Coronavirus

Titusinder smittet i forbindelse med genåbningen af universiteter

Ifølge et foreløbigt studie har der i gennemsnit været 3200 nye smittede om dagen i forbindelse med undervisning på colleges og universiteter i USA. Emily Elconin / Ritzau Scanpix

Nogle uddannelsesinstitutioner i USA har allerede meldt ud, at der i foråret 2021 udelukkende bliver onlineundervisning.

Da mange amerikanske universiteter og colleges genåbnede for fysisk undervisning efter sommeren, medførte det tusindvis af nye smittetilfælde med coronavirus hver eneste dag.

Det viser et foreløbigt studie fra forskere fra flere amerikanske universiteter ifølge The Wall Street Journal.

Ifølge studiet har der i USA siden studiestart i gennemsnit været 3200 ekstra smittetilfælde om dagen, som højst sandsynligt ikke ville være forekommet, hvis skolerne kun havde tilbudt onlineundervisning.

GPS-data viser studerendes færden

Studiet er blandt andet foretaget ved hjælp af GPS-data fra de studerendes mobiltelefoner.

GPS-informationerne har kortlagt de studerendes færden omkring campus-områderne fra midten af juli til midten af september. De informationer har forskerne så efterfølgende sammenholdt med udviklingen i smittetallene.

Den indsamlede data viser en langt større stigning i antal smittede på universitetsområder, hvor de studerende både bor på campus og deltager i fysisk undervisning end der, hvor de bor på campus, men kun undervises online.

Ana Bento, som er en af professorerne bag studiet, understreger, at man ikke forsøger at anfægte, hvorvidt den svære beslutning om at genåbne skolerne var rigtig eller forkert.

- Vi forsøger ikke at sige, at det var en frygtelig fejltagelse at åbne. Men blot, at tilstrømningen af studerende, som var meget større ved face-to-face undervisning, har en sammenhæng med stigningen i smittetilfælde, siger hun.

De mange nye smittetilfælde skete cirka to uger efter studiestart, og antallet fortsætter med at stige.

Det er dog vigtigt at pointere, at en øget testning på campusområder efter ferien også kan være medvirkende årsag til stigningen i antal smittetilfælde.

Planlægger allerede forårssemestret

Studiet er endnu ikke peer reviewed, som det hedder, når andre forskere kvalitetsgodkender et videnskabeligt studie.

Men forskerne bag undersøgelsen mener alligevel, at det er vigtigt for offentligheden at kende den mulige sammenhæng netop nu.

De amerikanske skoler er nemlig allerede ved at planlægge undervisningen for forårssemestret, herunder om den skal foregå online eller ved fysisk fremmøde. Nogle uddannelsesinstitutioner i USA har allerede meldt ud, at forårssemestret udelukkende bliver online.

USA har som nation i dag rundet 200.000 døde med coronavirus, netop som efteråret og den frygtede anden bølge af virussen kommer nærmere.

Flere stater har nu sat den gradvise genåbning på pause, fordi antallet af smittede fortsætter med at stige, ligesom i store dele af resten af verden på nuværende tidspunkt.