Coronavirus

Norge giver bud på, hvem der skal vaccineres først

Den danske sundhedsstyrelse mener, at det er for tidligt at udtale sig om den danske vaccinestrategi.

Den norske sundhedsminister, Bent Høie, kom tirsdag med et konkret bud på, hvordan den norske befolkning skal vaccineres mod coronavirus.

Ifølge ministeren forventer de norske myndigheder at vaccinere omkring 75 procent af nordmændene i risikogruppen samt 50 procent af resten af befolkningen, når en vaccine bliver tilgængelig.

De norske sundhedsmyndigheder forventer at kunne vaccinere i løbet af 2021 - og måske allerede denne vinter. Det skriver det norske medie VG.

Det er især sundhedspersonale og folk i risikogruppen, der oftest bliver fremhævet som førsteprioritet til at modtage en mulig vaccine, blandt andet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Strategi for flokimmunitet

Ifølge Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, er det netop særligt sundhedspersonale og ældre, der bør vaccineres først.

Han mener, at Norges strategi er et udtryk for, at man vil gå efter flokimmunitet ved at vaccinere størstedelen, men ikke alle.

Det vil ske, fordi vaccinationerne vil give så tilpas langt mellem de ikke-immune, at det bryder med et forhøjet kontakttal.

Man kan undre sig over, hvorfor de norske myndigheder ikke melder ud, at de vil vaccinere hele befolkningen, når muligheden kommer. Men ifølge Søren Riis Paludan skyldes det, at der formentlig kun vil være en begrænset mængde vacciner til at starte med.

- Umiddelbart ville jeg støtte en model, hvor man vaccinerer hundrede procent i nogle bestemte udsatte grupper og venter med alle os andre. Men rationalet bag er med stor sandsynlighed at inducere flokimmunitet i den norske befolkning, siger han.

Sundhedsstyrelsen: - For tidligt at udtale sig om

Sundhedsmyndigheder verden over arbejder på lignende vejledninger om, hvem der skal prioriteres højest, når muligheden for at vaccinere kommer.

Indtil videre har der fra dansk side ikke været meldt noget ud om en kommende vaccinestrategi.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det endnu for tidligt i processen at komme med nogen konkret vejledning om, hvilke danskere, der skal modtage en vaccine først, men jagten på en vaccine mod coronavirus fortsætter.

- Sundhedsstyrelsen er i samarbejde med andre aktører i gang med at se på en kommende vaccine mod den nye coronavirus. Vi håber i nærmeste fremtid at kunne melde noget ud om vores arbejde, men det er stadig for tidligt i processen til, at vi kan udtale os om det, lyder det i et skriftligt svar til TV 2.

EU-alliance skal sikre hurtig og fair adgang til vaccine

Som Danmark er Norge med i en EU-alliance, der skal sikre hurtig og lige adgang til vacciner mod coronavirus fra flere forskellige producenter, når vaccinerne er godkendt.

Forhåndsaftalen om vacciner er indgået i EU-Kommissionen på vegne af alle EU-lande. Aftalen er indgået med flere lovende vaccineproducenter, blandt andet AstraZeneca og Sanofi-GSK.

Begge producenters mulige vacciner testes på nuværende tidspunkt videnskabeligt, men da vaccineproduktion kan være en omstændig og langsommelig affære, er der endnu et stykke vej til, at vaccinerne kan indkøbes af EU-alliancen og gives til befolkningen.