lykkedes ikke umiddelbart at finde andet end den 47-åriges klipklapper, der var blevet efterladt ombord.

Klipklapperne stod i styrbords side helt ude foran på det næsten 63 meter lange skib.

Manden selv havde tilsyneladende forladt skibet iført en redningsvest.

Skibet havde overvågningskameraer ombord, men ifølge den sydkoreanske udgave af Huffington Post virkede kameraerne af en eller anden grund ikke.

Ifølge Sydkoreas militær ville den 47-årige formentlig flygte til Nordkorea - en flugt, der fik en ulykkelig udgang, da han blev opdaget af en nordkoreansk patruljebåd.

- Det ser ud til, at nordkoreanerne skød på den savnede person efter ordrer fra en politibetjent, men det er ikke muligt at finde ud af, hvem det er, siger en talsmand for militæret til JoongAng Ilbo og tilføjer, at Nordkorea formentlig skyder grænseoverløbere for at beskytte landet mod coronavirus.

Efterfølgende oplyser militæret, at den 47-åriges lig blev overhældt med olie og brændt af en mand iført gasmaske og beskyttelsesudstyr.

Præcis hvordan Sydkoreas militær har fået ovenstående oplysninger er ikke kendt, men ifølge militæret var det muligt at se røg og varme med termisk udstyr, da den 47-åriges lig blev brændt.

Avisen Chosun Ilbo skriver, at de sydkoreanske myndigheder muligvis fulgte med i episoden, mens den udspillede sig.

Udsigten fra den sydkoreanske kyst mod nord - ud i den del af havet, hvor den 47-årige forsvandt.

Tilbage står så spørgsmålet om, hvorfor manden tilsyneladende besluttede sig for at springe over bord langt fra Nordkoreas kyst - uden noget på fødderne, men med redningsvest, mens overvågningskameraerne på skibet ikke virkede.

Forgældet og fraskilt

Det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap har talt med en af den 47-årige mands kolleger, der fortæller, at manden, der har to børn, blev skilt fra sin hustru for fire måneder siden, og at han havde økonomiske problemer.

Ifølge den ansatte skyldte han en af sine kolleger, hvad der svarer til 11.000 danske kroner. Han havde lånt penge fra flere andre også, og nogle kolleger var på vej til at gå rettens vej for at få dem igen, skriver Yonhap.

- Jeg opgav at få mine penge tilbage, fordi jeg fik at vide, at han var på vej mod en personlig konkurs, siger en af mandens kolleger til Yonhap.

Mandens opslag på sociale medieprofiler afslører dog intet om, at han var i vanskeligheder.

Den 47-årige havde netop fået dronecertifikat - billedet her er fra et af hans sociale medier.

Avisen JoongAng Ilbo har set opslagene og skriver, at der primært er opslag med den 47-åriges to børn og fra hans frivillige arbejde på et center for ugifte kvinder.

Den 47-årige mands storebror fortæller til avisen Chosun Ilbo, at han ikke tror på, at hans bror ønskede at stikke af til Nordkorea.

Ifølge broderen blev den 47-åriges personlige papirer også fundet ombord, og han finder hele affæren noget mistænkelig.

- Militæret bør fremlægge de detaljer, der underbygger, at han var på vej til Nordkorea, siger den 47-åriges bror til avisen.

En talsmand for det sydkoreanske forsvarsministerium under et pressemøde torsdag.

Liget af den 47-årige er bjærget af de sydkoreanske myndigheder, men ifølge storebroderen foreligger der endnu ikke en dna-test, der beviser det brændte ligs identitet.

Episoden har ikke desto mindre fået de sydkoreanske myndigheder til at fordømme sin nabo mod nord.

- Nordkorea fandt manden i deres farvand og begik en brutal handling ved at skyde ham og brænde hans lig, ud fra vores militærs analyser af forskellige efterretningskilder, hedder det i en udtalelse fra Sydkoreas forsvarsministerium.

- Vores militær fordømmer på det stærkeste denne brutale handling og opfordrer Nordkorea til at komme med en forklaring og straffe de ansvarlige, står der i udtalelsen, ifølge Yonhap.