USA VALG

Hvis Donald Trump taber valget, vil han ikke garantere en fredelig magtoverdragelse

USA's præsident tror, resultatet af det kommende valg vil ende i landets højesteret, og han vil ikke svare på, om magten kan overdrages fredeligt.

Når amerikanerne om 40 dage går til valg for at finde ud af, hvem der skal være landets præsident de næste fire år, kan de ikke være sikre på, om Donald Trump overdrager magten fredeligt, hvis modkandidaten Joe Biden erklærer sig som sejrherre.

Tja, vi kommer til at se, hvad der sker

Donald Trump, USA's præsident

Præsidenten tror desuden, at valgresultatet bliver så omstridt, at sagen havner i USA's højesteret. Derfor er han optaget af at få besat det tomme sæde blandt dommerne, der blev efterladt, da Ruth Bader Ginsburg døde 18. september.

- Jeg tror, dette vil ende i højesteret. Og jeg synes, det er meget vigtigt, at vi har ni dommere, sagde Donald Trump onsdag ifølge Wall Street Journal.

Under et arrangement for amerikanske tech-selskaber kom han endnu en gang med beskyldninger om, at brevstemmer fører til valgsvindel, og præsidenten sagde desuden, at hans modstandere hos demokraterne kan bruge brevstemmer til at manipulere valgresultatet.

Donald Trump kom dog ikke med nogen beviser for sine påstande.

Et kontroversielt svar

Senere på onsdagen deltog præsidenten i en pressekonference, hvor en journalist spurgte ham, om han ville forpligte sig til en fredelig magtoverdragelse, uanset om republikanerne vinder eller taber valget til november.

- Tja, vi kommer til at se, hvad der sker, svarede Donald Trump og fortsatte med at kritisere afstemningsprocessen.

- I ved, at jeg har klaget meget kraftigt over afstemningen. Afstemningen er en katastrofe, lød det fra præsidenten, der supplerede med følgende sætning:

- Vi skal af med afstemningen, og... vi kommer til at have en meget fredelig... Der vil ærlig talt ikke være en overdragelse, der vil være en fortsættelse, sagde han.

'Hvilket land er vi i?'

Politikere fra begge fløje kaldte efterfølgende præsidentens svar for 'uacceptabelt'.

- Fredelig magtoverdragelse er en helt fundamental ting i et demokrati. Uden det er det Hviderusland, skriver den republikanske senator Mitt Romney på Twitter.

Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, gik et skridt videre.

- Præsident Trump, du er ikke en diktator, og Amerika vil ikke tillade, at du bliver en, skriver han på Twitter.

Donald Trumps modkandidat ved præsidentvalget, demokraten Joe Biden, der fører i de nationale meningsmålinger, har også bemærket præsidentens udtalelse.

- Hvilket land er vi i? Hør, han siger de mest irrationelle ting. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, lyder det fra Joe Biden, ifølge Wall Street Journal.

Om valgresultatet ender i USA's højesteret, har vi endnu til gode at se.

I december 2000 afgjorde den øverste amerikanske domstol med fem dommere mod fire, at George W. Bush havde vundet valget, mens der stadig var en omtælling i gang i Florida, hvor kun 537 stemmer adskilte Bush fra modkandidaten, Al Gore.

Dengang blev fem af de ni højesteretsdommere regnet som konservative. I dag regnes fem af de ni dommere også for at være konservative - og lykkes det Donald Trump at udnævne endnu en inden valget, vil der være seks.