USA valg 2020

Trump udråber storbyer til anarkist-områder, og det kan få store konsekvenser

Hvis Trump gør alvor af sin trussel, kan han ende i et slagsmål ved domstolene, fortæller Jesper Zølck fra Portland.

Præsident Donald Trumps regering har mandag valgt at kategorisere storbyerne New York, Portland og Seattle som såkaldte anarkist-områder, hvor "vold og ødelæggelse af privat ejendom synes at være tilladt".

Det oplyser det amerikanske justitsministerium i en pressemeddelelse.

Kategoriseringen kommer som følge af, at de respektive byer ikke er kommet de omfattende racedemonstrationer efter George Floyds død til livs. George Floyd omkom i slutningen af maj, efter en politibetjente havde stået med knæet på Floyds hals i mere end otte minutter under en anholdelse.

- Når ledere på lokalt og delstatsniveau forhindrer deres egne politifolk i at gøre deres arbejde, udsætter de uskyldige borgere for fare, som ellers fortjener at blive beskyttet - og det omfatter også dem, som på fredelig vis prøver at forsamles for at demonstrere, udtaler justitsminister William Barr.

Det er regeringens ønske på længere sigt helt at fratage byerne deres føderale statstilskud, hvis ikke de får demonstrationerne under kontrol.

Det gjorde Donald Trump klart allerede i begyndelsen af september, da han udsendte et memorandum - et præsidentielt notat - hvori han understregede, at hans administration "ikke vil tillade, at skatteydernes penge går til at finansiere byer, som er blevet lovløse zoner".

Forsøg på at splitte befolkning

Justitsminister Barr lægger op til at følge præsident Trumps ønske i pressemeddelelsen:

- Vi kan ikke ødsle skattepenge bort, når borgernes sikkerhed hænger i en tynd tråd. Jeg håber, de pågældende byer vil ændre retning og tage deres basale ansvar for at lede og beskytte borgerne seriøst, siger William Barr.

Alene i New York får bystyret ifølge deres årlige budget i omegnen af syv milliarder dollars i tilskud fra den føderale regering.

Både byens borgmester Bill de Blasio og delstatens guvernør Andrew Cuomo, som begge er medlemmer af Det Demokratiske Parti, har været ude og kritisere regeringen i skarpe vendinger.

- Det her tiltag handler om race, og det er et forsøg på at splitte befolkningen og slavebinde Trumps vælgerbase ved at angribe "de andre" (sorte, red.), siger borgmesteren ifølge New York Post.

- Det er, hvad han (Trump, red.) gør. Det er det eneste trick i hans bog, tilføjer de Blasio.

En provokation

Guvernør Cuomo mener, at tiltaget er "en fortsættelse af Trumps politiske tema" om at iscenesætte sig selv som landets lov og orden-præsident. Grundet de store racedemonstrationer har præsidenten længe forsøgt at gøre lov og orden til et større valgemne.

Trumps modkandidat ved præsidentvalgtet, demokraten Joe Biden, har dog tidligere kritiseret præsidenten for at "være en del af problemet".

Lyn-analyse

Det er immervæk tre uger siden, at præsident Trump udstedte et dekret og truede med at deklarere (demokratiske) byer som ”anarkist-områder”. Så hvorfor nu? Byernes borgmestre kalder Trumps udmelding for et politisk stunt. I præsidentens lejr hilses beslutningen velkommen og beskrives som nødvendigt. I realiteten fylder historien meget lidt i det amerikanske mediebillede. Betyder beslutningen det store for præsidentvalgets udfald? Næppe. Det er en dråbe i havet i en valgkamp, der i forvejen er domineret af coronakrisen og lige har fået debatten om udnævnelsen af en ny højesteretsdommer oveni.

Ifølge TV 2s journalist Jesper Zølck, som befinder sig i Portland i delstaten Oregon, ser den demokratiske borgmester i byen, Ted Wheeler, udmeldingen fra justitsministeriet som en provokation.

- Borgmestrene i alle tre byer ser tiltaget som forfatningstridigt og som noget, hverken præsidenten eller justitsministeren har ret til at gøre. De føderale midler, som går til byerne - der blandt andet går til at bekæmpe hjemløshed, understøtte sundhedssekstoren og finansere udsatte borgeres husleje her under coronakrisen - er ikke justitsministeriets til at tage væk. Det er kun Kongressen, som kan gøre det, siger han.

Derfor kan det få juridiske konsekvenser, hvis regeringen gør noget ud af sin trussel.

- Hvis det går videre, end at byerne "blot" bliver kaldt anarkistiske områder, så vil det her gå til domstolene, og der forventer borgmestrene at vinde, siger Jesper Zølck.

Rapport: Demonstrationer er fredelige

En rapport fra den private organisation Armed Conflict Location and Event Data (ACLED) viste i begyndelsen af september, at mere end 93 procent af Black Lives Matter-demonstrationer i USA er foregået uden alvorlige skader på mennesker eller ejendomme.

Derudover viste rapporten, at den amerikanske regering er "gået hårdt til værks" under demonstrationerne, og at myndighederne "for det meste" har brugt magt, når de har været til stede.

ACLED har i samarbejde med forskere fra Princeton University i USA optalt 7750 demonstrationer med forbindelse til Black Lives Matter-bevægelsen mellem maj og august.